BIO JE PUTINOV MILJENIK, OBOŽAVA SRBE, NIJE IMAO DA PLATI STRUJU! Gde je sada "ruska zver", čovek koji je od rešetanja u Engleskoj stigao do treće lige? (FOTO)
EPA

Zlatni dani ruskog fudbala, Totenhema i jednog sasvim "običnog fudbalera". Roman Pavličenko (40) obeležio je jedno fudbalsko razdoblje. Nepravedno u senci Luke Modrića i Gereta Bejla, "zver iz Mostovskoja" proslavio je 15. decembra jubilarni 40. rođendan.

OSVOJIO JE SVETSKO PRVENSTVO SA SRBIJOM, STIGAO U ZVEZDU, A ONDA JE POČEO KOŠMAR! Težak put "zlatnog orlića" koji je našao spas tamo gde niko ne bi očekivao! (VIDEO)

Jedan od najpoznatijih ruskih fudbalera u 21. veku i vinovnik generacije predvođene  Andrejom Aršavinom, Jurijem Žirkovim, braćom Berezutski, Igorom Akinfejevom... Pavličenko je nekako uvek bio po strani, ali njegov život nije bio nimalo dosadan.

Rusija postala "tesna" i Totenhemovih 20.000.000 evra

BIO JE PUTINOV MILJENIK, OBOŽAVA SRBE, NIJE IMAO DA PLATI STRUJU! Gde je sada

EPA

 

Roman Pavličenko rođen je 15. decembra 1981. godine u Mostovskoju, regionu Krasnodara. Prve fudbalske korake napravio je u lokalnoj ekipi Pogona da bi njegov talenat brzo bio otkriven.

Još sada već davne 1999. godine, tek kada je postao punoletan, Pavličenko je zaigrao u seniorskom fudbalu za ekipu Stavropolja, da bi već godinu kasnije po prvi put bio deo transfera. Rotor iz Volgograda platio je 70.000 evra za njegov dolazak.

ALBANAC KOJI JE UMALO POSTAO HEROJ ZVEZDE, NADAL HTEO DA GA BIJE! Gde je nestao bivši reprezentativac Jugoslavije koji je prodavao cigare da bi preživeo? (FOTO)

Tamo je sazrevao i stasao u pravog golgetera, da bi 2003. usledio prvi veliki transfer. Spartak iz Moskve odlučio je da plati 10 puta veću sumu, izdvojio 700.000 evre i doveo Pavličenka u glavni grad Rusije.

Tada počinje Romanova bajka. Nije bilo sezone u kojoj njegov golgeterski učinak nije bio dvociren. Odigrao je čak 189 utakmica za Spartak, postigao 89 golova i dodao 20 asistencija na svoj konto. 

Tada stiže poziv Totenhema koji je platio čak 20.000.000 za ruskog golgetersa kako bi ga privoleo na "Vajt Hart Lejn".

Bejl, Modrić i Roman

BIO JE PUTINOV MILJENIK, OBOŽAVA SRBE, NIJE IMAO DA PLATI STRUJU! Gde je sada

EPA

 

Pavličenka su u Londonu sačekala poznata fudbalska imena. Totenhem je u sezoni 2008/2009 imao možda i najjaču ekipu u 21. veku. Sve same zvezde u nastajanju.

Geret Bejl, Luka Modrić, a pored njih i čuveni Džermejn Defo, Piter Krauč, Aron Lenon... Međutim, nije Romanu smetala jaka konkurencija. Izborio se za svoje mesto pod suncem, iako je tada već bio iskusan sa svojih 27 godina.

IGRAO U ZVEZDI, HTELA GA BARSELONA, BEŽAO OD RATA, PA POSTAO IKONA! Bio je čuven po ludim frizurama, a sada ga nikada ne biste prepoznali (FOTO)

Rešetao je Pavličenko po Premijer ligi, opravdao uložen novac i na kraju završio svoju misiju u Totenhemu 2011. godine sa 113 odigranih utakmica, 42 gola i 13 asistencija.

Putinov miljenik i politička karijera

BIO JE PUTINOV MILJENIK, OBOŽAVA SRBE, NIJE IMAO DA PLATI STRUJU! Gde je sada

EPA

 

Iako nije prvi ruski fudbaler koji se oprobao u politici, Pavličenko je dočekao da bude i poslanik. Bivši napadač Spartaka iz Moskve dobio je mesto poslanika u regionalnoj opštini u rodnom Stavropolju nakon što se našao na listi Ujedinjene Rusije koju predvodi Valdimir Putin, a koja je na regionalnim izborima 2008. u Rusiji osvojila 63 odsto glasova.

Godinu dana pre njega na listi Putinove stranke našao se i Andrej Aršavin, tako da su tadašnje zvezde ruskog fudbala bile prilično aktivne na političkoj sceni.

Kocka mu uništila život, nije imao da plati struju

BIO JE PUTINOV MILJENIK, OBOŽAVA SRBE, NIJE IMAO DA PLATI STRUJU! Gde je sada

EPA

 

Od 2012. godine Pavličenko igra u rodnoj Rusiji. Promenio je veliki broj klubova, ali i upao u teške životne probleme. Za sve je kriva kocka i Romanova zavisnost od iste.

Tokom 2020. godine Pavličenko je dobio tužbu zbog 400 evra neisplaćenog duga za struju i vodu. Njegovi finansijski problemi bili su tako veliki da je bio primoran da nastavi fudbalsku karijeru.

O Srbima sve najlepše, spas pronašao u trećoj ligi

BIO JE PUTINOV MILJENIK, OBOŽAVA SRBE, NIJE IMAO DA PLATI STRUJU! Gde je sada

EPA

 

Pred utakmice Srbije u Rusije u Ligi nacija pre godinu dana, Roman Pavličenko se prisetio Mihajla Pjanovića i Nemanje Vidića, igrača sa kojima je delio svlačionicu u Spartaku iz Moskve.

- Pjanović je fudbal igrao na poseban način. U svom stilu. On nije posedovao nijedan specifičan talenat. Nije bio fizički dominantan, nije bio brz, levom nogom nije mogao ni da doda loptu. ali je davao golove. Gledao sam u njega i pitao se 'Kako on uopšte igra fudbal?'. Davao je golove, tim je imao korist od njega. Kada je bilo najbitnije, mogao je tako hladnokrvno da odigrao, da mu ni Ibrahimović nije ravan. Bio je dobar i u igri glavom - rekao je Pavličenko, koji nije štedeo komplimente ni na račun Nemanje Vidića:

- Ostavio je snažan utisak već prvog dana. Sećam se njegovog debija, lako je prepoznati sjajnog igrača kad ga imate u timu. Bio je specifičan, pomalo čudan. Pravi borac, ali je mogao da ode kući sa treninga ako mu nešto ne odgovara. Doduše, to je radio tek kad je postao vođa.

Pavličenko sada igra u trećoj ruskoj ligi za ekipu Znamije iz Noginska. Njegovih 13 golova ove sezone nisu bili od velike pomoći ekipi koja će u prolećnom delu sezone pokušati da ne ispadne u četvrtu ligu.

Trenutno su na devetoj poziciji, pa ih čeka grčevita borba za opstanak. Pavličenko ima ugovor do leta 2022. godine i verovatno će tada i zvanično otići u penziju.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading