KAKAV UDARAC! Brutalna šamarčina iz Premijer lige bridi obrazima čelnika UEFA
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

UEFA gubi trku sa bogatim klubovima, ali još više sa bogatim ligama, to je više nego jasno. Najnoviji primer je toliko brutalan, da je jasno da će neke stvari morati (podhitno) da se menjaju. Fudbaleri Brentforda plasirali su se u Premijer ligu pošto su u plej-ofu Čempionšipa savladali Svonsi sa 2:0.

"Pčele" su samo trijumfom na "Vembliju" zaradile čak 23 miliona evra. Na taj način kolevka fudbala je lupila šamar UEFA. Jer, Čelsi je za osvajanje najprestižnijeg takmičenja Lige šampiona, dobio samo 19 miliona evra (ukupno oko 78), ako se računa isključivo uspeh u završnoj utakmici protiv Sitija kojem je pripalo 15 miliona evra.

U tom podatku krije se krupnija priča o pokušaju osnivanja Superlige u kojoj najslavniji klubovi žele veći deo UEFA kolača kako bi opstali. UEFA na čelu sa Aleksanderom Čeferinom, ogroman deo finansijskog kolača deli Savezima koji su glasačka mašina, a slavni klubovi ne žele da rade za druge. Njima nije logično, zbog potreba i uticaja, da prilikom glasanja Engleska, Nemačka, Španija, Italija i tako dalje, imaju po jedan glas kao Moldavija, Lihtenštajn, Luksemburg…

Problem je nastao iz jednostavne računice. UEFA je pre i za vreme koronavirusa delila malo više od dve milijarde evra u LŠ, a dogodile su se stvari koje su iz temelja poljuljale evropski fudbal. Zato se i pojavila varijanta sa Superligom, koja u prvom pokušaju nije prošla. Ne znači da uskoro neće jer gubitak koji je nastao morao je da dovede do eksplozije.

Primera radi, dug Barselone popeo se na milijardu evra! Ipak, francuski "L’Equipe" spustio je loptu objavivši da UEFA planira značajno povećanje nagrada već od sezone 2021/22. Sad sam plasman u grupnu fazu LŠ donosi 15 miliona evra, što je 390.000 evra više nego prošle sezone. Pobeda u grupnoj fazi vredi 2,8 miliona, a remi 930.000 evra. Plasman u nokaut fazu - 9,6 miliona , zatim 10,6 miliona za četvrtfinale, polufinale 12,5 miliona i plasman u finale 15,5 miliona evra. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading