USIJANJE Svi hoće Katar na sutrašnjem žrebu grupa, SRBIJA NE BEŽI OD NEMAČKE!
Alo!/Marko Metlaš

 

Sutra u Dohi (18.00, RTS), 234 dana pre starta Svetskog prvenstva 2022, 22. put u istoriji obaviće se žreb grupa za šampionat koji će se pamtiti - ako ni po čemu drugom - kao prvi odigran na Bliskom istoku. I u dosad najmanjoj zemlji.

NAGRADE

Plasman 2,5*
Grupna faza 8
Osmina finala 12
Četvrtfinale 16
Četvrto mesto 22
Treće mesto 26
Drugo mesto 36
Prvak 45
* u milionima dolara

I dok fudbalska Srbija i naši ljudi širom planete broje sate do izvlačenja kuglica (počinje se sa šeširom 1, pa naniže), evo jednog u moru epiloga. Onog koji bi prema dosadašnjem bilansu protiv učesnika Mondijala u Kataru najviše odgovarao selekciji Dragana Stojkovića.

USIJANJE Svi hoće Katar na sutrašnjem žrebu grupa, SRBIJA NE BEŽI OD NEMAČKE!

Alo!/Marko Metlaš

 

Dakle, gledajući statistiku od razdruživanja naše zemlje s Crnom Gorom 2006. godine, Srbiji bi najviše legla grupa: Katar, Kamerun i - Nemačka! Da, ma kako to čudno zvučalo, „orlovi“ umeju protiv „pancera“. Imaju pobedu i poraz, uz remi. I to pobedu upravo na Svetskom prvenstvu 2010. u Južnoj Africi (1:0). Ostale dve utakmice su bile prijateljske (1:2 - 2008. godine, 1:1 - 2019).

POŽELJNA GRUPA

Katar
Nemačka
SRBIJA
Kamerun

Pored Nemačke, na papiru ipak najjače reprezentacije iz drugog šešira, iz prvog je poželjan domaćin. Katarane svi priželjkuju, pa i mi. Tim pre što im je Piksijeva ekipa dvaput očitala lekciju (dvaput 4:0) u minulom ciklusu u mečevima koji nisu bili takmičarski.

USIJANJE Svi hoće Katar na sutrašnjem žrebu grupa, SRBIJA NE BEŽI OD NEMAČKE!

EPA

 

Gledajući (maksimalan) učinak protiv potencijalnih rivala iz četvrtog šešira, mogao bi da dođe Kamerun. S „neukrotivim lavovima“ jednom smo se suočili i ukrotili ih. Beše to na ispraćaju reprezentacije pod komandom, nažalost, pokojnog Radomira Antića na Mondijal 2010. U Humskoj beše 4:3.

Al Rihla - najbrža lopta

FIFA i Adidas su predstavili „Al Rihlu“, kojom će se igrati na Svetskom prvenstvu u Kataru. Kako se navodi, radi se o lopti koja najbrže putuje kroz vazduh od svih do sada na Mondijalima i dizajnirana je da bude ukorak s brzim fudbalom.
„Al Rihla“ na arapskom jeziku znači putovanje, a inspirisana je kulturom, arhitekturom, prepoznatljivim brodovima i zastavom Katara.

 

USIJANJE Svi hoće Katar na sutrašnjem žrebu grupa, SRBIJA NE BEŽI OD NEMAČKE!

EPA/Mohamed Ali Abdelwahid

 

Ukoliko statistika nije, što se kaže, bikini - da više skriva nego pokazuje, neželjena grupa za Srbiju bi bila: Brazil, Danska i Gana. Brazil, znamo zbog čega - em je prvi favorit za osvajanje Zlatnog globusa, em s njim ne umemo. Istina, samo dvaput smo se sastali od osamostaljenja i oba puta izgubili. Prvo u prijateljskom susretu 2014. u Sao Paolu (1:0), što je za „karioke“ bila generalka za SP na njihovom terenu, a zatim i na potonjem šampionatu u Rusiji (2:0).

NEPOŽELJNA GRUPA

Brazil

Danska
SRBIJA
Gana

S Dancima smo imali tri dvoboja i sva tri izgubili. U kvalifikacijama za EP 2016. bilo je 1:3 u Beogradu i 2:0 u Kopenhagenu, a pre nekoliko dana, takođe na „Parkenu“, još ubedljivijih 3:0. Znači, videli smo da ne bi valjalo da udarimo na „dinamitaše“, mada... Selektor Stojković i kapiten Tadić bi voleli baš njih, zarad revanša, kažu.

USIJANJE Svi hoće Katar na sutrašnjem žrebu grupa, SRBIJA NE BEŽI OD NEMAČKE!

Alo!/Vladimir Marković

 

Treća iz grupe nepoželjnih je Gana. Jedan megdan s „crnim zvezdama“ i neuspeh. Izuzetno bolan iako izražen minimalnom razlikom (0:1) jer je pretrpljen na SP 2010. Taj poraz, golom iz penala u 84. minutu, pokazalo se, bio je nenadoknadiv propust za prolaz u osminu finala.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading