BORBA ZA ŠEŠIR 2 Piksijevi „orlovi“ i zbog ovoga moraju da pobede u dve poslednje utakmice Lige nacija
FSS

 

Dve utakmice do kraja, na talonu šest bodova, a iznad svega cilj - šešir broj 2 u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024.

BORBA ZA ŠEŠIR 2 Piksijevi „orlovi“ i zbog ovoga moraju da pobede u dve poslednje utakmice Lige nacija

EPA Antonio Bat

 

„Orlovi“, dakle, imaju imperativ pobede u poslednjim duelima ovog izdanja Lige nacija, sa Švedskom na „Marakani“ (subota) i na gostovanju Norveškoj u Oslu (utorak). S tih šest bodova Srbija bi osvojila grupu 4 divizije B i bila među 20 na konačnoj listi Lige nacija, merodavnoj za žreb kvalifikacija za naredno EP. Trenutno, naša reprezentacija je na granici između drugog i trećeg šešira, a u kojem će biti tokom izvlačenja kuglica 9. oktobra u Frankfurtu, zaista nije svejedno.

ŽREB KVALIFIKACIJA ZA EP (trenutno stanje)

ŠEŠIR 1: Holandija, Danska, Španija, Mađarska, Portugal, Belgija, Hrvatska, Italija, Austrija, Češka.
ŠEŠIR 2: Poljska, Švajcarska, Francuska, Engleska, Vels, Norveška, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Izrael, Srbija.
ŠEŠIR 3: Crna Gora, Škotska, Island, Republika Irska, Finska, Švedska, Albanija, Rumunija, Jermenija, Slovenija.
ŠEŠIR 4: Turska, Grčka, Gruzija, Kazahstan, Severna Makedonija, Luksemburg, Tzv. Kosovo, Slovačka, Azerbejdžan, Farska Ostrva.
ŠEŠIR 5: Bugarska, Severna Irska, Belorusija, Kipar, Gibraltar, Litvanija, Letonija, Estonija, Malta, Moldavija.
ŠEŠIR 6: Andora, San Marino, Lihtenštajn.

Jasno, mesto u šeširu 3 verovatno bi donelo dva teška rivala, možda i preteška (na primer, Francuska i Engleska su trenutno u drugom) za Srbiju na putu ka kontinentalnom prvenstvu. A toliko dugo čekamo da gledamo naše fudbalere na EP, koliko dugo dovoljno pokazuje činjenica da su poslednji put - i jedini od raspada SFRJ - igrali kad je ekipu kao kapiten vodio sadašnji selektor Dragan Stojković. Beše to daleke 2000. u Belgiji i Holandiji.

BORBA ZA ŠEŠIR 2 Piksijevi „orlovi“ i zbog ovoga moraju da pobede u dve poslednje utakmice Lige nacija

EPA Antonio Bat

 

Trijumfi nad severnjacima za prvo mesto u grupi B4 „orlovima“ bi omogućili, ujedno, pored prolaza u diviziju A u narednom ciklusu Lige nacija, rezervni put ka šampionatu - kroz baraž. Kad se okončaju kvalifikacije (mart - novembar 2023), deset pobednika grupa i deset drugoplasiranih pridružiće se domaćinu Nemačkoj, a preostale vize dobiće pobednici plej-ofa (mart 2024). Po četiri najbolje reprezentacije u divizijama A, B i C koje se nisu kvalifikovale igraće mini-turnir (polufinale jedan meč, finale), slično kao što je bilo za predstojeći Mundijal. Tri pobednika izboriće EP 2024.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading