NAJBOLJI SUDIJA SVETA OBJASNIO Sve se menja od Mondijala u Kataru
EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Pjerluiđi Kolina, legendarni italijanski sudija, jedan od najboljih u istoriji, i dalje aktivno radi u fudbalu. Deo je FIFA stručnog tima, komisije koja se bavi suđenjem i eventualnim poboljšanjima igre u tom segmentu.

Jedna od gorućih tema je VAR.

Mnogi navijači smatraju kako njegova implementacija nije ujednačena širom fudbalskog sveta, što sa sobom donosi mnoge probleme.

Kolina je na seminaru otvoreno pričao o svim problemima vezanim uz tehnologiju.

- Poenta VAR-a nije da eliminišemo kontroverzne odluke, već da eliminišemo očigledne greške koje direktno utiču na rezultat. Mislim da smo u tome i uspeli. Što se tiče spornih ofsajda, sudija je taj koji odlučuje je li igrač u aktivnoj ili pasivnoj ofsajd poziciji. VAR mu javi da je igrač u ofsajd poziciji, a sudija je taj koji proceni je li uticao na igru. Svaki sudija ima svoje viđenje toga je li bio aktivan ili pasivan ofsajd. Tehnologija je tu da mu pomogne, ali je odluka na kraju njegova - naglasio je Kolina.

Od Svetskog prvenstva, bar na vrhunskom nivou, čekanje odluke VAR-a o ofsajdu trebalo bi biti stvar prošlosti.

Svaki meč će biti sniman s 12 kamera koje će pratiti 29 tačaka na telu. Softver će analizirati pozicije igrača u realnom vremenu pa će VAR moći unutar nekoliko sekundi da javi glavnom sudiji ako je napadač u ofsajdu. Biće mnogo brže nego što je slučaj sada.

Na kraju je opisao i kako je došlo do promene pravila u vezi igranja rukom u kaznenom prostoru: 

- Doneli smo instrukcije da je penal, ako je ruka podignuta iznad ramena, ali smo shvatili da i to ima svoje mane pa smo ih ukinuli. Sudija procenjuje da li je igranje rukom namerno i je li to dovoljno za penal.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading