Dve zlatne medalje doneo u Srbiju!
Foto: Alo.rs

Srpski reprezentativac u benčpres-u laskovačka legenda Živorad Žika Marković osvojio je dve zlatne medalje na Evropskom prvenstvu održanom u Kiškunfelenđhazu u Mađarskoj.

Dve zlatne medalje doneo u Srbiju!

Foto: Alo.rs

 

Kao srpski reprezentativac u benčpres-u u disciplinama WPC/AWPC Marković se u Mađarskoj takmičio u masters kategoriji 83-90 kilograma! Iz te zemlje se vratio u Srbiju sa zlatnim medaljama u disciplini dizanja 155 i 135 kilograma i on je bio jedini predstavnik Srbije među 1300 takmičara iz 20 evropskih zemalja. Marković koji je svetski i evropski prvak ali za Rusku Federaciju, ovoga puta se borio za Srbiju. Marković je, inače, u poslednjih godine neprikosnoveni srpski prvak u masters kategoriji. Za ovoga Leskovčanina ceo svet je čuo, pogotovo što se takmičio za Rusiju, jer je dobio njihovo državljanstvo. Njegovi rezultati su primećeni, pa je pre oko mesec dana dobio poziv od srpskog selektora da brani boje zastave Sbije.

Želi da obori svetski rekord

Marković se sprema za Svetsko prvenstvo na jesen u Berlinu, gde želi da za Srbiju osvoji svetsku titulu.

- Želja mi je, takođe, da oborim svetski rekord i podignem 171 kilogram u svojoj kategoriji -  rekao je Marković

 - Ispunjen mi je najveći san, a to je da se takmičim i osvojim zlato za zemlju u kojoj sam rođen, a to je Srbija. Moram da pojasnim, imam srpsko, švedsko i rusko državljanstvo. U Srbiji sam rođen i prve sportske uspehe sam ostvario u mojoj domovini. Bio sam prvak u džudou, osvajao zlatne medalje u boksu, a onda me je život odveo u Švedsku. Ipak, vratio sam se u domovinu i nastavio sa sportom, ali u dizanju tegova. Tri godine za redom sam srpski šampion. U međuvremenu sam dobio poziv iz Rusije i on se ne odbija, a to je da branim njihove boje zastave. Za Rusiju sam osvojio svetske i evropske medalje, ali mi srce do ovog trenutka nije bilo ispunjeno - rekao je Marković i dodao:

Dve zlatne medalje doneo u Srbiju!

Foto: Alo.rs

 

 - Po povratku sa svetskog prvenstva stigao je dugoočekivani poziv da branim broje Srbije. Iako vučem povrede, ni časak se nisam dvoumio i rekao sam da mi je čast da za Srbiju osvojim zlatne medalje. Prvo takmičenje je bilo početkom juna na Evropskom prvenstvu u Bruk an der Mur u Austriji u jednoj drugoj federaciji i ispunio sam očekivano. U velikoj konkurenciji evropskih takmičara pokazao sam im da je Srbija neprikosnovena, pa sam doneo dve zlatne medalje. Na tom takmičenju sam ponovo povredio ruku, ali me to nije sprečilo da ponovo nastupam za Srbiju. Da se razumemo povreda je ozbiljna, ali ja nisam želo da prokockam ukazano poverenje srpskog selektora, nego sam izašao stisnuo zube i pobedio. Razlika između menataliteta pobednika i drugih je, što pobednik nađe način da se takmiči, a ovi drugi nađu izgovor. Zbog toga omladini kažem, samo red, rad i disciplina dovode do uspeha. Naglašavam im da je pre sporta bitna škola i da jedno drugo treba da nadograđuje - istakao je Marković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading