OPASAN UDARAC ZA SRPSKI FUDBAL Evo kako bi mogli da izgubimo direktno mesto u Ligi šampiona, šansa za Hrvate
Foto: Marko Metlaš/Alo!/EPA

 

Stigle su loše vesti iz Niona! Srbija je trenutno 11. na UEFA listi, ali od 2024. godine, liga koja je 11. na UEFA rang listi, neće više imati direktnog predstavnika u Ligi šampiona. 

Gledaće se koji klub trenutno ima najjači koeficijet od svih koji učestvuju kroz "Put šampiona" u kvalifikacijama. Ali, pod uslovom da osvajač Lige šampiona izborio najelitnije takmičenje kroz domaće prvenstvo.

Ako sada pogledamo listu, mogao bi da profitira Dinamo iz Zagreba, koji trenutno ima 55.000 poena. Hrvati su u velikoj prednosti u odnosu na Crvenu zvezdu i Partizan. Od šampiona Srbije ima 14.000 poena više, a od Partizana preko 30.000. 

OPASAN UDARAC ZA SRPSKI FUDBAL Evo kako bi mogli da izgubimo direktno mesto u Ligi šampiona, šansa za Hrvate

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

TRENER AJAKSA OPLEO PO TADIĆEVIM KRITIČARIMA Strašno ga napadaju, a evo na kom su nivou oni bili u Dušanovim godinama

Može sve to naravno da se promeni, Zvezda igra u Ligi Evrope, Partizan u Ligi konferencija, ali i Dinamo u Ligi šampiona. 

Takođe, može da se dogodi da osvajač Lige Evrope, koji ima mesto u Ligi šampiona, do elitnog takmičenja stigne i kroz domaću ligu. Tada bi mesto u eliti dobio tim sa najviše poena na listi Staze šampiona i Staze pratilaca, a to je po trenutnom saldu Benfika.

OPASAN UDARAC ZA SRPSKI FUDBAL Evo kako bi mogli da izgubimo direktno mesto u Ligi šampiona, šansa za Hrvate

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

Od sezone 2024/25  11. mesto će i dalje donositi pet timova u Evropi, s  tim da će dva igrati kvalifikacije za Ligu šampiona, pa je bitno da Zvezda i Partizan u svakom slučaju na stave sa dobrim rezuktatima, kako bi zadržali pomenuti poziciju.  

Posle mečeva u četvrtak - polovičan učinak srpskih predstavnika kada je u pitanju bitka za što bolji nacionalni koeficijent. Od maksimalna četiri boda (4,000) zaradili smo 2,000, pa kada to podelimo sa četiri (broj klubova što su započeli evropsku sezonu), dolazimo do računice da se na naš zbir (petogodišnji obračun) ovog četvrtka doliva 0,500. Imali smo 30,375, sada smo, zahvaljujući novom trijumfu Partizana protiv Kelna, na 30,875. zadržali prednost u odnosu na prve pratioce Norvežane i Čehe. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading