"VEČITI" U BORBI ZA EVROPSKU JESEN Crno-beli "strahuju" od Mitjilanda koji je "mučio" Zvezdu, crveno-beli ubedljivi favoriti
Foto: Marko Metlaš/Alo!

Kao i svake godine, tako će i ove, preko leta, ljubitelje fudbala u Srbiji, čekati uzbudljiva borba srpskih klubova za nastup na jesenjoj evropskoj sceni.

Žrebom u Nionu odlučeno je da fudbaleri Crvene zvezde igraju protiv boljeg iz meča Pjunik (Jermenija)/Didelanž (Luksemburg). 

Njihov "večiti" rival, Partizan, igraće u trećem kolu kvalfikacija za Ligu Evrope protiv poraženog iz duela Mitjiland (Danska) - AEK Larnaka (Kipar). 

Takođe, još dva naša predstavnika boriće se u kvalifikacijama za Ligu konferencija - Radnički Niš i Čukarički. 

Ukoliko savlada Rasing Union iz Luksemburga Čukarički će igrati dvomeč protiv Tventea, dok će Radnički iz Niša ako eliminiše Gziru odmeriti snage sa Volfsbergerom.  

Da se vratimo na "večite" rivale. 

ZVEZDA GLEDA KA GRUPNOJ FAZI LE I LŠ 

Crveno-beli su, može se reći, priželjkivali ove rivale koje su izvukli. Pjunik i Didelanž su svakako rivali koji su po meri šampiona Srbije. 

Jermenski šampion nam je nešto poznatiji, pre svega zbog činjenice da u timu ima četvoricu srpskih internacionalaca. 

Štoper Zoran Gajić, veznjaci Uroš Nenadović i Nemanja Mladenović članovi su Pjunika, a tu je i novopridošli Boris Varga. Ekipa je uspela da na penale izbaci favorizovani Kluž koji je bio protivnik Zvezde prošle sezone u evropskim takmičenjima. 

FK Crvena zvezda

 

Jermenski tim igra u glavnom gradu Jerevanu, stadion koji je kapaciteta od 14.403 sedišta nalazi se u kraju zvanom Kentron. Čak 15 puta je bio šampion države, osam puta je osvajao domaći Kup, a devet puta Superkup. 

(UŽIVO) TRANSFERI 18. JUL Španci žele Rajkovića, Zvezda ispunila Dekiju želju, pao jedan veliki potpis

Vrednost oba kluba nije veći od vedeta Zvezde poput Mirka Ivanića. Vrednost celokupnog tima prema specijalizovanom sajtu "Transfermarkt" iznosi 6.140.000 evra, a najskupljih igrača je nekoliko i njihova vrednost se kotira na oko 300.000 evra. Nikada se nisu domogli grupne faze nekog od evropskih takmičenja. Ali, treba biti oprezan, nema unapred dobijenih mečeva. 

FK Crvena zvezda

 

Takođe, ni Didelanž nije ostvario neki veliki uspeh u Evropi. Ali je dva puta u poslednjoj deceniji uspeo da prođe u grupnu fazu Lige Evrope što je ujedno najveći uspeh kluba od postojanja. 

Tamo su oba puta, u sezonama 2018/19. i 2019/20, završavali poslednji u grupi, ali pokazali su više u Evropi od narednog protivnika. 

Kolo pre kraja su obezbedili titulu u domaćem šampionatu ispred Diferdanža i obezbedili takmičenje u kvalifikacijama za Ligu šampiona. 

Njihova vrednost je procenjena na 2.060.0000 evra, a najskuplji pojedinac im je Dejvid Sinani, momak srpskog porekla koji je čitavu karijeru proveo u Luksemburgu i igra na poziciji ofanzivnog veziste. 

Crvena zvezda će biti i domaćin u prvom meču u Beogradu koji se igra 2. ili 3. avgusta, dok će nedelju dana kasnije gostovati jednom od ova dva tima. Podsetimo, pravilo gola u gostima više ne važi.

ŠTA ČEKA CRNO-BELE? 

Fudbaleri Partizana će se u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope sastati sa poraženim iz dvomeča Mitjilanda i AEKA koji se nalaze u kvalifikacijama za Ligu šampiona. 

Bilo je jasno kada je UEFA skratila spisak potencijalnih rivala Partizana na putu ka grunoj fazi Lige Evrope da crno-bele čeka težak zadatak. 

Danski i kiparski tim nalaze se u kvalifikacijama za Ligu šampiona, kao vicešampioni svojih zemalja, a poraženi iz tog meča ići će na megdan Zvezdi. 

FK Partizan

 

MITJILAND NAMUČIO ZVEZDU 

 Danci su prethodne sezone igrali sa Crvenom zvezdom u grupnoj fazi Lige Evrope i pošteno su namučili srpskog predstavnika. Midtjiland je u dvomeču sa crveno-belima stigao do četiri boda, a jedini su tim koji je uspeo da upiše pobedu na "Marakani" prošle sezone. 

Ipak, četa Boa Henriksena doživela je brojne promene tokom letnjeg prelaznog roka. Talentovani vezista Oskar Frauolo je u transferu teškom 2.000.000 evra otišao u Borusiju Menhengaldbah, Maroni je pojačao Fluminense, a Brazilcu su za njegovu pozajmicu platili 400.000 evra, Aver Mabil otišao je u Kadiz. Klub su napustili još i Vagner Lav, Božidar Kraev, Viktor Topr i David Ostend. 

FK Partizan

 

Sa druge strane, Mitjiland je platio pet miliona  Rubinu za Andersa Drejera, a stigli su još i Štefan Gertenman, Kris Kouaku, Pablo Ortiz i Huan Moreno. 

Takođe, kakav kvalitet ima danska ekipa, ljubitelji fudbala su mogli da se uvere prošle godine. Glavna karika tima je brazilski kreativac Evander koji je na meti brojnih evropskih velikana. Tu su Rafael Onjedika, Gustav Isaksen, nekadašnji ofazivac Selte iz Viga - Pione Sisto, Sori Kaba, ali i veliki broj talentovanih igrača.  

U prvom meču 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope Partizan će 4. avgusta biti gost u Danskoj ili na Kipru, dok će se revanš odigrati sedam dana kasnije u Beogradu. 

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading