NAŠ KAMERUNAC Mburi Bazil Jamkam za Alo! o žrebu u Kataru, ko preti njegovim "lavovima", adutima dve reprezentacije
Profimedia

 

Za mene je to neka vrsta ponosa - da je reprezentacija države iz koje dolazim u istoj grupi na Svetskom prvenstvu s reprezentacijom države u kojoj se profesionalno bavim fudbalom. Gledam to kao neko čudo.

NAŠ KAMERUNAC Mburi Bazil Jamkam za Alo! o žrebu u Kataru, ko preti njegovim

Alo!/Aleksandar Đorđević

 

Ovako u razgovoru za Alo! komentariše nedavni mondijalski žreb Mburi Bazil Jamkam (24), štoper niškog Radničkog. On je odigrao četiri utakmice za neukrotive „lavove“ i ističe da je igranje za reprezentaciju ponos za svakog Kamerunca. Uz to ide i obaveza da pruži maksimum u svakom trenutku.

- Za mene je najbitnije da treniram dobro, naučim od odličnih trenera ovde u Nišu i, ko zna, možda uskoro ponovo zaigram za reprezentaciju. Možda čak i u Kataru - kaže Bazi, kako ga zovu saigrači.

Batak s krompirima

Kameruncu je, naglašava, lepo u gradu na Nišavi.
- Dobro se osećam. Niš je miran grad. Osećam toplinu kod Nišlija. Odmah su me prihvatili u klubu, takođe i navijači. Hrana je odlična, najviše mi se dopada batak s krompirima. U klubu sam dobro sa svima. Svi saigrači su mi kao braća, kratko sam ovde, ali kao da ih poznajem oduvek.

Kamerunska liga je, kaže, karakteristična po fizičkim osobinama fudbalera, odlučnosti, snažnom mentalitetu, čvrstoj i dobroj odbrani.

- To su bitne karakteristike nacionalne lige, ali i svih fudbalera, kojih je mnogo u poznatim evropskim klubovima i koji čine okosnicu nacionalnog tima.

Jamkam ocenjuje da su najbolji igrači kamerunske reprezentacije Vensan Abubakar, najbolji afrički špic koji igra za Al Nasr iz Rijada u Saudijskoj Arabiji, Andre-Frank Zambo Angisa, koji se u ovoj sezoni dobro pokazao u Napoliju, kao i Erik Maksim Šupo-Moting, napadač Bajerna, čije prezime u Srbiji uglavnom pišu kao Čupo-Moting, ali je to nepravilno, jer se u Kamerunu koristi francuski jezik.
NAŠ KAMERUNAC Mburi Bazil Jamkam za Alo! o žrebu u Kataru, ko preti njegovim

Profimedia

 

Eto je legenda

Jamkam nema dilemu po pitanju najboljeg igrača Kameruna svih vremena.
- Najveća fudbalska legenda Kameruna je Samjuel Eto. Poznat je po brojnim trofejima u karijeri. On je moj idol, iako igramo na različitim pozicijama, njegov duh i mentalitet su me naučili mnogo toga.
Eto je danas predsednik FS Kameruna. Nedavno je burno s ekipom proslavio plasman na SP. Izabranici selektora Rigobera Songa su u revanšu, posle poraza kod 0:1, pobedili Alžir u gostima 2:1 golom Ekambija u 124. minutu!

Defanzivac Radničkog ne zaboravlja ni miljenika Partizanovih navijača Leandrea Tavambu.

- Odličan napadač, dobro se pokazao u Partizanu, a i sada u Saudijskoj Arabiji. Sve je to razlog zašto je bio u reprezentaciji u prethodnom Kupu nacija, a i je sada pomogao Kamerunu da izbori vizu za Katar.

GRUPA G

24. NOVEMBAR
Švajcarska - Kamerun 11.00
Brazil - Srbija 20.00
28. NOVEMBAR
Kamerun - Srbija 11.00
Brazil - Švajcarska 17.00
2. DECEMBAR
Srbija - Švajcarska 20.00
Kamerun - Brazil 20.00

A na drugoj strani...

- Najveće pretnje Kamerunu iz tima Srbije su Tadić, jedan od najvećih plejmejkera sadašnjice, Vlahović i Mitrović, kvalitetni napadači. Moram da napomenem da će moj saigrač Stefan Mitrović, član vaše mlade reprezentacije, svakako biti velika zvezda srpskog i evropskog fudbala - ne štedi hvalu naš sagovornik.

NAŠ KAMERUNAC Mburi Bazil Jamkam za Alo! o žrebu u Kataru, ko preti njegovim

Alo!/Aleksandar Đorđević

 

Štoper, bek, vezni

Štoper, a po potrebi i desni bek i zadnji vezni, Bazi je od septembra prošle godine u Radničkom. Odigrao je devet prvenstvenih i jednu utakmicu u Kupu Srbije. Da je posredi dobar igrač, govori i podatak da je u pretprošloj sezoni njegov klub Bamenda, iz istoimenog grada, osvojio titulu prvaka Kameruna, a da je Jamkam bio standardni prvotimac.

Kako nije dugo u Srbiji, a i putovanja su do sada bila otežana zbog pandemije kovida, Jamkama nije niko posećivao od članova porodice ili prijatelja, a poželeo bi, kaže, da uskoro budu uz njega, jer je daleko od kuće.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading