JUNAČKI OTPOR ORLOVA Šampion sveta i Evrope do pobede nad Srbijom posle preokreta
FSS

Hrabro srce naših futsalera u prvom meču Prvenstva Evrope u Holandiji i poraz koji ne boli od aktuelnog prvaka Evrope i sveta, Portugala – 2:4 (2:2). 

Srbija je u premijerni meč ušla osetno hendikepirana bez nekoliko standardnih igrača (povrede i korona virus), ali i pored te činjenice nadigrala je Portugal u prvom delu utakmice, imala u jednom trenutku dva gola prednosti, ali presudio je onda veći fond igrača.

I pre ovog duela, s obzirom na okolnosti, izabranici selektora Dejana Majesa realnu šansu za prolaz u nokaut fazu takmičenja tražiće u naredna dva meča protiv Ukrajine i Holandije.

Srbija - Portugal 2:4

STRELCI: 1:0 Pršić (penal) 1:03, 2:0 Pršić 6:01, 2:1 Pauleta 10:33, 2:2 Varela 18:11, 2:3 Žezus 24:47, 2:4 Pako 25:17. 

SRBIJA: Momčilović, Kocić, Pršić, Rakić, Stojčevski. Vulić, Vasić, Ramić, Tomić, Petrov, Milosavljević. Selektor Dejan Majes

PORTUGAL: Sousa, Erik, Žoao Matos, Koeljo, Varela. Bebe, Tomas Pako, Žezus, Sesilio, Ziki, Anhelo, Brito, Pauleta. Selektor Horhe Braz

Sjajno je Srbija ušla u meč, iznenadila je aktuelenog prvaka Evrope i sveta visokim presingom, a koliko je agresivan pristup paralisao Portugal videlo se u drugom minutu meča kada je Stefan Rakić oboren u trenutku kada je oduzeo loptu ispred Souse koji ga je oborio. Penal i sigurna realizacija Marka Pršića. Odličan ulazak u meč, bez mnogo respekta, hrabro, ali i pametno. Kontrolisali su Orlovi sve što se dešavalo na podlozi Zigi doma u Amsterdamu, a koliko su igrači delovali motivisano, sigurnost im je dobrim intervencijama pružao fenomenalni Nemanja Momčilović.

Portugal je definitivno bio u nokdaunu, bez obzira na ranu fazu meča. S druge strane i pored činjenice da su Orlovi bili hendikepirani odsustvom nekoliko važnih igrača, ništa se nije primetiulo na tereni i u igri izabranika selektora Dejana Majesa. Menjao je selektor, držao tonus, a svaki igrač na terenu dao je svoj maksimum. I takav pristup ponovo je doneo rezultat. Naterali su Pršić i drugovi prvaka sveta da deluje panično, potpuno zbunjeno, dovoljno da fantastični Marko Pršić i drugi put zatrese mrežu Portugala.

Tražio je selektor Braz odmah tajm-aut kako bi prekinuo agoniju svoje selekcije. Srbija je bila ta koja je po svemu do tada prikazanom zaslužila epitet futsal sile. Tražio je Portugal, posle pauze, da se vrati u igru i samo jedan mali trenutak nepažnje i pada koncentracije Pauleta je pretvorio u gol. Prethodno smo bili svedoci novog peha, povredio se Kristijan Vasić, koji nije mogao da nastavi meč. Novi, veliki hendikep za naš sastav koji skoro da je ostao bez „rotacije“, jer pre meča zbog povreda i koronavirusa selektor Majes nije mogao da računa na Lazarevića, Aleksića, Rajčevića, Matijevića, Stojkovića…Zato je ovakav nastup Orlova bio pravi podvig.

Ušlo se u smiraj prvog dela igre kada je Portugal uspeo ipak da stigne do izjednačenja. Varela je bio strelac, fenomenalni Momčilović nije mogao ništa da uradi. Gol za 2:2 i remi posle prvih 20 minuta odlične utakmice. Na startu drugog dela najbolja vest bila je povratak Kristijana Vasića, medicinska služba je učinila sve da ga osposobi za nastavak utakmice.

Posle prvih minuta u nastavku nije bilo mnogo uzbuđenja za razliku od uvodnih minuta prvog poluvremena. Izdvajamo dobar pokušaj Denisa Ramića, a s druge strane Portugal je tražio priliku da iskoristi veliku brojčanu prednost na klupi. U futsalu ogroman hendikep predstavlja odsustvo nekoliko standardnih igrača, a Orlovi su morali da počnu šampionat bez, ponavljamo, Lazarevića, Rakčevića, Aleksića, Matijevića…I za svega dva minuta dva gola Portugala. Prvo Žezus, a zatim Pako savladali su Momčilovića.

Do kraja meča nije bilo promene rezultata, Portugal je slavio definitivno zbog duže klupe, a Orlovi nastastavljaju takmičenje ohrabreni dobrom igrom i verom da će u naredna dva meča biti kompletni.

Sledeći meč Srbija igra 23. januara sa Ukrajinom (14,30), takođe u Amsterdamu.

U narednu rundu šampionata plasiraće se dve najbolje selekcije iz grupe.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading