BIO JE ZVEZDIN BELI PELE! Šekularac je uvek bio miljenik "delija", pored bravura na terenu karijeru su mu obeležila dva velika skandala, a malo je falilo da postane šampion Evrope!
Printscreen You tube

Dragoslav Šekularac rođen je 8. novembra 1937. godine u Štipu. Ipak, nekoliko meseci nakon njegovog rođenja, porodica Šekularac se preselila u Beograd.

Od ranog detinjstva najbitnija stvar za Dragoslava je bila naravno fudbal, a kao gimnazijalac postao je član Crvene zvezde.

ZVEZDANI PUT 

Za prvi tim debitovao je 6. marta  1955. godine.  Od samog starta svoje karijere Šekularac se isticao se sa fudbalskom atraktivnošću i vrlo brzo je postao miljenik fanova crveno-belog kluba, a već sa 18 godina postigao je gol Partizanu na "večitom derbiju"

S Crvenom zvezdom  osvojio pet titula domaćeg šampionata i jedan kup. Dobro se pamte njegova dva pogotka u četvrtfinalu Kup sajamskih gradova protiv Espanjola, kada je Zvezda trijumfovala rezultatom 5:0, a zatim je u polufinalu poražena od Barselone.

U 379. nastupa u crveno-belom dresu postigao je 119 golova. Svojim fantastičnim partijama na terenu stekao je status druge Zvezdine zvezde.

BELI PELE OSTAO BEZ MEDALJE

 

Šekularac je bio član reprezentacije Jugoslavije koji nadomak medalje na Svetskom prvenstvu u Čileu.

Jugolsavija je u grupnoj fazi  pobedama nad Urugvajem (3:1) i Kolumbijom (5:0) i porazom od Sovjetskog Saveza (2:0) uspela da izbori drugo mesto u grupi.

U četvrtfinalu savladali su Zapadnu Nemačku pogotkom Radakovića, ipak u polufinalu su od izgubili Čehoslovačke rezultatom 3:1, a u borbi za treće mesto poraženi su od domaćeg Čilea (1:0). Tako je "Beli Pele" kako su ga neki zvali nažalost ostao bez medalje na Svetskom prvenstvu.

Ipak, iako se nije okitio odličijem na Mundijalu, Šekularac je bio deo tima koji 1956. godine na Olimpijskim igrama u Melburnu osvojio srebrnu medalju

FILMSKA ZVEZDA

Nije popiularni Šeki nizao samo uspehe sa loptom, išlo mu je itekako i i sa kamerom.

Reditelj Marijan Vajda 1962. godine snimio je film "Šeki snima, pazi se" sa njim u naslovnoj ulozi.

Film je snimljen u momentu kada je Šekularac bio na vrhuncu svoje popularnosti, a pored njega u filmu se pojavljuje popularna pevačica Lola  Novaković i muzička grupa "Sedmorica mladih"

INCIDENT ZBOG PROPALOG TRANSFERA

U jesen 1962. godine Dragoslav  Šekularac je ošamirao fudbalskog sudiju Pavla Tumbasa na utakmici protiv Radničkog iz Niša na prepunom "Čairu".

Po mišljenju mnogih ovaj incident se desio jer je Šekularac bio revoltiran što Zvezda nije htela da realizuje njegov transfer u Juventus za tada rekordnih 600.000 dolara.

On je zbog toga suspendovan na godinu i po u momentu kada je bio u svojim najboljim fudbalskim godinama. 

On se nakon toga nikada nije želo da sretne sa sudijom Tumbasom, iako je ovaj više puta pokušavao da razgovara sa njim o ovom nemilom događaju.

Nakon Crvene zvezde Šekularac je igrao za Karlsrue, Sent Luis Stars, Sent Luis Stars, OFK Beograd, Santa Fe, Milanorois, Ameriku Kali, Pariz i Srpske bele orlove.

KREIRAO ŠAMPIONSKI TIM, ALI SE NIJE POPEO NA TRON EVROPE

Po okončanju fudbalske karijere, Dragoslav Šekularac je bio trener u mlađim kategorijama Crvene zvezde, nakon angažmana u OFK Mladenovcu, Fotskraj Džestu iz Melburna i reprezentaciji Gvatemale, legendarni crveno-beli as je dobio šansu na klupi svog omiljenog kluba.

Šekularac je 1989. godine postao strateg Crvene zvezde,  a u dogovoru sa Draganom Džajićem smislili su taktiku da regrutuju mlade talentovane jugoslovenske igrače koji će kasnije ispotaviće se podići pehar Kupa šampiona.

Ipak, tvorac ovog tima nije bio s njima. Zbog fizičkog obračuna sa službenim licem posle meča u Nemačkoj sa Kelnom u meču Kupa UEFA, Šekularac je kažnjem zabranom vođenja sedam utakmica u evropskim takmičenjima, tako da je uprava kluba odlučila da ga zameni sa Ljupkom Petrovićem koji će godinu dana kasnije osvojiti Kup šampiona sa ovom ekipom.

Šeki je kao trener crveno-belih uzeo duplu krunu u Jugoslaviji, ali svakako ostaje žal što legenda ovog kluba nije uspela da nadoknadi ono što mu je uskraćeno u igračkim danima, ipak njegov temperament je bio presudan što neprocenjivi talenat nije uspeo da izrodi uspeh kakav zaslužuje.

Nakon Crvene zvezde nastavio je svoju trenersku karijeru, ali nije nikada ponovo sličan uspeh kao sa svojim omiljenim timom.

STRASTVENI ŠAHISTA

Pored fudbala, Šeki je obožavao i šah koji bio njegova omiljena strast. Kada nije bio na fudbalskom terenu, zanimao se svojim drugim omiljenim sportom u kom je takođe bio veliki znalac.

Samo nedelju dana pre smrti odigrao je šahovsku partiju sa velemajstorom ovog sporta Anatolijem Karpovom u Vajevu.

Dragoslav Šekularac je preminuo 5. januara 2019. godine u Beogradu. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading