SRBIN U ZEMLJI "IZA SEDAM BRDA I SEDAM MORA" Uroš Stojanov briljira na "ovčijim ostrvima", radi dva posla i sanja o povratku u vojvođansku ravnicu (FOTO)
Foto: Profimedia/Profimedia/Shutterstock/EPA/Privatna Arhiva

 

 

Kada čujete za Farska Ostrva, šta vam prvo padne na pamet? Egzotična, daleka destinacija, ovce, vodopadi, lepa priroda... Teško da bi vam prva asocijacija bila fudbal.

Momak rođen u Kikindi započeo je četvrtu sezonu u tamošnjem šampionatu. Uroš Stojanov (34) prilično se dobro snašao na "ovčijim ostrvima". Već je iskusio kako je biti najbolji strelac, ali pored fudbala radi još dva posla jer je liga polu-profesinalna.

Iskusni napadač, bivši igrač Donjeg Srema pre desetak dana debitovao je pogotkom za ekipu Vestura, a u razgovoru za Alo! otkrio nam je kako izgleda život u državi "iza sedam brda i sedam mora", da sanja povratak u rodnu Kikindu, kao i da ima velike planove u budućnosti.

SRBIN U ZEMLJI

Privatna arhiva

 

Na samom početku, Uroše, nekako logično se nameće pitanje, kako baš Farska Ostrva?

- Fudbalski život je takav, čudan, upoznavajući ljude kroz život stičeš prijatelje, nekog ko će te jednog dana negde preporučiti. Tako je mene moj prijatelj Aleksandar Milić preporucio Altinu Grbovicć koji je tada preko Semira Hadžibulića završio moj transfer na Farska Ostrva. Dve godine pre toga sam proveo na Tajlandu i po povratku u Srbiju u oktobru 2019. nisam imao klub, bilo je nekih opcija, ali me ništa nije zadovoljavalo. Farska Ostrva kao ponudu sam dobio sredinom januara naredne godine i vrlo brzo se već našao u toj maloj državi.

Igrao si u Srbiji, Bosni, na Kipru, Tajlandu, u Grčkoj... čini se da si na Farskim Ostrvima pronašao sreću?

- Može se tako reći na neki način jer mi je ovo već četvrta. sezona u tamošnjem fudbalu. Prva je bila i najuspešnija kada sam postigao 17 golova i bio najbolji strelac lige. Igrao sam još i za B36, Skalu i sad sam u Vesturu. Navikao sam se brzo na stil igre ovde sa dosta vazdušnih duela, borbe i presinga.

Fudbal i dva posla, malo sunca i hladne zime

SRBIN U ZEMLJI

Privatna arhiva

 

Kako bi ljudima iz Srbije opisao Farska Ostva, kako izleda život u ovaj magičnoj zemlji? Da li si možda doživeo nešto što nisi ni sanjao?

- Fudbal je ovde polu-profesionalan, što znači da igrači pored fudbala i rade. Možda bih izdvojio Klaksvik koji ne na neki način najprofesionalniji, redovno igraju Evropu i njihovi igrači su mahom profesionalni. Život je takav da se radi do 16 časova, trenira od 17.00 ili 18.00 i nakon toga možete reći  da je dan gotov - kaže Stojanov i nastavlja opis života na Ostrvu koje je zvanično teritorija Danske:

- Farani su vredna nacija, žive jednostavno tokom radnih dana, vikend služi za opuštanje. Što se mene lično tiče pored fudbala trenutno treniram i decu do 11 godina u svom klubu i takođe sam zaposlen u jednom vrtiću. Društveni život je zastupljen samo vikendom tako da uz zaokupljenost poslom dani brze prolaze. Vreme je pravo skandivansko, zimi se temperatura ne spušta ispod "nule", a leti ne prelazi 18-19 stepeni. Kisa je česta, a sunca nema toliko. Kada ga ima to je onda pravo uživanje.

Započeo si četvrtu godinu u tamošnjem fudbalu, sada si u Vesturu, postigao si i gol na debiju, kakva su očekivanja od ove sezone?

- Pa za početak cilj je da prebacimo broj osvojenih bodova iz prošle sezone, a potom možemo da razmišljamo o visim ciljevima. Dobro smo otvorili sezonu pobedom protiv mog prvog kluba na Ostrvima, Fuglafjordura. Uspeo sam da postignem gol, što je jako bitno za napadaca, da krene sa samopouzdanjem u novu sezonu. Svaka naredna utakmica je priča za sebe i bez ulaska u nju 100 odsto teško je bilo koga pobediti.

SRBIN U ZEMLJI

Privatna arhiva

 

Još nekoliko srpskih fudbalera igra na Farskim Ostrvima (Filip Đorđević, Deni Pavlović...) da li ste u kontaktu, stižete li da se vidite?

- Ove godine nas ima najmanje, ranije nas je bilo više, skoro u svakom klubu je bio neki naš igrač. U kontaktu smo, ali se slabije viđamo jer smo svi zauzeti fudbalom i poslom tako da to bivaju susreti na terenu ili u glavnom gradu Toršavnu.

Svake sezone si doprinosio ekipi, bio i najbolji strelac lige, da li je postojala opcija da se možda vratiš u Srbiju?

- Iskreno nisam imao opciju da se vratim u Srbiju i da tamo završim karijeru. Za mene je jedina opcija klub iz mog rodnog mesta. Kikinda će biti mesto gde ću, nadam se, odigrati poslednje minute, ali pre toga mislim da mogu još malo da dam fudbalu na Farskim Ostrvima i da se nakon toga zadovoljno vratim kući i tamo pomognem klubu i mladim igračima.

SRBIN U ZEMLJI

Privatna arhiva

 

Razmišljaš li o tome šta ćeš raditi nakon profesionalne karijere? Vidiš li sebe i nakon toga na Farskim Ostrvima ili negde drugde?

- Imam neke ideje, a one su vezane za ravnicu i Kikindu, planiram da tamo otpočnem svoj biznis uzgajanja povrća i žitarica. Na neki način bih želeo i da ostanem u fudbalskoj sferi kao agent, ali otom potom. Ima vremena i za to.

Jokić, Đoković, Zvezda i Partizan

Pratiš li dešavanja u srpskom fudbalu, Zvezdu, Partizan, Novaka Đokovića, Nikolu Jokića?

- Naravno, pratim sport generalno, a naše velikane je nemoguće propustiti. Suvišno je bilo šta reći za Novaka ili Jokića, možemo biti samo ponosni što su Srbi! Što se tiče Zvezde i Partizana, imam utisak da je velika razlika između večitih, trenutno je sve na strani Zvezde, ali se nadam da će se Partizan vrlo brzo vratiti i da ćemo sledeće godine imati zanimljivije prvenstvo.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading