Kristijano Ronaldo
Foto: Profimedia/Profimedia
 

Agresivno poslovanje fudbalskih klubova iz Saudijske Arabije, najavljeno transferom Kristijana Ronalda u Al Nasr, nastavlja se nesmanjenom žestinom. Zemlja koja je decenijama bila poznata po materijalnom bogatstvu, ali obavijena velom misterije zbog strogih muslimanskih zakona polako se (po tom pitanju) otvara, ali način na koji počinje da hara u svetu sporta mnoge zabrinjava.

Dolari, evri... lete kao konfete i igrači više ne kriju da ih uopšte ne zanimaju sportske karijere i uspesi na velikim takmičenjima, već isključivo novac. A on nije problem, Saudici ga imaju toliko da ne znaju šta će s njim. Nikada neće biti članovi „lige petice“, što je prirodno jer su s drugog kontinenta, ali definitivno nešto se čudno dešava.

fudbal

 

 

Nije fudbal jedini sport u koji Saudijska Arabija uliva milione. Portal „Athletic“ objavio je članak u kome se navodi na šta se sve širi ofanziva čiji je glavni alat PIF, državni investicioni fond.

Princ spasilac

Čitavu situaciju krugovi unutar Saudijske Arabije drukčije vide. Za njih je reč o projektu pod vođstvom krunskog princa i premijera Mohameda bin Salmana, kojim želi da se probudi nacionalni ponos među mlađom populacijom i razgrana nacionalnu ekonomiju na druge sektore. Princ je pre nekoliko godina pokrio stotine miliona dolara dugova u koje su upali loše vođeni najveći klubovi. Zbog toga im je bilo onemogućeno učešće u azijskoj Ligi šampiona. Drugi razlog je unapređenje zdravlja nacije u kojoj 60 odsto stanovnika pati od prekomerne težine.

Recimo, jedan od najboljih svetskih biciklista Sajmon Jejts vozi za saudijskim novcem sponzorisan tim „Jayco AlUla“. Saudijci finansiraju i seriju turnira u golfu „LIV Golf Invitational“. Ima toga još. U pregovorima su s ATP o mogućim ulaganjima, a najavljuju se i dva velika boks meča, pa će se Entoni Džošua suočiti s Deontejom Vajlderom, a Tajson Fjuri s Fransisom Nganuom. Tu su i ulaganja u automobilizam, pikirali su i rukomet o čemu govore ponude Hasenu i Karabatiću...

Istovremeno, Saudijska Arabija domaćin je velikog e-sport turnira „Gamers8: The Land of Heroes“, koji se igra u ogromnoj zabavnoj zoni Rijada, a fond nagrada iznosi neverovatnih 45 miliona dolara. Ovakvi gejmerski turniri veoma su popularni u toj zemlji, delom i zbog toga što temperature ne dozvoljavaju puno sportova na otvorenom.

fudbal

undefined

 

Još jedan dokaz o tome da je sve koordinirani, nacionalni projekat, suprotan svim trendovima vidljivim u, recimo, fudbalskom svetu je uloga PIF-a, državne institucije koja je većinski vlasnik četiri najveća kluba: Al Nasra, Al Hilala, Al Itihada i Al Ahlija. Isti fond vlasnik je i engleskog Njukasla, a navodno ima udeo i u vlasnicima Čelsija, fondu „Clearlake Capital“. Osim buđenja sumnji u pošteno poslovanje, posebno u Engleskoj, to evropske klubove u startu dovodi u nepovoljan položaj. Moraju da se pridržavaju finansijskog fer-pleja, koji u Saudijskoj Arabiji niko i ne spominje, a iznosi su nezamislivi za bilo koju drugu sredinu.

Sport sredstvo za pranje ugleda

Jedna od demokratski najproblematičnijih zemalja sveta stalno je pod budnim okom uglednih organizacija poput „Amnesty International“ i „Human Rights Watcha“ . Smatraju da je reč o klasičnom primeru „pranja“ ugleda zemlje uz pomoć sportskih uspeha, onako kako se to oduvek radi u autoritarnim i totalitarnim režimima. A Saudijci imaju mnogo toga za „pranje“.

Jednostavno, državni fond rasipa stotine miliona i praktično određuje gde će koji igrači igrati. Konačni plan je da izgrade jake brendove od četiri kluba, prodaju ih privatnim ulagačima, a onda bi PIF preuzeo kontrolu nad sledeća četiri kluba i pokušao da ponovi celu stvar. Na kraju bi umesto 18 državnih klubova imali 18 privatnih.

Uz fudbalski i još mnogo drugih primera u različitim sportovima, „Athletic“ postavlja pitanje: postaje li Saudijska Arabija centar svetske sportske industrije?

Miloš Topalović

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading