MAĐAR SKINUO KAPU SRPSKIM NAVIJAČIMA Jutjuber stigao na "večiti derbi", ali ga je druga utakmica u Beogradu ostavila bez teksta: Vratiću se ponovo (VIDEO)
Foto: Alo/Marko Metlaš/Privatna arhiva

 

Mađarski jutruber Botond Ambruš odlučio je da nakon prve posete Beogradu i utakmice između Crvene zvezde i Ferencvaroša ove sezone u Ligi Evrope, ponovo dođe u našu prestonicu.

Mladi Mađar putuje po Evropi kako bi uživao gledajući utakmice, a svojim pratiocima pokušava da prenese atmosferu sa tribina i približi ih klubovima koje posećuje.

Ovog puta stigao je u Beograd zbog "večitog derbija", 169. okršaja crveno i crno-belih, a nije ni slutio da će doživeti neverovatno iskustvo i to ne zbog fudbala. Botond je prvi put odgledao košarkaški meč i duel Partizana i Albe u Evroligi.

 

 

Kako i sam kaže za Alo! fudbalski užitak mu nije zadovoljen izdanjem Zvezde i Partizana, ali su "delije" i "grobari" opravdali očekivanja. Posebno mu se dopala koreografija pristalica šampiona Srbije.

- Vizualni efekti, pirotehnika, vatromet... sve to je ispunilo moja očekivanja od "večitog derbija". Atmosfera nije bila sjajna u velikom delu utakmice, ali je na momente u prvom poluvremenu publika upala u neki vid transa i napravila ozbiljnu buku. Za bolju atmosferu potrebno je da i utakmica bude bolja, što nije bio slučaj u 169. derbiju. Skidam kapu "delijama" i "grobarima" , navijačima Zvezde pre svega zbog koreografije, detalji su bili sjajni. Mnogo je truda uloženo u to, a ne priča se toliko o takvim stvarima - rekao je Botond.

S obzirom da je pratio mnogo evropskih derbija, Botondu se čini da je srpski derbi u rangu onih u Švedskoj i Nemačkoj, možda za nijasnu bolji.

- Gledao sam 14 različitih derbija u svetu i teško je zaista pozicionirati srpski derbi. Što se tiče pirotehnike i bakljade, najbliže je derbijima u Švedskoj i Nemačkoj, možda i bolje jer je više takvih momenata u Srbiji. Što se navijanja tiče, rekao bih da je "večiti derbi" prosečan iz nekoliko razloga - kaže mađarski jutruber i objašnjava koji su to razlozi:

- Negledljiv fudbal, povrede, zaustavljanje igre, nije mogao da se uhvati pravi ritam utakmice. To je prvi razlog, a drugi je prevelika bodovna razlika pred utakmicu. Zvezda je pred derbi već gotovo pa rešila šampionsku trku.

Zvezda - Partizan ili Ferencvaroš - Ujpešt 

Mađarska ima i svoj veliki derbi, okršaj Ferencvaroša i Ujpešta, pa, kakva je razlika u odnosu na sudare Zvezde i Partizana?

- Svakako da Beogradski derbi ima mnogo više eksplozivnosti. Mržnja koja postoji među navijačima u Srbiji je luda. U Mađarskoj su tribine uglavnom uvek pune na derbijima, bar što se tiče stadiona Ferenvaroša jer prima manje publike. U poslednje vreme nestao je onaj pravi prestiž jer je Fradi pobedio 12 uzastopnih derbija i vezao četiri titule, dok se Ujpešt uglavnom bori za opstanak. U Srbiji se Zvezda i Partizan direktno bore za titulu, što dodatno daje na prestižu.

Već sada Mađar planira da se vrati u Beograd, a zašto da ne i neki drugi srpski grad kako bi ogledao još neku utakmicu.

- Definitivno! Nadam se da ću se vratiti već krajem leta ove godine. Mislim da ima sreće što živim blizu Beograda, odnosno što jednim autobusom mogu da doputujem. Mislim da "večiti derbi" može mnogo više da ponudi od ovoga, što smo videli i u prošlosti. Sa zadovoljstvom bih pogledao i druge utakmice Superlige i video ostale stadione.

Ostao bez teksta atmosferom u "Areni"

Botond je pre derbija otišao da pogleda meč Partizana i Albe, što mu je bio prvi košarkaški meč u životu. Malo je reći da je bio oduševljen.

- Bilo je fantastično! Nikada nisam bio na košarkaškoj utakmici pre i nisam ni bio siguran da li želim da objavim video na svoj kanal jer sam se do sada fokusirao isključivo na fudbal. Ispostavilo se da je objavljivanje bila prava odluka jer sam prikupio više pregleda nego sa fudbalskih utakmica. Gledao sam snimke po društvenim mrežama i video kakva je atmosfera na košarkaškim mečevima u Srbiji i drago mi je što sam to iskusio uživo. Atmosfera je bila za pamćenje i navijači Partizana su pokazali kako zatvorena hala postane kao "kotao" kada se strast sa tribina preseli na teren.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading