BILO JE TO NA DANAŠNJI DAN Naši su brutalno pokradeni u Montevideu, a posebno je bila sramotna jedna šokantna odluka sudije (VIDEO)
Twitter

URUGVAJ – JUGOSLAVIJA 6:1. 

Stadion: Sentenario u Montevideu. Gledalaca: oko 80 hiljada. Sudija: Žilberto de Almeida Rego (Brazil). Strelci: Sea (18, 67, 72), Anselmo (20, 31) i Iriarte (61) za Urugvaj, a Vujadinović (5) za Jugoslaviju.

JUGOSLAVIJA: Milovan Jakšić, Milutin Ivković-Milutinac, Dragoslav Mihajlović, Milorad Arsenijević, Ljubiša Stefanović, Momčilo Đokić, Aleksandar Tirnanić, Blagoje Marjanović, Ivica Bek, Đorđe Vujadinović , Branislav Sekulić. Selektor: Boško Simonović.

Bio je 27. jul 1930. godine. Montevideo je bio poprište drugog polufinala na prvom Svetskom prvenstvu. Argentina je čekala rivala u finalu, a domaćin Urugvaj je važio za apsolutnog favorita pred više od 80 hiljada vernih navijača na tek izgrađenom Sentenariju.

A početak je bio "hladan tuš" i za navijače i za igrače UrugvajaPosle kontranapada Jugoslavija je povela, a stadionom su se u "mrtvoj tišini posle muka" prolomili povici radosti naših. Aleksandar Tirnanić je preciznim dodavanjem pronašao Ivicu Beka. Napadač produževa ulevo, lopta ide ka Sekuliću na koga startuje Andrade, ali legendarni Bane propušta loptu ka Vujadinoviću, a telom blokira Andradea. Đorđe Vujadinović iz punog trka topovski šutira nisko i pogađa desni donji ugao gola na kome je stajao Baljestero. 

Domaćin je uspeo da se oporavi od šoka i stigne do izjednačenja u 19. minutu, iz ofsajda očiglednog za sve, osim za sudije. Leva polutka Pedro Sea iz gužve šalje loptu u mrežu pored nemoćnog Milorada Jakšića.

Jugosloveni podižu ruku, gledaju ka pomoćnom sudiji jer je pozicija bila više nego sumnjiva, strelac je bio u ofsajdu bar pola metra, ali sudija je pokazao na centar, uzalud su bili protesti naših… Urugvajci navaljuju i već u 21. minutu daju drugi gol, ovog puta regularan. Centarfor Anselmo zahvata centaršut sa leve strane i glavom vara Jakšića i to je 2:1 za domaćina.

Brzo oporavljeni od šoka zbog dva primljena gola za dva minuta, Jugosloveni kreću u napade. U 25. minutu Ivica Bek prolazi levom stranom, pronalazi Baneta Sekulića koji snažno šutira, lopta pogađa Nasacija ali, na nesreću domaćina, na pravom mestu je Moša Marjanović, pritrčava i iz blizine postiže gol. Sudija pokazuje na centar, rezultat je 2:2, na stadionu opet muk... Ali… Urugvajci trče ka sudiji, pokazuju rukom na pomoćnika, reklamiraju nešto… Rego odlazi do pomoćnika iz Bolivije i posle konsultacije poništava gol zbog navodnog ofsajda. 

Ako su dva ofsajda koja su preokrenula tok utakmice skandal, šta tek reći za incident iz 32. minuta, nikad pre i kasnije viđen u istoriji fudbala. Posle jednog napada Urugvaja lopta odlazi u gol-aut. Jedan policajac, koji je stajao tik uz gol Jakšića, vraća loptu u igralište. Dok Jugosloveni stoje, Dorado centrira, a Anselmo šalje loptu u mrežu. Na opšte zaprepašćenje, sudija pokazuje na centar - 3:1 za Urugvaj. Jugosloveni ne veruju očima, saleću sudiju, ali ne sve je uzalud, nema nazad, jasno je da je scenario za pobedu domaćina napisan mnogo pre utakmice.

Saznalo se kasnije da je na poluvremenu Milorad Mikica Arsenijević predložio da naši ne izađu na drugo poluvreme jer "ovo nema veze sa sportom", mnogi su ga saigrači podržali, ali ne i dr Mihailo Andrejević koji se boji reakcije FIFA.

Drugo poluvreme je bila surova egzekucija domaćina koji je na krilima sudija i navijača stigao na kraju do velikih, preubedljivih 6:1. 

Tri dana kasnije, Urugvaj je posle velikog preokreta u drugom poluvremenu pobedio Argentinu 4:2 u prvom finalu Svetskih šampionata i ispisao istoriju fudbala. Ali, i 91 godinu kasnije, mi možemo da budemo ponosni na ljude koji su nas predstavljali u Montevideu.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading