NEMA VIŠE DILEME Evo šta Zvezda i Partizan moraju da urade, pa da Srbija dobije direktno mesto u Ligi šampiona
Vladimir Marković/ Marko Metlaš

Poraz Partizana od Genta nije "nakačio" Srbiji Belgiju za vrat, niti je ugrozio osvajanje dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona od sezone 2022/23, kako su preneli pojedini mediji juče. 

 

Pošto dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona i jedno u Ligi Evope dobijaju klubovi od 12. do 15. mesta na UEFA rang listi, jasno je kao dan da Srbija ne može da padne na 16. mesto jer beži Grčkoj ogromnih pet bodova, a još više Češkoj i Kipru. A bili 12, 13, 14. ili 15. na kraju sezone, ne pravi razliku u raspodeli evropskih viza. 

Uostalom, Srbija je mnogo bliža 11. mestu koje donosi direktan plasman u Ligu šampiona, nego 16. poziciji. Istina je da je povećan zaostatak za Ukrajincima posle osvojenog jednog boda u dve utakmice srpskih klubova u četvrtak, a zbog pobede Zorje protiv CSKA iz Sofije. Ipak, ono što je dobro za Srbiju je da su poraze pretrpeli Dinamo Kijev i Šahtjor u okviru Lige šampiona, a moguće je da zbog težina grupa u kojima su samo još klub iz Donjecka pobedi Šerif, a sve ostalo da budu porazi.

Postoji realna nada da će svi ukrajinski timovi biti eliminisani pre prolećnih nokaut borbi, dok su Zvezda i Partizan praktično već obezbedili plasman u "evropsko proleće".  Zvezda i da padne na treću poziciju, što u ovom trenutku deluje kao naučna fantastika, opet će ostati u Evropi i igraće plej-of za plasman u osminu finala Lige konferencija. Partizan sa druge strane ima pet bodova više od Flore i Anortozisa i teško je zamisliti scenario u kom bi crno-beli ostali bez pozicije broj dva koja vodi u plej-of za plasman u osminu finala Lige konferencija. Ukoliko svi Ukrajinci ispadnu pre proleća, biće dovoljno da naša dva kluba prebrode prvu nokaut fazu i tako obezbede Srbiji direktan plasman u Ligu šampiona. U tom slučaju bi prvak Srbije išao direktno u elitu, dok bi vicešampion igrao dva kruga kvalifikacija za Ligu šampiona i imao bi automatski zagarantovanu evropsku jesen, najmanje u Ligi konferencija. 

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading