STEAUA ZVALA SRBE Romantika u srcu Bukurešta
Foto: ALO/Marko Metlaš

Steaua i OFK Beograd, svako na svoj način, pisali su istoriju domaćeg i evropskog fudbala. Kucnuo je čas da se tradicija nastavi, i to prijateljskom utakmicom u Bukureštu. Nekadašnji prvak Evrope je, nakon odluke vojske o vraćanju imena i grba, nastavio da se takmiči u nižim ligama, a ovog leta Steaua će otvoriti novi stadion.

Zvanično otvaranje velelepnog objekta kapaciteta 31.254 zakazano je za 7. jul, a protivnik na revijalnoj utakmici biće OFK Beograd, srpski trećeligaš koji proživljava sličnu sudbinu.

STEAUA ZVALA SRBE Romantika u srcu Bukurešta

OFK Beograd

Saša Stevanović

 

Razlog da se poziv pošalje upravo na Karaburmu leži u činjenici da su „romantičari“ bili gosti slavne Steaue i na otvaranju prethodnog stadiona „Genčea“ daleke 1974. godine, takođe u revijalnoj utakmici.
OFK Beograd godinama tavori, ali je i dalje cenjen van granica Srbije. Dokaz je i poziv iz Bukurešta. O predstojećem spektaklu za Alo! govori Saša Stevanović, predsednik UO OFK Beograda.

Za mnoge iznenađujuća informacija?
- Ne i za nas iz OFK Beograda. Pregovori traju već nekoliko meseci. Čekali smo da se iskristališe njihova situacija. Igrali su baraž za ulazak u Drugu ligu Rumunije. Uspeli su i od srca im čestitamo, a onda je došlo vreme da definišemo ono što sledi.

Što dalje od Bekalija


Steaua, kojoj će gostovati OFK Beograd, nema veze sa FCSB, klubom u kome vedri i oblači kontroverzni Điđi Bekali, ali pravno nema mogućnost da koristi ime i grb kluba koji je proneo slavu rumunskog fudbala i 1986. postao prvak Evrope.

A to je?

- Prijateljska utakmica i drago nam je da ćemo biti deo te fešte. Polazimo 5. jula, vraćamo se tri dana kasnije. Plan je da se vratimo preko Mađarske gde bismo odigrali još jednu test utakmicu. Tražimo protivnika. Na put kreće kompletan pogon pojačan sa par omladinaca, stručni štab i delegacija kluba od nekoliko članova.

Na koje fudbalere računa trener Miodrag Burek Anđelković? 
- Na momke koji su izneli teret u Srpskoj ligi grupa Beograd. Sjajno su odigrali prolećni deo sezone. Ako bi se samo on računao, OFK je osvojio najviše bodova. To nam prija i obavezuje nas na još bolje rezultate.

 

 

Plasman u Prvu ligu? 
- To je cilj. Imamo miks mladosti i iskustva, pojačaćemo konkurenciju i ekipu i napasti viši rang. To je minimum koji „romantičari“ zaslužuju.

Osećate povoljne vetrove? 

- Navijači su od prvog dana uz nas, poboljšali smo odnose sa gradom i FSS, aktivirali su se veterani koji su sve češće na stadionu. Nedavno su igrali prijateljsku utakmicu sa selekcijom advokata. OFK je, i pored svih teškoća, nastavio da živi, a aktuelno rukovodstvo želi rezultatski iskorak i finansijsku stabilizaciju.

Krenuli od nule


UEFA vodi FCSB kao naslednika Steaue, koja je 26 puta osvojila prvenstvo države i 24 puta trijumfovala u tamošnjem kupu. Posle višegodišnjeg sudskog spora, originalna Steaua je odlučila da krene od nule, od četvrtog ranga takmičenja, sa svim obeležjima koja joj pristaju.

Kada je okupljanje? 
- Prozivka je zakazana za 28. jun. Pre meča u Bukureštu odigraćemo prijateljsku utakmicu sa PKB-om iz Padinske Skele, a uveliko radimo na angažovanju pojačanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading