IDEMOOO GORAN PLAVI STEVANOVIĆ EKSKLUZIVNO ZA ALO! O MEČU DECENIJE PORTUGAL - SRBIJA: Nećemo izgubiti, a nadam se pobedi!
Privatna arhiva

Kucnuo je čas! Više nema povlačenja, ali ni predaje. Srbija će u Lisabonu pokušati da pobedom protiv Portugala overi direktnu vizu za Mondijal u Kataru 2022. godine. Ima realne šanse da ostvari san svih ljubitelja fudbala. Specijalno za Alo! o tom meču govori Goran Plavi Stevanović, bivši internacionalac upravo na tom delu Iberijskog poluostrva, kasnije uspešan trener.

Da li je Portugal uzdrman posle remija i blede partije u Irskoj?

- Nisu bez mana. Videlo se to u Beogradu, ali i na dve utakmice protiv Irske kada su uz dosta sreće osvojili čak četiri boda. Ubeđen sam da nećemo izgubiti u Lisabonu, a da li ćemo pobediti, ostaje da vidimo. Važno je da se koncentrišemo na našu igru, imamo kvalitet i odlične segmente kada je reč o veznom i ofanzivnom delu tima.

Bravo za Piksija

Selektor Stojković od prvog dana govori da ide u Lisabon po tri boda?

- To je prava stvar. Profesionalno, pozitivno i realno razmišljanje. Tako rade i na Zapadu. Dosta toga se pozitivno promenilo od Piksijevog dolaska. Igramo atraktivnije, za gol više... Dobar fudbal koji može da se gleda i uživa. Siguran sam da je sa stručnim štabom dobro pripremio utakmicu

Na čemu gradite optimizam?

- Nesporno su dobar tim, ali je evidentno da teško dobijaju utakmice, doduše još teže ih i gube. Setite se, osvojili su EURO, a nikoga nisu pobedili u regularnom delu meča! Optimista sam i verujem da nećemo izgubiti, a da li ćemo pobediti veliko je pitanje. Zavisi od puno faktora. Objektivno, nismo bez šansi. Da nam odgovara nerešeno, ubeđen sam da bismo ostvarili cilj.

Odakle preti opasnost?

- Reč je o selekciji koja je u Top 5 na svetu i shodno tome ima ogromne ambicije, a jedna od njih je Katar 2022. godine, i to kroz direktan plasman. Poslovično ništa ne prepuštaju slučaju i taktički su obučeni da igraju na rezultat. Kao i Španci, kod kuće su goropadni, dok na gostovanjima umeju da podviju rep.

Šteta što ne igra Pepe

Neće igrati suspendovani Pepe?

- Mnogi će se iznenaditi, ali rekao bih, nažalost. U godinama je kada se zenita i ne seća i bio je karta na koju smo mogli da igramo. Santoš će sada verovatno upariti Dijaša i Fontea, ali i pored njih naši napadači sigurno će doći u šansu da postignu gol.

Kako im uspeva da godinama uspešno regenerišu tim?

- Sjajnim radom sa mlađim kategorijama. U moje vreme igrali su Figo, Rui Košta, Konseisao, Kouto... onda je došla naredna generacija koja ih je lako zamenila, pa sledeća, i tako u nedogled. Mi smo odustali od našeg prepoznatljivog stila, previše se okrećemo Zapadu i to je osnovni problem. Više nemamo lukavstvo i vic u igri koji su nas krasili. Sami smo za to krivi, a od nas su učili mnogi, čak i Francuzi, što su potvrdili njihovi stručnjaci iz vremena Emea Žakea i sličnih. Mnogo prepisujemo i zato više nemamo Piksija Stojkovića, Savićevića, Papeta Sušića, Blaža Sliškovića i majstore sličnog kalibra.

Ronaldo je najveća pretnja?

- Opasan je, nema šta, ali više nije ubojit kao kada je delovao po levom krilu. Kao najistureniji igrač ima problema jer teško prima loptu, gradi se, asistira... Neophodnu dubinu su imali sa nekim drugim klasičnim centarforima. S druge strane, vole da drže loptu i komanduju i iz toga stvaraju šanse. To majstorstvo im se ne može osporiti.

Velika je to livada 

Igra se na stadionu „Da Luž“?

- Igrao sam par puta, sjajan objekat, „velika livada“, treba puno trčati, biće zanimljivo. Imamo dosta dobrih igrača u situacijama „jedan na jedan“, biće prostora u sjajnom fudbalskom ambijentu.

Kakvo suđenje očekujete posle poništenog gola Ronalda u Beogradu?

- Ma mi smo čudan narod i malo smo zastranili u tom segmentu. Kod nas je uvek važno ko sudi i svašta se konstruiše. To je naš problem, ali se Evropa time ne bavi, tako da očekujem maksimalno korektno suđenje. Važno je da dobro igramo, a ne da obraćamo pažnju na te detalje.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading