VELIKI PRIJATELJ SA MANĆINIJEM Zagrljaj i suze koje Italijani nikad neće zaboraviti
Foto: EPA/EPA-EFE/SERENA CAMPANINI

Nakon teške borbe sa bolešću Vijali je pridružio timu selektora Italije Roberta Mančinija, svog dugogodišnjeg prijatelja i bivšeg saigrača, u novembru 2019. godine. Tako je postao primer i inspiracija svima koji vode teške životne borbe.

Najveća moguća nagrad za hrabrost i trud bila je titula prvaka Evrope koju je osvojio sa Azurima 2021. godine.

-Suze kojima je pustio da teku kada je osvojio veliki turnir sa reprezentacijom dok je grlio Manćinija zatvorile su ceo krug. Trofej koji je uvek jurio sa reprezentacijom osvojio je tako na način na koji nikad nije mogao ni da zamisli. Tako je uspeo da skine sa sebe teret koji je nosio kroz čitavu karijeru - piše Gazeta delo Sport na dan smrti velikog Vijalija.

Nažalost, u decembru 2022. godine odlučio je da se povuče iz reprezentacije kako bi se usresredio na svoje zdravlje. Krenuo je u novi obračun sa opakim protivnikom i nažalost ovu bitku nije uspeo da dobije.

SPORTSKI SVET SE OPRAŠTA OD VIJALIJA Potresne poruke i poslednje zbogom legendarnom fudbaleru

Đanluka Vijali je karijeru počeo u Kremonezeu, nakon čega se 1984. godine preselio u Sampdoriju za koju je igrao osam godina i sa kojom je osvojio titulu u Seriji A 1991. godine, tri trofeja u nacionalnom kupu, kao i titulu u Kupu pobednika kupova.

VELIKI PRIJATELJ SA MANĆINIJEM Zagrljaj i suze koje Italijani nikad neće zaboraviti

EPA-EFE/Laurence Griffiths

 

Vijali i Mančini su 1992. godine predvodili Sampdoriju do finala Evropskog kupa u kojem je taj tim poražen od Barselone na Vembliju.

On je te godine prešao u Juventus za tadašnji svetski rekord od 12 miliona funti i dres torinskog kluba nosio je četiri godine. Sa Juventusom je, takodje, osvojio skudeto, ali i Ligu šampiona i Kup Uefa.

Karijeru je završio u Čelsiju, a na Stamford bridžu je započeo i svoju trenersku karijeru kao igrač - trener 1998. godine. Sa "plavcima" je osvojio FA kup, Liga kup, Kup pobednika kupova i Uefa Superkup.

Za reprezentaciju Italije je odigrao 59 utakmica i postigao 16 golova. Bio je treći sa nacionalnim timom na Svetskom prvenstvu 1990. godine u Italiji, a kao deo stručnog štaba Mančinija šampion Evrope 2021. godine. 

-Ova 2022. je bila veoma tužna za mene. Tužna 2022. je prošla, za mene veoma tužna: smrt Siniše, bolest Đanluke. Ovo su stvari koje opterećuju srce, one oko kojih ne možete ništa učiniti. Posle sportskog razočaranja, s druge strane, uvek možete mnogo toga da nadoknadite - rekao je nedavno Mančini o svoja dva prijatelja, a preneli su italijanski mediji.

Mančini i Vijali su zajedno igrati u Sampdoriji, sa kojom su osvojili Seriju A, a potom su zajedno kao selekor i savetnik vodili Italiju do titule prvaka Evrope 2021.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading