IGRAJU ZA ERIKSENA Danci u polufinalu, Čehe nije spasao ni najbolji strelac turnira (FOTO GALERIJA)
EPA

Španija i Italija su se prve domogle polufinala Evropskog prvenstva.

Čeka se još jedan učesnik završnice, pošto je posle meča Češka - Danska (1:2) u Bakuu poznat i treći učesnik bitke za medalje.

Najveći uspeh Čeha je finale iz 1996. kada su poraženi od Nemačke zlatnim golom Olivera Birofa u 95. minutu (2:1). I, tako će i ostati bar još neko vreme.

Danci su otišli jedan korak dalje, 1992. su iskoristili nepravedne sankcije nametnute Jugoslaviji, pa ekipa Ivice Osima nije mogla da igra, vraćena je iz Švedske, Danci su zamenili našu selekciju i otišli do pehara, u finalu su pobedili Nemačku 2:0 golovima Jensena i Vilforta.

Sada mogu da ponove uspehe, od toga ih dele još dve pobede.

Češka - Danska 1:2 (0:2)

Strelci: 0:1 Tomas Dilejni u 5, 0:2 Kasper Dolberg u 42, 1:2 Patrik Šik u 49. minutu.

Baku - Stadion: Olimpijski. Sudija: Bjorn Kujpers (Holandija).

ČEŠKA: Vaclik, Kufal, Čelustka (od 65. Brabec), Kalas, Boril, Holeš (od 46. Jankto), Souček, Masopust (od 46. Krmenčik), Barak, Ševčik (od 79. Darida), Šik (od 79. Vidra).

DANSKA: Šmajhel, Vestergard, Kjer, Kristensen (od 81. Andersen), Mele, Dilejni (od 81. Jensen), Hojbjerg, Striger (od 70. Vas), Damsgard (od 59. Norgard), Dolberg (od 59. Polsen), Brajtvajt.

 

 

90+5. minut: Volej Baraka sa 18 metara završava tri metra od gola.

90. minut: Meč je produžen šest minuta.

83. minut: Andersen samo što je ušao laktom je razbio glavu Borilu, koji je ostao van terena da ga lekari osposobe za nastavak meča.

82. minut: Zicer za Melea, sam je iskosa izašao ispred Vaclika, koji je nogom odbranio njegov šut sa pet metara.

 

 

81. minut: Dvostruka izmena kod Danske, obavljeno je svih deset izmena u oba tima.

79. minut: Ušli su Darida i Vidra umesto Šika i Ševčika.

78. minut: Pas Vasa za Polsena, ne časi časa napadač Danske, šutira iz prve sa ivice kaznenog, bacio se Vaclik i paradom sjajno odbranio.

 

 

74. minut: Barak centrira, lopta ide na drugu stativu na glavu Součeku, gol je već bi viđen, ali je Šmajhel pesnicom skinuo loptu sa glave igrača Češke.

 

 

69. minut: Polsen vuče kontru, kada je prišao na 18 metara šutirao je po zemlji, nekako je loptu ukrotio Vaclik.

64. minut: Kufal i Barak iznose sa terena povređenog Čelustku. Zamenio ga je Brabec.

 

 

61. minut: Šansa za Polsena, izblokirao ga je kapiten Souček uklizavši na sedam metara. Produžio je udarac nogom tada Polsen i po slepoočnici udario Součeka koji je ostao na zemlji da krvari, nekoliko minuta mu se ukazivala pomoć, sa čalmom na glavi nastavio je meč.

59. minut: Dvostruka izmena kod Danaca, ulaze Norgard i Polsen

49. minut: Kufal centrira na 12 metara, poluvolej hvata Šik, lopta prolazi ispod noge štopera Danske i odlazi u ćošak gola, Češka Danska 1:2. Peti je to gol Šika na turniru, sada deli prvo mesto liste strelaca sa Kristijanom Ronaldom iz Portugalije.

 

 

47. minut: Barak natrčava na loptu van kaznenog, malo lošiji volej, ali Šmajhel jedva brani. Ubrzo potom makazice Šika, ali je igrač Danske izblokirao šut, pa je Šmajleh lako ukrotio.

46. minut: Krmenčik i Jankto su zamenili Masopusta i Holeša. Krmenčik šutira posle dvadesetak sekundi, jako, ali lopta ide po sredini gola, pa Šmajhel brani.

2. POLUVREME:

45. minut: Mele se povredio, odšepao je sa terena.

 

 

42. minut: Lopta u for po levoj strani za Joakima Melea, on se odlučuje da na prvu centrira desnom nogom, spoljnom, na liniji peterca utrčava Dolberg i samo postavlja nogu, zakucava loptu u mrežu, Češka Danska 0:2.

 

 

38. minut: Sjajna prilika za rođendanca Damsgada, utekao je rivalu, odlučio se na šut malo iskosa sa 14 metara, ali je odlično odbranio Vaclik.

 

 

35. minut: Posle ubačaja sa desne strane Souček je promašio makazice, ali lopta je pala na noge Holešu, volej, ali išao je pravo u ruke Kaspera Šmajleha.

30. minut: Ubačena lopta iz slobodnog udarca sa tridesetak metara u peterac Danaca, ali igrač Češke koji je krenuo na nju kao da se sklonio da je ne udari kada je bio sam pred golmanom Šmajhelom.

27. minut: Probija Brajtvajt po desnoj strani, dolazi do sedam metara od gola, iskosa, a onda zateže iz sve snage po lopti, ona odlazi pet metara od stative.

22. minut: Greška Šmajhela prilikom ispucavanja lopte, dokopao je se Masopust na tridesetak metara, krenuo ka kaznenom, a onda je dao loptu u for za Holeša, ali malo u stranu, Čeh je bio sam, ali istrčao je Šmajhel, bacio mu se u noge i odbranio šut iz mrtvog ugla.

 

16. minut: Ubačena lopta sa desne strane u srce kaznenog, opet natrčava Dilejni, sada šutira nogom, ne baš najbolje sa desetak metara, pa lopta odlazi malo pored stative.

14. minut: Mogla je Češka da izjednači, ali je Ševčik volej sa 13 metara poslao nebu pod oblake.

 

 

13. minut: Sjajna prilika da Danci dupliraju prednost. Damsgard je iskosa izbio sam pred golmana Češke, šutirao je, ali je Vaclik zakačio loptu koja je usporila na putu ka mreži, stigao je štoper Češke i otklonio je pre nego je prešla gol liniju.

5. minut: Korner za Dansku, lopta ubačena na penaltik, tamo je sam ostao Tomas Dilejni, šutirao je glavom, lota se odbila od zemlju i završila iza leđa golmana Vaclika, Češka - Danska 0:1.

 

 

Danci imaju mnogo veću podršku u Bakuu od Čeha.

1. POLUVREME:

Selektori Silhavi i Hjulmand nisu imali problema oko sastavljanja starnih jedanaestorki, ako se ne računa od prvog kola odsutni Kristijan Eriksen zbog srčanih problema.

 

 

U najavi breme favorita nosi Danska, jer je postala prva selekcija na evropskim prvenstvima koja je u dva uzastopna meča dala po četiri gola (Rusija 4:1, Vels 4:0).

Taj rekord nije dugo trajao, samo dva dana, dok Španija nije postala prva selekcija sa po pet datih golova u dva uzastopna meča (Slovačka 5:0, Hrvatska 5:3).

 

 

Dobra forma je adut selekcije sa Jilanda, dok se Česi uzdaju u najboljeg strelca, koji je turnir obeležio najlepšim golom EP, postignutim sa najveće udaljenosti ikada na EP, golmana Škotske Patrik Šik je savladao sa 45,5 metara!

Ujedno Šik se bori za titulu najboljeg strelca turnira: 5 - Kristijano Ronaldo, 4 - Patrik Šick, Karim Benzema, Emil Forsberg, Romelu Lukaku...

 

 

Napadač Danske Mikel Damsgard danas puni 21 godinu.

 

 

Osmina finala Evropskog prvenstva:

26. jun (London): Italija - Austrija 2:1 produžeci (Kijeza 95, Pesina 105 - Kalajdžić 114)

26. jun (Amsterdam): Danska - Vels 4:0 (Dolberg 27, 48, Mele 88, Brajtvajt 90+4)

27. jun (Sevilja): Belgija - Portugalija 1:0 (T. Azar 42)

27. jun (Budimpešta): Holandija - Češka 0:2 (Holeš 68, Šik 80)

28. jun (Bukurešt): Francuska - Švajcarska 3:3 - 4:5 penali (Benzema 57, 59, Pogba 75 - Seferović 15, 81, Gavranović 90)

28. jun (Kopenhagen): Hrvatska - Španija 3:5 (Pedri 20. autogol, Oršić 85. Pašalić 90+2 - Sarabia 38, Azpilikueta 57, F. Tores 77, Morata 100, Ojarzabal 103)

29. jun (Glazgov): Švedska - Ukrajina 1:2 produžeci (Forsberg 43 - Zinčenko 27, Dovbik 120+1)

29. jun (London): Engleska - Nemačka 2:0 (Sterling 75, Kejn 86)

Četvrtfinale Evropskog prvenstva:

2. jul (Sankt Petersburg): Švajcarska - Španija 1:1 - 1:3 penali (Šaćiri 68 - Zakaria 8. autogol)

2. jul (Minhen): Belgija - Italija 1:2 (Lukaku 45+2. penal - Barela 31, Insinje 44)

3. jul (Baku): Češka - Danska 1:2 (Šik 49 - Dilejni 5, Dolberg 42)

3. jul (Rim): Ukrajina - Engleska

Polufinale Evropskog prvenstva:

6. jul (London): Španija - Italija

7. jul (London): Ukrajina/Engleska - Danska

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading