• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: I. Tomković

18.01.2022

07:07

CEO SVET JE BIO PROTIV NAS! I 1992. je politika umešala svoje prste, kao i sada u slučaju Đokovića! OVO SU NAJVEĆI ZLOČINI PREMA SRPSKOM SPORTU...

Starsportphoto

Fudbal

CEO SVET JE BIO PROTIV NAS! I 1992. je politika umešala svoje prste, kao i sada u slučaju Đokovića! OVO SU NAJVEĆI ZLOČINI PREMA SRPSKOM SPORTU...

Podeli vest

Miniranje Novaka Đokovića na Australijan openu nije prva politička odluka koja je uticala na srpski sport

Zapravo, to je samo poslednji u nizu zločina prema našim sportistima. Veliku nepravdu na svojoj koži osetila je legendarna generacija Crvene zvezde, kada im nakon osvajanja Kupa evropskih šampiona nije dozvoljeno da brane titulu u svojoj zemlji. 

Foto: Starsportphoto

Goran Vasiljević

U sezoni 1991/92. ekipa sa „Marakane" morala je odbranu trona da započne kao domaćin u mađarskom gradu Segedinu, jer joj nije bilo dozvoljeno da igra u Beogradu zbog rata u SFRJ.
Član generacije koja je postala svetski i evropski šampion Goran Maza Vasilijević prisetio se za Informer ovog mučnog perioda kada je politika bila iznad sporta, baš kao što se dogodilo i sada u Australiji.

Foto: printscreen

Legendarni tim Crvene zvezde

- Sportisti se profesionalno spremaju da igraju takmičenja. Ulažu napor, trud, odricanje, a onda moramo da strepimo šta će političari reći. Da li smeš da se takmičiš ili ne. Sramno je kada je politika iznad sporta i kada upravlja njime. I u slučaju Crvene zvezde i u slučaju Novaka Đokovića politika je umešala prste protiv sporta i sportista - kaže na početku razgovora za Informer.rs defanzivac zlatne generacije. 

Vasiljević veruje da bi Crvena zvezda odbranila titulu da je igrala mečeve u svojoj zemlji.
- Mi smo igrali utakmice u Budimpešti, Segedinu i Sofiju umesto u Srbiji. Da smo igrali u Beogradu mislim da bi smo i sledeće godine uzeli titulu prvaka Evrope. Ali zbog vansportskih stvari smo morali da igramo van Beograda. 

SRAMNO JE ONO ŠTO SU URADILI NOVAKU

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković

Bivši fudbaler Crvene zvezde kaže da je pomno pratio sve što se dešavalo Đokoviću:
- Sramno je ovo što su uradili Novaku! Pratio sam danima šta su mu radili!  Ja sam upoznao Novaka kada smo pravili jednu humanitarnu utakmicu, on je mnogo dobar i čovek i sportista. Sramota je ovo što se dogodilo! Uveren sam kao i svi ljudi u Srbiji da bi Novak uzeo Australijan opet, nadao sam se da će se to desiti, ali imaće on priliku da ih porazi na sportstki način. 

 

Tenzija među igračima je u tom periodu bila ogromna:
- Pričali smo tada  između sebe danima o nepravdi koju nam čine, ali kada smo odigrali utamicu utakmicu u Segedinu shvatili smo da nam neće dati da igramo u Beogradu ni jednu više. Bio je ceo svet protiv nas. Kako da jedan klub iz Srbije dva puta bude za redom bude prvak Evrope i to u fudbalu. Nikako to nisu smeli da dozvole!

Vasiljević kaže da se ovakve stvari ipak zaboravljaju kada se istrči na teren, te je uveren da bi i Novak bez problema osvojio Australijan open.


- Kada izađeš da igraš utakmicu, zaboraviš na sve što se dešava pre toga. Ideš da dobiješ, da se boriš da budeš bolji. Sve nepravde koje su se dešavale do tad zaborviš. Samo srpski sportisti su spremni da izdrže sve te nepravde koje im se dešavaju decenija. Da su Novaku dozvolili da igra, pokazao bi koliko smo jaki. 

Zbog svega što je prošla njegova generacija, Goran danas odlično razume kako sed Đoković oseća:
- Nepravdi u sportu uvek ima! Pogođen sam kao Novakov navijač, kao Srbin. Razumem ga kao sportista sportistu jer smo i mi tada prošli nešto slično. Mnogo je teško kada si spreman da se daš, a političari ti zabrane da se takmičiš, a spremao si se mesecima.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija