ALO, ARABIJA Naš fudbaler svedoči o euforiji: I SRBI SLAVE RONALDA!
Foto: AP/AP/Amr Nabil

 

Ne jenjava euforija zbog dolasku Kristijana Ronalda u Saudijsku Arabiju, najveću zemlju Bliskog istoka, regiona u koji su i posle nedavnog Mundijala u Kataru uperene oči sveta. O tome za Alo! svedoči i Luka Stojanović.

ALO, ARABIJA Naš fudbaler svedoči o euforiji: I SRBI SLAVE RONALDA!

Printscreen/Instagram

 

Vezista Al Hazema, jedan od malobrojnih Srba koji fudbalsku karijeru grade u Arabiji, s oduševljenjem je dočekao vest o transferu slavnog Portugalca u bogati i trofejni Al Nasr.

- Od prvog dana sam znao da će Al Nasr realizovati posao, jer kad ljudi iz Saudijske Arabije nešto naume... A ni Ronaldo nije naivan. Dobio je ponudu o kojoj je i on mogao samo da sanja. Ako je u Evropi nedeljno zarađivao 550.000 evra sedmično, sad se taj novac na njegov račun slije u jednom danu. Ima 37 godina i u poslednji čas mu se dogodio najveći mogući ulov - priča bivši igrač Čikaga, Čukaričkog, Apolona, pitomac Partizanove škole i škole Sportinga iz Lisabona.

Zimska olimpijada u pustinji!

- Saudijci su uporni u nameri da organizuju i Zimske olimpijske igre! Mada to nerealno zvuči zbog podneblja, nikad ne reci nikad. Nestvaran plan razvoja zemlje do 2030. godine podrazumeva brojna čuda koja samo u ovom delu sveta mogu da se realizuju - smatra Stojanović.

Koliko je Arabija inspirativna?

- Ronaldo je došao na fudbalski zanimljivu destinaciju s jasnim ciljevima: da sebi uveća konto pod stare dane, otvori novo tržište i populariše fudbal. Saudijska liga je sigurno najkvalitetnija u Aziji, što potvrđuje pobeda nad Argentinom na Mundijalu i to isključivo s fudbalerima iz domaćih klubova, tako da ni Portugalcu neće biti lako, kako neki misle.

ALO, ARABIJA Naš fudbaler svedoči o euforiji: I SRBI SLAVE RONALDA!

AP/Amr Nabil

 

Prvo kazna, pa debi tek 21. januara

Ronaldo će debitovati tek 21. januara pošto odradi dva meča kazne koju je zaradio u Premijer ligi (uz novčanu od 60.000 evra), pošto je frustraciju usled poraza od Evertona iskalio na autističnom dečaku (14), koga je udario po ruci i razbio mu mobilni.
- Besna sam na spomen njegovog imena. Ni meni ni mom sinu Džejkobu nikad se nije pravilno izvinio. Kad me je nazvao proletos, samo se hvalio. Trebalo je da se penzioniše i sve nas pusti na miru. Sin i ja smo doživeli puno stresa zbog njega. Tretira nas kao da smo kriminalci, a ne žrtve u ovome. Ne radi se o novcu, od njega želim samo pošteno izvinjenje - rekla je dečakova majka Sara Keli.
Kristijano je, podsećamo, za incident u aprilu kažnjen tek u novembru, uoči Mundijala, pa nije imao kad da odradi suspenziju.

Šta donosi tamošnjem fudbalu?

- Igračima svakako treba neka vrsta mentora, da ga kopiraju u intenzitetu i pristupu treninzima, načinu ishrane, profesionalnom odnosu na utakmicama... Sve ono što Ronalda najviše krasi, a ne verujem da će popuštati u novoj sredini. To nije njegova priroda. On će taj segment super da odradi kako bi svima dokazao da nije završio s fudbalom i da nije došao samo zbog novca.

ALO, ARABIJA Naš fudbaler svedoči o euforiji: I SRBI SLAVE RONALDA!

EPA/Alnassr Club Handout

 

Puno se govori o još nekim Ronaldovim misijama?

- Nije tajna da Saudijska Arabija želi da organizuje Mundijal zajedno s Egiptom i Grčkom i nadmaši komšije iz Katara, a Ronaldo će se potruditi da zemlju koja se sve više otvara prema svetu prikaže u najboljem svetlu. Vlasti su spremne da se otvore za druge kulture, pa je ove godine, po treći put, dozvoljeno da radnje ističu dekoraciju Božića.

 

 

Već na startu mu se odužuju?

- Živeće u Rijadu, velelepnom gradu nastalom u pustinji, i to mu je minus u odnosu na Dohu i Dubai, koji su na moru. Ali ne mari. Ronaldova porodica dobila je palatu. Ništa neuobičajeno za ovaj deo sveta, kao i bazen, fontane u unutrašnjosti objekta... Podrazumevaju se i dve-tri kuće za poslugu koje su unutar kompleksa. Kažu da vredi 14 miliona evra, a možda je i skuplja. Taj deo Rijada, Al Muhamadijah, blizu je stadiona Al Nasra, tu je i internacionalna škola u koju će ići njegova deca. Čine sve da mu maksimalno ugode. Tu su i šoping molovi za Georginu.

 

 

Saudijci su talentovani za fudbal?

- Izuzetno, a verujem da će Ronaldo prisustvom i rezultatima unaprediti narednih 10 generacija. Gledaće na fudbal sasvim drugim očima, trudiće se da napreduju kako bi ga, na neki način, pratili.

 

 

Iz ugla Srbina u Arabiji?

- Svakako će njegov dolazak podići cenu svim strancima koji igraju ove, a i onima koji će biti angažovani. Liga je teška za igranje zbog kvaliteta, ali dobro plaćaju. Fudbal je profi u prvoj i drugoj diviziji, a u trećem rangu, iako je amaterski, klubovi imaju po pet stranaca!

ALO, ARABIJA Naš fudbaler svedoči o euforiji: I SRBI SLAVE RONALDA!

AP/Thibault Camus

 

Al Hilal merači Mesija

Prelazni rok u Arabiji traje do početka februara.
- Znam na šta ciljate. Šuška se o spisku pojačanja koje ima Al Nasr, a na njemu su Serhio Ramos, Kante, Buskets, čak i Luka Modrić, koji se distancirao. Ipak, pravi bum može da izazove Al Hilal, koji je Mesiju ponudio predugovor. Nema konkretnih detalja, ali ne sumnjam da su gazde kluba iz Rijada s njim kontaktirale - nema dilemu Stojanović.

 

 

Greše, dakle, svi koji s potcenjivanjem gledaju na taj deo sveta?

- Donekle razumem te ljude jer nemaju jasnu predstavu pošto su retko u prilici da gledaju utakmice. Al Hilal je, recimo, minimalno poražen od Čelsija na šampionatu sveta za klubove, Al Fejsali, koji je druga divizija, plasirao se u osminu finala Lige šampiona Azije... Bezbroj je primera, a nije sve u novcu, iako omogućava fantastične stadione, perfektne terene, trening kampove i ostalu infrastrukturu koje nema na svakom koraku. U prvi plan bih, ipak, stavio sjajnu organizaciju klubova - poručuje Stojanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading