VELIKO SRCE Hajdukova legenda pomogla Nikoli Stefanovu, Niš zahvalan slavnom fudbaleru
FK Radnički Niš

 

Ivan Gudelj je ostao upamćen po bespoštednoj borbi, ostavljao je srce na terenu u dresu Hajduka i reprezentacije Jugoslavije, pa je zato bio omiljen među ljubiteljima fudbala. Bio je igrač ispred svog vremena, a takav je i čovek.

VELIKO SRCE Hajdukova legenda pomogla Nikoli Stefanovu, Niš zahvalan slavnom fudbaleru

Gradska opština Palilula / Niš

 

Bezbroj puta je to potvrdio as rođen u Imotskom, ali u zenitu karijere, zbog bolesti, morao je da se povuče s terena. Sličnu sudbinu doživeo je i Bratislav Vučković, predsednik niške gradske opštine Palilula, inicijator nedavnog susreta u gradu na Nišavi. Vučković za Alo! otkriva brojne zanimljive detalje.

Posetio Pantin grob

Gudelj i producent filma Oliver Paunović posetili su grob legendarnog niškog golmana Dragana Pantelića, s kojim se Gudelj odlično poznavao.
- Gudelj je verovatno najomiljeniji Hrvat među srpskim ljubiteljima fudbala. Pored fudbalske veštine, plenio je poštenjem i dobrotom, a reakcije na njegov dolazak su potpuno fantastične - rekao je Paunović za „Niške vesti“.

Kako je počelo prijateljstvo s Gudeljom?

- S Ivanom sam se upoznao u Skugriću kraj Modriče, rodnom mestu legendarnog Nikole Nikića, koji redovno organizuje dane fudbala. Ispostavilo se da Ivan i moja malenkost imamo slične sportske sudbine, naravno da je njegova karijera bila neuporedivo uspešnija pošto smo teren morali da napustimo zbog bolesti. Igrao sam za sve klubove u Nišu i okolini, osim Radničkog, ali...

VELIKO SRCE Hajdukova legenda pomogla Nikoli Stefanovu, Niš zahvalan slavnom fudbaleru

FK Radnički Niš

 

Gudelj je rado prihvatio da gostuje u Nišu?

- Bio mi je uzor dok sam se bavio fudbalom, čak sam zahvaljujući tome što sam oponašao njegov stil igre dobio ponudu i prešao u tada uspešniji i bolji klub. Pamtim najbolje Ivanove dane i volim što je igračko i životno iskustvo podelio s prijateljima koje ima u čitavoj Srbiji, naročito u Nišu. Sinula mi je ideja o njegovom gostovanju u opštini Palilula, a sve uz pomoć naše Kancelarije za mlade. Imali smo i povod, prikazivanje filma „Ivanova igra“, koji je dobio prvu nagradu na Festivalu dokumentarno-sportskog filma, i promocija knjige „Hajdučka priča“, koju je napisao Blaž Duplančić.

Zahvalnost Mići Duvančiću

Gudelj je na „Čairu“ dobio na poklon dres Radničkog. Druženju je prisustvovao i trener Josip Mićo Duvančić, koji je bio „glavni krivac“ što je tadašnji momak sa 16 godina dobio priliku da igra u reprezentaciji Jugoslavije.
- Bio je vrhunski stručnjak. Imao sam puno fudbalskih učitelja, ali on je na mene ostavio jak utisak - rekao je Gudelj.

Utisci?

- Svi su s neskrivenim oduševljenjem dočekali Gudelja, posetio je i prostorije Radničkog i prisetio se mečeva u Kupu UEFA, a tokom spomenutih događanja došli smo na ideju i o akciji za pomoć našem sugrađaninu Nikoli Stefanovu, koji boluje od retke bolesti i živi u nehumanim uslovima. Novac je prikupljen tako što je organizovano humanitarno veče, odnosno sredstva su građani davali kada je Ivan Gudelj potpisivao knjige, dresove i majice, a onda smo sve predali Nikoli.

VELIKO SRCE Hajdukova legenda pomogla Nikoli Stefanovu, Niš zahvalan slavnom fudbaleru

YouTube/ Printscreen

 

Srušio se na terenu i preživeo

Blistavu karijeru Gudelj je morao da završi u 26. godini zbog bolesti. Umesto da nastavi da igra u nekom od velikih svetskih klubova kao što je Real, koji je trenirao Miljan Miljanić i za koji je trebalo da potpiše kada napuni 28 godina i stekne pravo da ide u inostranstvo, našao se u bolnici u Zagrebu s dijagnozom - hepatitis B. Uz veliku želju za životom uspeo je da se izleči od teške bolesti.  

Gudeljeva karijera se okončala tako što se srušio iz čista mira nasred terena „Poljuda“ u meču protiv Zvezde u septembru 1986. Dijagnoza je bila ruptura mišića koja je bila benigna u poređenju s onom koja je otkrivena dva dana kasnije.

Bilo je još sportskih priča?

- Ivan je čovek otvorenog srca, pun pozitivne energije, razumevanja i ideja. Zamisao je, i ubeđen sam da ćemo je iduće godine sprovesti u delo, Otvoreni fudbalski Balkan, u prevodu takmičenje veterana koje bi kasnije moglo i trebalo da preraste i na nivo najpoznatijih klubova s prostora bivše Jugoslavije.

Nagrada za životno delo

Film „Ivanova igra“, autora Tomislava Žaje, rađena je pod pokroviteljstvom UEFA. Film se prikazuje na brojnim festivalima na kojima osvaja brojne nagrade. Specijalno priznanje film je dobio na Internacionalnom festivalu sportsko-dokumentarnog filma u Milanu 2021. Iste godine na Međunarodnom festivalu sportskog-dokumentarnog filma na Zlatiboru proglašen je najboljim srednjometražnim filmom festivala, tada je glavni junak, Ivan Gudelj, dobio nagradu za životno delo.

Na vašoj opštini je i FK Palilulac?

 Verujem da je svetski rekorder, klub za Ginisovu knjigu, pošto je kao domaćin igrao na čak 170 različitih terena! Nema svoj teren, a pošto je Gudelj instruktor UEFA i ima dobre konekcije, potrudiće se da nam pomogne. Klub slavi 70 godina postojanja, a Ivan je postao počasni član - punog srca zaključuje Bratislav Vučković.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading