ISTORIJSKI TROFEJ ZA MURINJA I ROMU "Vučica" osvojila Ligu konferencija
AP Photo/Antonio Calanni

Roma je na stadionu u Tirani u velikom finalu savladala Fejenord - 1:0.

Gol olduke postigao je Nikolo Zaniolo u 32. minutu.

Roma je konačno došla do trofeja pod pokroviteljstvom UEFA. 

Čuvena je izjava Žozea Murinja da se finala ne igraju, već osvajaju, e pa upravo smo to večeras imali na delu. 

 

 

Portugalac je još jednom pokazao da je specijalista za evrokupove. Osvojio je i treći različiti kontinentalni trofej, jedini je trener sa trofejima u svim aktivnim evropskim takmičenjima i ukupno mu je ovo peti evropski trofej. 

Bio je ovo pravi meč iz Žozeove kuhinje. Mali broj prilika, gol praktično ni iz čega i onda čuvanje rezultata.

Trenutak odluke dogodio se u 32. minutu. 

Lopta je stigla do štopera „vučice“ Mančinija koji je uputio sjajnu dijagonalu i pronašao Nikolu Zaniola u protivničkom šesnaestercu. Vezista nije najbolje primio loptu, ali je uprkos tome prvi stigao do nje i maestralno je „bocnuo“ preko golmana ekipe iz Roterdama.

S tim golom je postao najmlađi Italijan koji se upisao u strelce finala nekog od UEFA takmičenja još od Alesandra Del Pjera. Nekadašnji igrač Juventusa je bio trećinu godine mlađi kada je postigao gol u finalu Lige šampiona 1997. protiv Borusije iz Dortmunda.

Krenuli su Holanđani furiouzno u drugom poluvremenu. Kokdžu je izveo korner i nakon nekoliko dodavanja lopta je stigla do Traunera koji pogađa stativu. Nastala je pometnja u petercu Rome i lopta je stigla do Tila koji šutira, ali je njegov udarac izblokiran.

Tražili su igrači Fejenorda penal, ali je sudija nakon konsultacija sa VAR sobom odlučio da nema elemenata za najstrožu kaznu.

Još nekoliko šansi su propustili igrači Fejenorda, Roma se oslobodila pritiska i ipak mirno privela meč kraju.

Roma - Fejenord 1:0 (1:0)

Strelac Zaniolo u 32. minutu

Stadion: Nacionalni stadion (Tirana)

Sudija: Ištvan Kovač (Rumunija)

Roma: Patrisio – Zalevski, Ibanjes, Smoling, Mansini, Karsdorp - Mhitarijan, Kristante, Pelegrini, Zaniolo - Abraham

Fejenord: Bejlou - Malasia, Senesi, Trauner, Getrudia - Til, Aursners, Kokdžu - Nelson, Desers, Sinistera

Kraj! Pobeda Rome 1:0!

90. minut - Igraće se još pet minuta sudijske nadoknade.

83. minut - Malo nade je ostalo za Fejenord koji pokušava i gradi ne baš stopostotne prilike. Roma je počela sa odugovlačenjem, te je Patrisio sankcionisan zbog toga žutim kartonom.

73. minut - Evo konačno šanse za Romu. Zapretio je italijanski tim posle prekida, ali ostaje 1:0.

68. minut - U ovim momentima Roma se oslabađa pritiska. 

62. minut - Prosto je neverovatno kako Fejenord nije uspeo da postigne gol. Roma se čudesno brani.

59. minut - Ređaju se šanse Fejenorda, ali Roma odoleva.

51. minut - Nova prilika za holandsku ekipu. Malasija je vrlo lepu akciju ukrasio sjajnim udarcem sa oko 20 metara, ali je Patrisio još jednom sačuvao mrežu maestralnom odbranom.

 

 

47. minut - Velika uzbuđenja u nastavku. Kokdžu je izveo korner i nakon nekoliko dodavanja lopta je stigla do Traunera koji pogađa stativu. Nastala je pometnja u petercu Rome i lopta je stigla do Tila koji šutira, ali je njegov udarac izblokiran.

Tražili su igrači Fejenorda penal, ali je sudija nakon konsultacija sa VAR sobom odlučio da nema elemenata za najstrožu kaznu.

45. minut - Poluvreme u Tirani. Roma vodi golom Zaniola.

41. minut - Roma ima kontrolu u ovim momentima.

36. minut - Posle duela Desersa i Smolinga došlo je do blagog koškanja, ali se sve brzo smirilo.

32. minut - Gol! Roma je tražila način da ugrozi rivala i pronašla ga posle nešto više od pola sata igre. Mančini je poslao loptu pred gol rivala, a Zaniolo pored Traunera lako matirao Bjelova.

 

 

25. minut - Prvi žuti karton na meču. Dobija ga Trauner koji nije imao drugog načina do da faulom zaustavi Tejmija Abrahama koji je bio u kontri.

23. minut - Iako je tempo igre visok, još nismo bili svedoci ozbiljne šanse. Golmani do sada nisu stigli ni pošteno da se zagreju.

18. minut - Mhitarijan koji je rovit dočekao duel pokušao je da pruži doprinos uprkos povredi, ali se rizik nije isplatio te je prinudno zamenjen. Mesto u veznom redu preuzeo je Oliveira 

13. minut - Sinistera nastavlja da vrši pritisak po levom boku. Uspeo je ofanzivac holandskog tima da stavi na muke Karsdropa, ali su se Rimljani odbranili.

9. minut - Roma pokušava da preuzme inicijativu. Još uvek čekamo na prvi udarac.

4. minut - Bez previše uzbuđenja na početku meča.

1. minut - Finale je počelo!

20.15 - Zanimljivo da je Fejenord u osmini finala izbacio Partizan.

20.11 - Žoze Murinjo bi mogao da postane prvi trener osvajač četiri različita UEFA takmičenja, s obzirom na to da je kao pomoćni trener Barselone dobio medelju za osvajanje Kupa pobednika kupova 1997.

 

 

20.04 - Kada je u pitanju holandski predstavnik, oni će pokušati da osvoje četvrti evropski trofej. U svojim redovima imaju najboljeg strelca Lige konferencija Sirila Desersa sa 10 golova, dok će na suprotnoj strani najveća opasnost pretiti od Tejmija Abrahama koji je ove sezone postigao 27 golova.

20.00 - Italijanski klubovi nisu osvojili evropski trofej od 2010. godine i Interovog trijumfa u Ligi šampiona, klubovi nisu uspeli da stignu do četvrtfinala Lige šampiona, a reprezentacija se nije plasirala na Svetsko prvenstvo u Kataru.

19.55 - Fejenord i Roma sastaće se tek treći put u istoriji, a prethodni duel imali su u osmini finala Lige Evrope 2015. godine. Roma je slavila 2:1 u Roterdamu, dok u revanšu u Rimu nije bilo pobednika – 1:1. Pobednik ovog duela će, osim trofeja, ostvariti i direktan plasman baš u Ligu Evrope naredne sezone.

19.50 - Dobro veče i dobrodošli na blog našeg portala posvećen finalu Lige konferencija u kom se sastaju Roma i Fejenerod. Uz alo.rs pratite sva dešavanja iz Tirane.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading