IMA KO MOŽE DA PRESUDI PORTUGALU! Legendarni napadač otkriva šta Srbija nikako ne sme protiv Ronalda i drugova!
Alo!/Marko Metlaš

Bilo bi pogubno da se branimo i čekamo grešku Portugalaca, moramo od starta da im pokažemo zube!
Zoran Filipović (68), legendarni golgeter Zvezde i Benfike, govori ovo u razgovoru za Alo! uoči predstojećeg meča u kvalifikacijama za SP 2022. Odluka da li ćemo se direktno plasirati u Kataru pada u Lisabonu, gde popularni File ima mnogo prijatelja i u stalnom je kontaktu s bivšim saigračima iz trofejnog perioda „orlova“.
- Nedavno se u Beogradu videlo da možemo ravnopravno da se nosimo s Portugalcima, koji su jedna od najjačih svetskih selekcija. Zbog toga su u koži favorita, što često predstavlja opterećenje. I za njih sledi komplikovan meč - smatra Filipović.

IMA KO MOŽE DA PRESUDI PORTUGALU! Legendarni napadač otkriva šta Srbija nikako ne sme protiv Ronalda i drugova!

Alo!/Marko Metlaš

 

Hvale naš fudbal

Za tri godine u dresu Benfike, pod komandom trenera Lajoša Barotija i Svena Gorana Eriksona, naš sagovornik se nadavao golova.

- Zlatna vremena i sjajan tim „orlova“ u kojem su bili pokojni golman Bento, bivši selektor Umberto Koeljo, Veloso, Alvaro, Bastos Lopez, Karlos Manuel, Nene, Šalana, Šeu, kasnije Dijamantino, Šveđanin Stromberg, Danac Maniš... U kontaktu sam s mnogim bivšim saigračima, ali još nisam stigao da pričam o meču koji sledi. Uopšteno, Portugalci hvale srpski fudbal, posebno našu tehniku. Znate onu priču o „evropskim Brazilcima“, a oni su s njima, ne samo zbog jezika, najsličniji.

Na čemu možemo da gradimo optimizam?
- Raduje me, kao bivšeg napadača, forma naših golgetera. Mitrović i Vlahović mogu da presude i drago mi je što selektor Stojković nema dilemu u vezi s taktikom, odnosno najavljuje napad i igru na tri boda.
Šta bi bilo pogubno?
- Da se branimo i čekamo grešku rivala. Portugalci su psihički jaki, svesni kvaliteta, ne srljaju i protiv njih se konstantno braniti bio bi harakiri. Ako im od starta pokažemo zube, biće prinuđeni da se prilagođavaju i to će promeniti neke ustaljene šeme kojima teže. Ne smemo im dozvoliti da dominiraju, vode igru, a posebno treba izbegavati prekršaje u zoni šuta.

IMA KO MOŽE DA PRESUDI PORTUGALU! Legendarni napadač otkriva šta Srbija nikako ne sme protiv Ronalda i drugova!

EPA-EFE/ANTONIO COTRIM

 

Imaju li mane?
- Svako ih ima. Videlo se to protiv Irske na domaćem terenu kada su jedva pobedili. Istina, tada su pokazali i da nikad ne odustaju.
Imaju iskustvo i kvalitet?
- Pride i tehniku i lukavstvo. Uigrana su selekcija, s fudbalerima koji su lideri u klubovima, što je veoma važno. Oni se kao tim razvijaju tako što kroz mlađe selekcije formiraju ekipu koja se kasnije prebacuje iz kategorije u kategoriju i tako do A tima.

Santoš voli Srbe

Fernando Santoš je jedan od najiskusnijih trenera u Evropi.
- Podatak da je od 2014. selektor sve govori. Nacija i igrači mu veruju, što mu omogućava da opušteno radi, a prate ga i rezultati. Najzad je to i kod nas slučaj. Santoš voli Srbe i naš fudbal, a sećam ga se kao defanzivca Eštorila. Nije bio poseban fudbaler, ali se kao trener proslavio.

Čega se lično najviše plašite?
- Ulog je ogroman, biće veliki pritisak s tribina, kao i od portugalskih igrača i sudije. Posebno zbog poništenog gola Ronalda u Beogradu. Znam da ih to još tišti.
Svi strepe od Ronalda?
- I jeste najveća opasnost, ali oni nemaju loše mesto u timu. Na svakoj utakmici može da se nametne neko drugi. Setite se kakve probleme nam je Žota stvarao u Beogradu.

IMA KO MOŽE DA PRESUDI PORTUGALU! Legendarni napadač otkriva šta Srbija nikako ne sme protiv Ronalda i drugova!

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

Definitivno su spoj mladosti i iskustva?

- U pravom smislu. Igrači koji su duboko u četvrtoj deceniji poput Ronalda Patrisija, Pepea, Mutinja... svesni su da je Katar za njih poslednje veliko takmičenje. Ali, oni sjajno rade i s mlađim kategorijama tako da im udarni deo čine momci koji su u najboljim godinama poput Dijaša, Kansela, Bernarda i Andrea Silve, Fernandeša, Karvalja...
Promenili su mesto odigravanja?
- Verovatno zbog kapaciteta Benfikinog „Da Luža“, koji je veći od Sportingovog „Alvaladea“. Logično da sam emotivno vezan za Stadion svetlosti, na kojem je Srbija već igrala, pa nam nije stran - zaključuje Zoran Filipović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading