REVOLUCIJA Venger pred sastanak, koji određuje sudbinu fudbala, objasnio zašto mondijal na svake dve godine
EPA-EFE/AHMED JALLLANZO

Pre samog video sastanka sa 211 selektora nacionalnih timova, među kojima je i Dragan Stojković, šef FIFA odeljenja za globalni razvoj fudbala Arsen Venger pojasnio je namere Svetske kuće fudbala.

Najveća promena, protiv koje su skoro svi digli glas, je mondijal na svake dve godine.

Venger je u kratkom videu naveo:

- Razmišljao sam kako da unapredim fudbal sutrašnjice. Međunarodni kalendar mečeva upravlja balansom između klupskih i reprezentativnih utakmica i to tako što određuje datume u kojima igrači nastupaju za nacionalne selekcije. Trenutno taj balans iznosi 80% naspram 20% u korist klubova. Mi želimo da to tako i ostane. Ali, trenutno format više ne funkcioniše, zastareo je. Sa željom da to poboljšamo, napravio sam predlog popravljanja takmičarskog kalendara.

Nastavio je:

- U ovom trenutku imamo mnogo stani-kreni momenata u sezoni. Odnosno, mnogo puta se, zbog reprezentativnih obaveza, prekidaju takmičenja za klubove, zbog čega ispaštaju i lige i igrači i navijači. Ako bismo pregrupisali kvalifikacije, mogli bismo da smanjimo broj utakmica i dana za odsustvo od klupskih obaveza. U tom smislu, postoje dve mogućnosti. Prva je da imamo jedan veliki reprezentativni prozor u oktobru, a druga da postoje dva takva prozora, u oktobru i martu. Ovo bi mnogo uprostilo takmičarski kalendar, modernizovalo ga. Takvo pregrupisanje reprezentativnih mečeva drastično bi smanjilo putovanja reprezentativaca, naročito onih koji putuju sa jednog kontinenta na drugi. Smanjenjem i pomenutom reorganizacijom kvalifikacija, stvorili bismo prostor za jedan smisleni, završni događaj u junu.

Leto bi bilo udarno.

- Svetsko prvenstvo ili kontinentalni šampionat na dve godine mogli bi da se organizuju na kraju svake sezone, a da se pritom ne uvećava postojeći broj mečeva. Da bismo garantovali da će igrači imati dovoljno odmora posle velikog turnira, ubacili bismo tri obavezne nedelje odmora po završetku tog takmičenja. Eto, to su moji predlozi za budućnost fudbala. Želimo da čujemo i druga mišljenja i ideje kako bismo još bolje doradili takmičarski kalendar.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading