PRVI BEGUNAC JUGOSLOVENSKOG FUDBALA! Zvezda i Partizan su se otimali za njega, a on je na prevaru pobegao u Ameriku sa poznatom pevačicom!
Foto: Youtube/Printscreen

Legendarni jugoslovenski fudbaler, Slaviša Žungul rođen je 28. jula u Požarevcu.

On je sedamdesetih godina prošlog veka važio za veliku fudbalsku zvezdu, a bio je član najtrofejnije generacije splitskog Hajduka.

VREME KAD JE HAJDUK DOMINIRAO

Splitski Hajduk je sedamesetih godina bio najdominatniji tim u Jugosolaviji, a Slaviša Žungul je sa “majstorima s mora” osvojio tri državne titule i četiri kupa.

U čuvenom belom dresu odigrao je 177 utakmica i postigao 82 gola. Bio je napadač koga je krasila brzina, ali i stamenost u duelu.

REPREZENTATIVAC JUGOSLAVIJE

Žungul je za reprezentaciju Jugoslavije debitovao 28. septembra 1974. godine  na utakmici protiv Italije, dok je poslednji put pod nacionalnim grbom igrao četiri godine kasnije protiv Rumunije. Ukupno je upisao 14 nastupa za reprezentaciju.

Bio je član “plavih” na Evropskom prvenstvu 1976. u Jugoslaviji. Nastupio je na obe utakmice kao starter.

PRVI BEGUNAC JUGOSLOVENSKOG FUDBALA

Slaviša Žungul je 1978. godine napustio Jugoslaviju i otišao u Ameriku. Međutim, nije to bio običan odlazak.

On je imao važeći ugovor sa Hajdukom, ali zbog neprijatnih situacija koji mu je njegov klub priredio, odlučio je da na prevaru napusti Jugoslaviju.

- Budući da sam bio igrač pod ugovorom, morao sad da budem lukav. Otišao sam do sekretara Žaje i tražio potvrdu kako bih mogao igrati mali fudbal u Americi za vreme zimske pause u Jugoslaviji. On mi je to odobrio, a na moju molbu nije stavio vremensko ograničenje - rekao je Žungul u  intervjuu za zagrebački “Start” osamdesetih godina.

KAKO ĆE NOVAK REAGOVATI NA OVO? Doneta nova odluka, nema igranja u Americi bez vakcinacije!

U istom intervjuu otkrio je da je ključno za njegov odlazak bilo što mu Hajduk nije ustupio trosobni stan koji mu je obećan, te da nije istina da nije hteo da služi vojni rok, kako je ranije u medijima spekulisano.

LAŽNO OBEĆANJE HADJUKA

Za Žungula su se u to vreme interesovali i Crvena zvezda i Partizan, ipak on nije bio za te opcije.

U jednom momentu ponudio je upravi Hajduka 300.000 dolara da ga razreše ugovora, ali po njegovim rečima tražili su mu  500.000.

- Ja sam pristao, a Žaja je zagrizao izdao mi potvrdu. Z*jebao sam ih i prekršio reč, a oni tu lovu nisu nikada dobili – priznao  je svojevremeno on.

NIJE OTIŠAO SAM

Slaviša je u Ameriku otputovao sa pevačicom i manekenkom Moni Kovačić koja je tada važila za jednu od najlepših žena Jugoslavije.

Moni je u tom momentu bila naslovnim stranama i duplericama mnogih magazina, a zbog harimatičnog Slaviše odlučila je da se zaputi "preko bare”.

Njihova veza nije dugo potrajala, razišli su se i svako je nastavio svojim putem.

GOLOVI I PROVODI

Žungul je na početku svoje karijere u “zemlji snova” počeo sa malim fudbalom.

Četri sezone je dominirao na parketu i uvek je na kraju sezone bio proglašen za najboljeg igrača.

PA, OVO JE HIT! Nisu samo braća? Pojavile se Jokićeve sestre, gore društvene mreže! (FOTO)

Zatim je potpisao za profesionalni fudbalski klub San Dijego Sokers, a rezultati su bili identični.

U prvoj sezoni postigao je 20 golova i zabeležio 10 asistencija što mu je donelo titulu najkorisnijeg igrača šampionata.

Nakon toga, ponovo se vratio malom fudbalu gde je dugo vremena sa 715 pogodaka držao rekord u Sjedinjenim Američkim Državama.

LUKA JOVIĆ RASPLAKAO ZANOSNU PLAVUŠU! Bivša Nejmarova draga nije mogla da veruje, zbog ove scene je ostala bez teksta! (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Pored fantastičnih partija na terenu, Žungul je obožavao i provod. U to vreme se pričalo da je bio čest gost legendarnog noćnog kluba u Njujorku "Studio 54".

CVEĆARA KAO BIZNIS POSLE KARIJERE

Nakon što je odlučio da se penzioniše, Slaviša je otvorio cvećaru  u kojoj su često viđene poznate ličnosti poput Debi Hari I Grejs Keli.

On danas ima 67 godina i još uvek živi u Sjedinjenim Američkim Državama

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Boris

07.12.2021 12:43

Rastao sam uz taj fudbal. Slaviša veliki pozdrav od tvoga obožavaoca👍 samo da znadeš da te narod nije zaboravio. Samo mi je malo krivo što nisi igrao za Partizan. A što si ih za...ao 🤣svaka ti čast. Sada te još više volim.