BEZ SE*SA NA MUNDIJALU Zbog šerijatskog zakona koji vlada u Kataru navijači i fudbaleri biće u velikom problemu tokom SP
Foto: Shutterstock

 

Vekovno je pitanje - seks pre meča, da ili ne? Oprečne su teorije kako on utiče na formu. Uzdržavanje od seksa tokom takmičenja je sujeverje koje datira još iz antičke Grčke. Čak je i Platon tvrdio da olimpijci treba da se uzdrže od seksualnih aktivnosti pre takmičenja. Aretej iz Kapadokije, drevni grčki lekar, smatrao je da zadržavanje sperme može da poveća snagu čoveka.

Drevna grčka i tradicionalna kineska medicina kažu da suzdržavanje od seksa povećava nivo agresije. Iako je ona odlična za borbeni duh tokom igre, nije pogodna za racionalno donošenje odluka.

Žene slabe noge

BEZ SE*SA NA MUNDIJALU Zbog šerijatskog zakona koji vlada u Kataru navijači i fudbaleri biće u velikom problemu tokom SP

Foto: Shutterstock

 

Osnovna premisa je da seks pre utakmice može negativno da utiče na performans na terenu. U kultnom filmu Roki zabeleženo je upozorenje trenera bokseru koji se sprema za odlučujuću borbu:

 „Žene slabe noge.“

Koji dokazi postoje za pretpostavku da bi seks mogao biti štetan za sportska ostvarenja? Objavljeno je bezbroj studija na tu temu i nema pobednika, mada je malo više onih u kojima se tvrdi da seks ima pozitivan uticaj. Za seksualnu aktivnost pre sportskog takmičenja tvrdi se:

- Sa psihološke tačke seks ima opuštajući efekat, što može pomoći da se atleta oslobodi stresa u sportovima izdržljivosti (borilački, maraton...) ili koncentracije (streličarstvo, streljaštvo...).

Nema jasnih dokaza da seks umanjuje mogućnosti. Jedino upozorenje je da se sportisti dobro naspavaju pre nastupa. Studije su opovrgle i to da bi noć bogata događajima mogla prouzrokovati iscrpljenost sledećeg dana. U proseku, seksualni odnos sagoreva samo oko 25-50 kalorija, isto kao i hodanje uz dva stepenika!

Ostanite pod partnerkom

BEZ SE*SA NA MUNDIJALU Zbog šerijatskog zakona koji vlada u Kataru navijači i fudbaleri biće u velikom problemu tokom SP

EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

 

Sportski lekari mere i prate aerobnu izdržljivost, vreme reakcije, fleksibilnost, nivo testosterona, šećera i holesterola u krvi... Studije ovih faktora pokazuju da nema dovoljno dokaza o bilo kakvom uticaju na seksualne aktivnosti. Ni snaga ni izdržljivost ni bilo kakve hormonske promene nisu povezane sa seksom.

Muški otkucaji srca retko rastu iznad 130 otkucaja u minutu tokom seksa, a studija iz 2021. otkrila je da otkucaji srca muškaraca porastu na 136 samo gledajući fudbalsku utakmicu. Svojevremeno je trener Intera Antonio Konte savetovao igrače da imaju seks tokom sezone. Izazvao je podsmeh 2020. godine kada je fudbalerima rekao da je najbolje da ostanu pod partnerkama tokom igara u krevetu - predlog da uštede energiju za utakmice.

Dešanu se isplatio eksperiment

Francuzi su poslednji šampioni sveta, a selektor Dešan vrlo je fleksibilan kada je u pitanju seks. Već 2014. omogućio je igračima redovne kontakte sa suprugama i partnerkama tokom SP u Brazilu, nastavio je u Rusiji i isplatilo mu se.

Bivši igrač Mančester junajteda kontroverzni Džordž Best, tvrdio je da „mora da ima seks noć pre utakmice“. Brazilac Ronaldo rekao je da je imao seks više puta pre meča jer mu je pomagao da se skoncentriše.

BEZ SE*SA NA MUNDIJALU Zbog šerijatskog zakona koji vlada u Kataru navijači i fudbaleri biće u velikom problemu tokom SP

Foto: Shutterstock

 

Definitivno seks nije samo zabavan način da se oslobodite stresa i potaknete krv jer ima i pozitivan uticaj na mentalno i fizičko zdravlje. Međutim, ako vas seks drži budnim cele noći, pre važne utakmice najbolje ga je izbegavati. Adekvatan odmor kroz dobar san ključan je za sportska ostvarenja. Za razliku od seksa, ovaj zaključak ima naučnu osnovu. Neki treneri smatraju da bi odluka fudbalera trebalo da bude individualna i da upražnjavaju seks ako osećaju da im može pomoći da se oslobode stresa.

Zbog specifičnih pravila u Kataru mnogi fudbaleri moliće se bogu da je Aretej iz Kapadokije bio u pravu.

Zabranjeno sa saigračevom ženom

Na SP SAD 1994. godine Brazil je četvrti put postao svetski prvak, a Branko je otkrio koliko je seks bio važan za njega i saigrače, maltene tajna uspeha.

- Šta tu može da bude štetno? Seks je dobar, oslobađa od napetosti. Sin Stefano začet je tokom tog Mundijala kada sam sa suprugom proveo slobodan dan u San Francisku - rekao je Branko uz opasku:

- Bio je zabranjen samo seks sa suprugom saigrača!

Bežali od Ruskinja ko đavo od krsta

Na šampionatu u Rusiji Argentinci su dobili savete od saveza kako pokupiti Ruskinje. Druge reprezentacije zabranjivale su slučajna poznanstva.

- Svaki igrač ima svoju sobu, tako da ga porodica može posetiti u slobodnim danima. Ne dopuštamo da igrači imaju Ruskinje, ne, ne, ne - govorio je nigerijski selektor Nemac Gernot Rohr.

 

Bez vratolomija, pa debakl

Bivši selektor Brazila Luiz Felipe Skolari, poznat po čvrstoj ruci, savetovao je fudbalere 2014. da im seks „ne bude previše akrobatski“. Onaj „normalni“ bio je u redu. Nemački kolega Joakim Lev uopšte nije zabranjivao tu aktivnost i „panceri“ su u polufinalu savladali „karioke“ sa 7:1.

BEZ SE*SA NA MUNDIJALU Zbog šerijatskog zakona koji vlada u Kataru navijači i fudbaleri biće u velikom problemu tokom SP

Shutterstock/EPA

 

Kapelo uhodio igrače

Dok je bio selektor Engleske, italijanski stručnjak Fabio Kapelo zabranio je seks i nije se libio da ide od sobe do sobe i kontroliše igrače, ali to „Gordom Albionu“ nije donelo željeni rezultat na SP 2010. godine.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading