OD "ANONIMUSA" DO LJUBIMCA "DELIJA", ODLAZAK "PREKO BARE" I JEDNA PORUKA KOJA JE PROMENILA SVE Degenek za "Alo!" najavljuje novi povratak na "Marakanu": Vratiću se u Zvezdu
Alo!/Vladimir Marković

 

Došao je u Crvenu zvezdu tiho, kao momak rođen u Kninu koji je igrao za japansku Jokohamu, a za samo četiri godine, u dva mandata je nosio crveno-beli dres. Brzo je postao miljenik "delija", igrao sa voljenim klubom dve grupne faze Lige šampiona, osvojio četiri šampionske titule, odigrao preko 130 utakmica...

Reč je, naravno, o Milošu Degeneku (28) pouzdanom štoperu koji je ostavio ozbiljan trag na "Marakani", vratio se u Beograd posle jedne pristigle poruke, a onda odlučio da se oproba u MLS ligi.

OD

Alo!/Vladimir Marković

 

Degenek je pre nešto više od šest meseci stigao iz Zvezde u ekipu Kolumbusa. Američki fudbal (soker, kako ga oni zovu) i sama MLS liga iz godine u godinu postaju sve zanimljiviji, mnogo poznatih imena pristiže, čak se i mlađi igrači odlučuju za "obećanu zemlju" pre Evrope.

- U pravu si. MLS je sve jači iz godine u godinu. Fudbal ovde raste, dobili su ozbiljnu nadu pogotovo zbog reprezentacije koja će nastupati na Svetskom prvenstvu u Kataru, a onda za 2026. se ovde održava Mundijal, nije mala stvar. To je podiglo nivo fudbala, infrastruktura, ulaganja... mislim da će kroz nekoliko godina MLS biti odmah iza liga petice po jačini - kaže Degenek na početku razgovora za "Alo" i otkiva kakav je život "preko bare":

- Život je dobar, generalno. Svako gleda sebe i pokušava da stekne nešto. U odnosu na Evropu razlika je jer si malo dalji od svega i dosta je putuje na utakmice avionom, ali nije ni to toliko strašno.

OD

EPA

 

Zašto baš Amerika?

- Imao sam, naravno, brojne ponude. Neke su bile možda i finansijski bolje, ali sam odlučio ovde da dođem malo da probam da vidim kako je i šta i malo da pobegnem od svega jer mi se dosta stvari se izdešavalo u poslednji par godina. Hteo sam da imam malo mira i razmišljam samo o fudbalu - kaže bivši igrač Zvezde.

Degenek će sa reprezentacijom Australije igrati na Svetskom prvenstvu u Kataru nakon što je u baražu njegova selekcija preživela penal dramu i eliminisala Peru. Tamo ih čeka teška grupa sa Francuskom, Danskom i Tunisom. Štoper, ipak, zna kako će "kenguri" do druge runde.

OD

EPA

 

- Golman nas je spasio protiv Perua. Igrali smo najbolje što smo mogli jer je Peru ozbiljna reprezentacija. Ima Australija uvek šanse ako smo svi zdravi i mislim da možemo da učinimo nešto više. S obzirom da je od 2002. godine problem za svakog poslednjeg osvajača Mundijala da prođe grupu, ostalo je da se borimo sa Dancima i Tunisom - kaže uz osmeh Degenek.

Pomen Crvene zvezde budi lepa sećanja kod momka iz Knina. Salcburg, Liverpul, Pari Sen Žermen, Bajern, Totenhem, titule, lepe uspomene...

- Stigao sam u Zvezdu nakon Svetskog prvenstva u Rusiji. Mislim da sam tada bio najspremniji u karijeri i igrao najbolji fudbal jer sam bio rasterećen i nisam imao ni ja, ni bilo ko, očekivanja neka od mene. Salcburg, Liverpul, Napoli... te utakmice nikada neću zaboraviti, kako ja tako ni bilo koji navijač Zvezde. 

Terzićevo "Trebaš nam, vrati se" bilo je dovoljno za povratak u Zvezdu

OD

Tanjug/Darko Vojinović

 

U januaru 2019. godine napustio je "Marakanu", a onda se vratio u julu iste godine posle samo šest meseci u Al Hilalu. Jedna poruka generalnog direktora Zvezdana Terzića je sve promenila.

- U Zvezdu sam se vratio zbog jedne poruke gospodina Terzića koji mi je u trenutku kad sam bio na pripremama sa Al Hilalom samo poslao poruku "Trebaš nam, vrati se" i to je bilo dovoljno da ja ostavim pare, ostavim sve i vratim se. On je bio taj glavni razlog mog povratka koji sam krunisao sa tri titule, dva kupa, dve grupne faze Lige šampiona i Lige Evrope. Meni je bilo sjajno u klubu, oba puta, svi su radili kao jedno, počev od šefa Vladana Milojevića do Gorana Negića. Momcima koji su sada u Zvezdi želim od srca sve najbolje, da samo nastave da igraju, pobeđuju i igraju evropska takmicenja. Upravi želim da da nastave da rade tako i da dovode prave igrače. Hvala Bogu sad je Marko Marin tu koji uz Terzića i Mrkelu može da dovede prave igrače - iskren je Degenek.

Kako i sam kaže mogao bi da i treći put okuša sreću sa Crvenom zvezdom. Ako ne sada, onda nekada u karijeri, sigurno.

- Vidim sebe kako u karijeru još jednom igram za Zvezdu. Ipak je to jedino mesto gde čovek može zaista da izvuče najbolje iz mene i probudi to nešto u meni šta niko drugi ne može. To će biti pitanje za klub za upravu i tadašnjeg trenera, naravno. Ja mislim da sam dobar utisak ostavio na klub i navijače i da sam uvek pošteno radio za dobrobit kluba i nas svih "zvezdaša". Moji planovi su trenutno samo da budem prvo dobar čovek u svakom aspektu. Da budem dobar muž, otac, brat, sin i prijatelj. Kao fudbaler da igram najbolje što mogu i ostvarujem neke svoje ciljeve i želje. Pa šta nam Bog da. 

Najlepša stvar je biti otac

OD

Privatna arhiva

 

 

Degenek je sa suprugom Aleksandrom pre nešto manje od godinu dana postao otac. Ta uloga mu jako prija.

- Mislim da je najlepša stvar na svetu biti otac. To promeni čoveka i tera ga da bude najbolja moguća verzija sebe. Želim i nadam se da će ostati tako.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading