EVROPLJANI ŽELE MONDIJAL Dve države zajedno podnele kandidaturu za organizaciju SP 2030. godine
AP/Manu Fernandez

Proglašena je nova kandidatura za organizaciju Mondijal 2030. godine.  Španija i Portugal pokušaće da zajednički dobiju organizaciju Svetskog prvenstva 2030.

Simbolična ceremonija održana je u petak uoči prijateljske utakmice dve reprezentacije za EURO 2020. Prijateljski meč na stadionu Vanda Metropolitano u Madridu završen je nerešeno 0:0.

Ceremoniji su prisustvovali španski kralj Felipe VI i predsednik Portugala Marselo Rebelo de Sousa. Tom prilikom premijeri dve države potpisali su sporazum o zajedničkoj kandidaturi.

Tim povodom obe nacionalne selekcije nosile su majice sa natpisom „Vamos 2030“ (Idemo 2030). Ujedno, ovom utakmicom obeležena je i stogodišnjica od prve međunarodne utakmice Portugala – takođe protiv Španije.

- Vlade Španije i Portugala žele da izraze želju i posvećenost da budu domaćini Svetskog prvenstva 2030 - stoji u sporazumu.

Katar je naredni domaćin Svetskog prvenstva 2022. godine, dok će Kanada, Sjedinjene Američke Države i Meksiko zajedno biti organizatori četiri godine kasnije. Odluku o mestu održavanja Svetskog prvenstva 2030, FIFA će doneti 2024. godine, a postupak nadmetanja započeće 2022. godine.

Pored zajedničke kandidature Španije i Portugala u konkurenciji su Urugvaj, Argentina, Paragvaj i Čile koji bi kao kvartet organizovali završni turnir SP. Njihova želja je da dobiju organizaciju na stogodišnjicu prvog SP 1930 u Urugvaju. Treći kandidat trebalo bi da budu Velika Britanija i Republika Irska.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari (0)

Loading