TEMELJ Fudbalski trener Ivan Todorović akter pionirskog poduhvata - Srbi pozicioniraju futsal u Americi
Foto: privatna arhiva

Srbin Ivan Todorović posle tri godine uspešnog rada na Univerzitetu Vestklif u Irvajnu, u okrugu Orandž, odlučio se za pionirski potez. Potpuno se prebacio na futsal i formirao prvi tim u istoriji koledža u SAD. Cenjeni srpski trener za Alo! govori o akciji koja je uzburkala javnost.

Vest se sigurno brzo proširila Amerikom?

- I dobila je na važnosti, a imala je odjeka i van granica SAD. Naravno, sve se odvija uz veliku pomoć i smernice američkog selektora Dušana Jakice i njegovog stručnog štaba.

Jakica čudotvorac

Dušan Jakica ima posebno mesto u američkom futsalu?

- Rođeni Novosađanin napravio je veliki uspeh kad je odveo američku reprezentaciju na svetsko prvenstvo, iako u SAD ne postoji ni nacionalna liga! Dovoljno da ga smatraju čudotvorcem.

Ideja da se napravi univerzitetska liga u futsalu nije nova?

- Sve se krčkalo skoro dve godine. Za početak to će biti lokalna liga koja neće biti pod patronatom NCAA ili NAIA, ali će koledž imati futsal ekipe odvojeno od ovih organizacija. Probaću da dovedem i par naših igrača koji su i dobri studenti, i da od starta napravim odličan tim.

TEMELJ Fudbalski trener Ivan Todorović akter pionirskog poduhvata - Srbi pozicioniraju futsal u Americi

Foto: privatna arhiva

 

Koji je poriv?

- Da to bude preteča kasnije profesionalne lige, ali će nam naša univerzitetska biti baza. Ideja je da se za početak od koledža iz Severne i Južne Kalifornije i Arizone napravi Vestern divizija. Posle ćemo da vidimo, u zavisnosti od toga koliko bude interesovanja s istočne obale od koledža.

Nalazite se pred velikim izazovom?

- Futsal je za mene veliki izazov, ali i projekat koji u Americi mnogi ranije nisu uspeli da pokrenu. Verujem da smo prepoznali momenat. Uz podršku selektora Jakice, stručnog štaba reprezentacije i mojih direktora, na koledžu možemo da ostvarimo cilj i napravimo univerzitetsku ligu.

Dva puta trener godine

Todorović je prošao školu fudbala u Čukaričkom i Crvenoj zvezdi, a zatim se preselio u Ameriku.

- Studirao sam i igrao fudbal četiri godine u Zapadnoj Virdžiniji. Posle koledža posvetio sam se trenerskom pozivu i imao zapažene uspehe, naročito u srednjoj školi, gde sam dva puta bio trener godine.

Sledeći korak?

- Trebalo bi krajem avgusta da idemo u Dubai da na poziv Markosa Sorata ili Pipoke, čuvenog brazilskog trenera i dvostrukog svetskog šampiona, inače selektora Ujedinjenih Arapskih Emirata, odigramo tri trening meča s njihovom reprezentacijom u sklopu priprema. Pojedini igrači koje smo potpisali, najbolji studenti, imaju pune stipendije, ostali ne.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading