TUGA ZA BELIM ŠALOM Otišao je čovek koji je PLAKAO ZBOG SRBA NA MARAKANI
Foto: AP/AP/Armando Franca

 

Miroslav Ćiro Blažević (87), koji je preminuo posle duge i teške bolesti, trebalo je da 9. ili 10. februara proslavi 88. rođendan. U dokumentima je pisalo da je na svet došao 10. februara, ali je na Balkanu popularni „trener svih trenera“ nekoliko puta objasnio da se njegov otac Mato malo više zadržao u kafani pa ga je kod matičara upisao dan kasnije.

TUGA ZA BELIM ŠALOM Otišao je čovek koji je PLAKAO ZBOG SRBA NA MARAKANI

Alo!/Marko Metlaš

 

U jednom od poslednjih obraćanja javnosti, kad je već uveliko osećao da mu se bliži kraj, rekao je:

- Noge me ne drže od silne vode, idem na infuziju. Situacija je vrlo teška. Rak mi je otišao na sve kosti i na najopasnije mesto - jetru. Uništava sve. Moja molba je da ne žalite za mnom, meni su dani odbrojani, na nebu đavoli vode protiv anđela 3:1, a ja dolazim i sredićemo đavole. Je*aćemo im mater!

Zvezda ne trpi trenere bogove

Blažević se nije libio da pohvali Zvezdu.
- Zvezda je naš najveći klub! Zbog milionske armije ljudi koji je vole, pa tek onda zbog stalnog učešća u Evropi. Partizan, Hajduk i Dinamo da se pretvore u so, ne mogu Zvezdi ručak da osole. Zato sam voleo da odem tamo. Ali, Zvezda je imala pravilo koje sam teško shvatio, čak i kasnije, da nikad nije angažovala poznatog trenera. U Zvezdi nije trener najbitniji, ona to ne da. Igrač može da bude bog, ali trener ne! A ja hoću da budem trener bog u klubu.
Da mu je nedolazak u Zvezdu rak-rana, potvrdio je i pre tri godine.
- Je*i ga, onaj Cvetković i Džaja kažu da ne može bre Hrvat da dođe kod nas. A ja volim ljude i ne pravim razliku. Džaja i ja smo kao braća. Nikad između nas nije bilo foliranja, iako se, kad je trebalo da dođem u Zvezdu, digao na „zadnje noge“ i s Cveletom stopirao moj dolazak. Mene je hteo da dovede Stambolić, međutim, jedino oni nisu slušali političare.

Ćiro je bio, pre svega, zanimljiva i harizmatična ličnost. U anale ulaze njegove izjave koje su često i rado citirane. Poznata je njegova loša procena kvaliteta Roberta Prosinečkog („Poješću trenersku diplomu ako ikad od Prosinečkog bude igrač“), koji se zbog toga obreo u Zvezdi i napravio svetsku karijeru.

TUGA ZA BELIM ŠALOM Otišao je čovek koji je PLAKAO ZBOG SRBA NA MARAKANI

Alo!/Dejan Briza

 

Ćutao je 34 godine i pred kraj života je rešio da progovori o tome.

- Novinari su pisali da sam budala, kako nisam video takav talenat. Naravno da sam ga video. Vreme je da se sazna istina. Ante Pavlović je poništio ugovor s njim uz obrazloženje da nije potpisan u prostorijama Saveza. „Kako ćete na ulici potpisati“, rekao je. Iskreno, nisam znao za to. I tako je Prosinečkog odveo u Zvezdu.

TUGA ZA BELIM ŠALOM Otišao je čovek koji je PLAKAO ZBOG SRBA NA MARAKANI

EPA/JAMES ROSS

 

Želeo sam da upoznam Đokovića

Kad je Đoković deportovan prošle godine iz Australije, Ćiro je izjavio da je Novak najveći sportista planete.
- Trebalo je deseti put da osvoji taj turnir i da dobije bistu, takav je običaj. Australija kao uređena zemlja za mene to više nije. Oni njega da drže kao kriminalca... Obožavam Novaka, on ne samo da je najveći sportista na planeti, nego je i veliki čovek. Ne poznajem ga, ali sam uvek želeo da mu stisnem ruku.

Rođen je u Travniku, u osnovi je bio pacifista, imao je puno prijatelja u našoj zemlji i zbog toga je njegova smrt rastužila mnoge u Srbiji. U izjavama je bio odmeren i pokušavao je da pomiri zaraćene strane. Tako će ostati upečatljiva scena s „Marakane“ iz leta 1999, kad ga je oduševio gest srpskih fudbalera. Bio je to prvi meč naše reprezentacije protiv Hrvatske posle rata devedesetih. Igrala se bitna utakmica za plasman na EP 2000. kad je na stadionu nestala struja i nastala panika. Tad su srpski fudbaleri stali u zaštitu kolega.

TUGA ZA BELIM ŠALOM Otišao je čovek koji je PLAKAO ZBOG SRBA NA MARAKANI

Alo!/Marko Metlaš

 

- Tu uspomenu nikad neću zaboraviti. I sad bih se rasplakao zbog toga. E, to je fudbal, to je nogomet, to je prijateljstvo i džentlmenstvo. Tako se sportisti ponašaju, a ne budalaši - rekao je Ćiro svojevremeno.

TUGA ZA BELIM ŠALOM Otišao je čovek koji je PLAKAO ZBOG SRBA NA MARAKANI

EPA/SRDJAN SUKI

 

Nisam više peder, drago mi je

Teško je pobrojati sve Ćirine izjave koje su uzburkale javnost. Neke su baš upečatljive.

- Nikad sreća ne može biti toliko velika kad pobediš, koliko je razočaranje veliko kad izgubiš.
O debaklu Srbije i Crne Gore protiv Argentine na SP 2006. godine:
- 6:0 je veliki rezultat, ali to se još da izdržati, 7:0 je posebna blamaža.
Nakon skandiranja navijača „Ćiro, majstore“:
- Drago mi je što više nisam peder.

Bio je poznat po belom šalu koji je nosio u Prištini i kad je Dinamo vodio do titule šampiona Jugoslavije 1982. S novinarima je, uglavnom, imao prisan odnos i gotovo nikog nije odbijao do poslednjeg dana. O sedmoj sili je imao specifično mišljenje:

- Nema ništa bolje od novinarskog posla. Imaš vlast, piješ ljudima krv na slamku i još te plaćaju za to.

TUGA ZA BELIM ŠALOM Otišao je čovek koji je PLAKAO ZBOG SRBA NA MARAKANI

AP/Armando Franca

 

LEGENDARNE IZJAVE

- Nikad nisam rekao da želim da budem sahranjen pored druga Tita u Kući cveća. Kad bih to rekao, majka bi se digla iz groba i opalila mi šljagu.
- Sine moj, pa ja sam bolji od Murinja i Kapela. Da su oni krenuli iz mog Travnika, ne bi došli ni do obližnjeg Turbeta!
- Najveći porok mi je pi*ka. Vagina je, da budem kulturan, čudna stvar. Zbog nje su se vodili ratovi, gubile glave. Dok ne dođe do tog parčeta mesa, čovek hoće da poludi, a posle konzumacije se obično pokaje. Zato je i nastala ona narodna: Posle je*anja nema kajanja.
- Majka je htela da budem sveštenik, odem u samostan i vidim prekrasnu sestru Auroru. Sunce ti je*em, istog momenta je poskočio. Kažem, Ćiro nije ovo za tebe.
- Je*eš čoveka koji nikad ne promeni mišljenje.
- Zašto žene ne komentarišu utakmice? Ne mogu fudbaleri toliko brzo da trče koliko žene mogu brzo da pričaju.

Život su mu obeležile brojne anegdote. Jedna se odnosi na Dijega Maradonu. Uz zajedničku fotografiju na Fejsbuku jednom prilikom je napisao:

- Sećam se humanitarne utakmice u Novom Vinodolskom kad sam ga trenirao. Prišao mi je i pitao šta da igra, gde da stane na terenu, a ja sam mu rekao: „Marš tamo, je*em ti mater malu zelenu, mene si našao da za*ebavaš. Igraj ono što misliš da treba.“ Dao je 14 ili 15 golova, možda i 17.

TUGA ZA BELIM ŠALOM Otišao je čovek koji je PLAKAO ZBOG SRBA NA MARAKANI

Printscreen/ Facebook

 

Pamti se i anegdota s Mundijala u Francuskoj 1998, kad je Hrvatsku doveo do bronze. U želji da izvuče senzaciju pred meč s Argentinom, novinar je upitao Ćiru da li bi menjao Šukera za Batistutu, na šta mu je ovaj odgovorio:

- Ni Zvone Boban, ni ja ne bismo dali Šukera za deset Batistuta! Je*o te Batistuta!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading