INSPIRISAN JE TRADICIJOM I ISTORIJOM! Fudbalska reprezentacija Srbije ima novi grb! (FOTO)
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Izgled novog grba našeg reprezentacije procurio je u javnost pre nešto više od mesec dana, a na današnjoj sednici IO FSS objašnjeno je da je UEFA dala preporuku svim fudbalskim savezima da "razdvoje" grbove organizacije i reprezentaci.

Iz FSS navode da je grb koji će ubuduće orlovi nositi na dresovima inspirisan istorijom i tradicijom.

Institucioni grk ostaje zvanični grb FSS,  a novi će biti simbol koji će krasiti dres svih naših selekcija.

Usvojen je grb koji će krasiti novi dres svih reprezentativnih selekcija Srbije. Institucionalni, dosadašnji grb Sveza, ostaje kao zvanični grb FSS a novi grb će biti novi simbol sa kojim će se indentifikovati navijači i krasiće dres svih selekcija FSS.

Novi grb inspirisan je tradicionalnim motivima i simbolima naše zemlje kroz istoriju: dvoglavi beli orao, ocila, ljiljani, crveni štit.

 

 

U obrazloženju novog dizajna objašnjeno je i zašto je ljiljan deo novog grba.

- Dvoglavi beli orao datira još iz doba Nemanjića, a simbol je preuzet iz Vizantije. Nalazi se na crvenoj pozadini (štitu) što simbolizuje hrabrost i nekadašnje srpsko carstvo, uz motive zlatne boje. Kroz našu istoriju pojavljivali su se različiti tipovi orlova, a izabrani sa grba je jedan od njih. U sredini se nalazi osmougaoni štit sa ocilima i inspiraciju je pronašlo iz grba Kraljevine Srbije iz 1882. godine. Ljiljan je jedan od najučestalijih motiva u heraldici. Kod nas ih srećemo iz doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac), a njihov simbol oslanja se na stihove iz Starog i Novog zaveta i na kult Bogorodice. Ljiljane su od nas preuzeli Kotromanići, pa su odatle potom uveli i u Bosnu. Identični ljiljani sa grba reprezentacije nalaze se i na sadašnjoj zastavi i grbu Republike Srbije - stoji u saopštenju.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading