ZVEZDA ISPISALA ISTORIJU Prvi trijumfalni start u grupnim fazama
Foto: Marko Metlaš/Alo!

Crvena zvezda je savladala Bragu rezultatom 2:1 u okviru 1. kola grupne faze Lige Evrope.

Izabranici Dejana Stankovića su golovima Milana Rodića i Aleksandra Kataija (penal) savladali portugalskog predstavnika i osvojili važna tri boda za klupski i nacionalni koeficijent.

Ova pobeda bila je istorijska za klub, jer je prvi put do sada takmičenje po grupama započeo trijumfom.

Crveno-beli su do sada osam puta igrali u grupnim fazama evropskih kupova. Sve do početka devedesetih godina prošlog veka sva nadmetanja na Starom kontinentu igrala su se po sistemu eliminacije.

Prvi put grupe su formirane u Kupu evropskih šampiona 1991/92. kada su se u četvrtfinalu, umesto dvomeča, odigravale dve grupe sa po četiri tima. Crvena zvezda je u prvom kolu poražena u Đenovi od Sampdorije rezultatom 2:0.

Drugi put u takmičenjima pod okriljem UEFA tim se našao u sezoni 2005/06. Tada je grupnu fazu otvorio porazom na Marakan“ od Bazela 1:2, a utakmica se igrala pred praznim tribinama.

Dve godine kasnije ponovo se Zvezda plasirala u Ligu UEFA, a prvi rival bio je minhenski Bajern pred prepunim tribinama Marakane. Sjajnu igru prikazali su crveno-beli i 80 minuta bili su mnogo bolji protivnik. Poveli su preko Ognjena Koromana, a posebno je ostao upamćen fenomenalan pogodak Nenada Milijaša sa skoro 30 metara za vođstvo od 2:1. Ipak, u finišu su Nemci uspeli da postignu dva gola i na kraju pobede 3:2.

U sezoni 2017/18. krenula je nova epoha u istoriji kluba. Pod trenerskom palicom Vladana Milojevića tim je prvi put izborio plasman u grupnu fazu Lige Evrope, koja se igrala u novom formatu. Na startu grupne faze došao je u Beograd BATE iz Borisova, a susret je završen nerešenim ishodom 1:1, pogodak za crveno-bele postigao je Nemanja Radonjić.

Sezonu kasnije obezbeđen je prvi put plasman u Ligu šampiona, a premijera na Marakani protiv Napolija završena je bez golova. Drugi plasman u najelitnije klupsko takmičenje crveno-beli su otvorili porazom od minhenskog Bajerna 0:3, a godinu dana nakon toga doživljen je poraz od Hofenhajma 0:2 na startu u Ligi Evrope.

Crvena zvezda je ove sezone peti put zaredom obezbedila jesen u evropskim okvirima.

Trijumfom nad Bragom ispisana je nova stranica klupske istorije i upisana prva pobeda na startu grupnih faza.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading