VIKEND ODLUKE! PRŠTAĆE ŠIROM EVROPE! Ko ispada, ko osvaja titulu, ko će u Ligu šampiona i gde su "skrivene" atrakcije?
Tanjug/Ap

Sezona za zaborav ili za pamćenje? Zavisi koga pitate. Navijača nije bilo na stadionima širom Evrope, ali su se klubovi potrudili da opravdaju očekivanja onih koji su pratili sa malih ekrana.

Neki su se radovali, neki tugovali, pojedini su već proslavili titule, neko se radovao spašavanju sezone, a neko je morao da spremi maramicu jer će naredne sezone njegov voljeni klub igrati niži rang ili se neće pojaviti u Evropi.

Bilo kako bilo i na kojoj god da ste strani sigurni smo da ćete ovaj vikend provesti prikovani za male ekrane gde ćete pratiti zavšetak svih jačih, ali i onih nešto slabijih evropskih liga.

Mi smo spremili za vas kratak vodič o šampionatima i utakmica kojima treba posvetiti posebnu pažnju. Što bi se se reklo: Vežite se, polećemo!

Premijer liga - borba u dvoje (ili troje)

VIKEND ODLUKE! PRŠTAĆE ŠIROM EVROPE! Ko ispada, ko osvaja titulu, ko će u Ligu šampiona i gde su

EPA/Rui Viera

Da li će gol Alisona biti presudan?

Poslednje kolo u Premijer ligi tradicionalno je zanimljivo. Nekada se čekalo da se reši pitanje šampiona ili ekipa koje će u niži rang, ali ovoga puta to je sve poznato unapred. Ono što izaziva najveću pažnju jeste borba za Evropu.

Nakon što su ih mnogi prežalili Liverpul se "povampirio" i vratio na četvrto mesto koje ga vodi u Ligu šampiona. Na taj način Lester siti je još jednom doveo sebe na ivicu ponora. Nema nikakve sumnje, jasno je da su "lisice" same sebi zagorčale život remijem protiv Sautemptona te porazom kod kuće od Njukasla.

Tako je Čelsi iskoristio pad forme Lestera i pobedio ih u prethodnom kolu sa 2:1. Tako su "plavci" pretekli "lisice" i sada su blizu direktnog plasmana u elitu, pa će u finalu Lige šampiona igrati bez dodatnog pritiska.

Dakle, mečevi koje treba pratiti sa posebnom pažnjom:

Liverpul - Kristal Palas (17.00, 23. maj)

Aston Vila - Čelsi (17.00, 23. maj)

Totenhem - Lester siti (17.00, 23. maj)

Vrlo je prosto, pobede Lestera, Liverpula i Čelsija, odnosno favorita znače da će u Ligu šampiona Liverpul i Čelsi. Lesterova jedina šanse je da "plavci" ili "Redsi" kiksnu, a oni pobede "pevce". 

Postoji još nekoliko scenarija i to poprilično zanimljivih. Liverpul bi i uz pobedu mogao da ispadne iz trke. Kako je to moguće, pitate se?

U Premijer ligi na kraju sezone o boljem plasmanu odlučuje gol razlika. Liverpul trenutno ima četiri gola prednosti u odnosu na Lester, ali bi recimo njihova pobeda od minimalnih 1:0 protiv Palasa i trijumf Lestera od 5:0 protiv Totenhema značio da "lisice" preuzimaju njihovo mesto jer su postigli više golova.

Eventualni kiks Čelsija značio bi da Liverpul može do trećeg mesta, a Lester do četvrtog. Sve utakmice počinju od 17.00 u nedelju 23. maja.

Bundesliga - jedno mesto u Evropi, opstanak u epicentru

VIKEND ODLUKE! PRŠTAĆE ŠIROM EVROPE! Ko ispada, ko osvaja titulu, ko će u Ligu šampiona i gde su

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Spasili sezonu - fudbaleri Dortmunda

Jako dosadan poslednji vikend kada je u pitanju vrh tabele, ali neverovatno uzbudljiv kada je reč o davljenicima čeka nas u Bundesligi.

Što se Evrope tiče preostalo je samo da se otkrije ime kluba koji će u kvalifikacije za Ligu Konfederacija. Union Berlin, Štutgart, Borusija iz Menhenglabaha i Frajburg, svi oni žele izlazak u Evropu, a mesta ima samo za jednog.

Dosta dramatičnije biće u borbi za opstanak. Poznato je samo da Šalke ide u Cvajtu, a njihovim stopama mogli bi Keln, Verder ili Arminija iz Bilefelda.

"Jarčevi" imaju zicer protiv otpisanog Šalkea na svom terenu, ali im ni eventualna pobeda ne garantuje opstanak. Morali bi da se nadaju da će Verder i Arminija kiksnuti.

Ekipa iz Bremena ima težak ispit protiv Borusije iz Menhengladbaha, dok klub iz Bilefelda gostuje Štutgartu pa bi vrlo lako moglo da se desi da od "sigurne zone" oni budu ti koji će u drugu ligu.

Utakmice za praćenje:

Keln - Šalke (15.30, subota 22. maj)

Verder - Borusija M. (15.30, subota 22. maj)

Štutgart - Arminija (15.30, subota 22. maj)

Union Berlin - Lajpcig (15.30, subota 22. maj)

Ajntraht Frankfurt - Frajburg (15.30, subota 22. maj)

Serija A - Kome se više ide u Ligu šampiona?

VIKEND ODLUKE! PRŠTAĆE ŠIROM EVROPE! Ko ispada, ko osvaja titulu, ko će u Ligu šampiona i gde su

Tanjug

Zagorčali sebi život, sad moraju do podviga

Poslednje kolo u italijanskoj Seriji A doneće veliku borbu za mesto u Ligi šampiona. Šampion i novi drugoligaši već su poznati, ali je drama oko četvrog mesta.

Ekipa Atalante osigurala je elitno takmičenje, a za preostala dva bore se Napoli, Milan i Juventus. "Rosoneri" su remijem protiv Kaljarija zagorčali sebi život i sad se nadaju kiksu Napolitanaca ili "stare dame", mada je sve u njihovim rukama ukoliko savladaju tim iz Bergama koji će igrati rasterećeno.

Napoli ima zicer protiv Verone na svom terenu, dok Juventus gostuje Siniši Mihajloviću u Bolonji. Pobede Napolija i Milana značile bi da će Juventus u Ligu Evrope, a to bi bilo jako interesantno videti. "Stara dama" će pokušati da pobedi, ali i da osluškuje šta se dešava u Bergamu i Napoliju.

Mečevi koje treba pratiti:

Napoli - Verona (20.45, nedelja 23. maj)

Atalanta - Milan (20.45, nedelja 23. maj)

Bolonja - Juventus (20.45, nedelja 23. maj)

La Liga - Jedno je sigurno, titula ide u Madrid

VIKEND ODLUKE! PRŠTAĆE ŠIROM EVROPE! Ko ispada, ko osvaja titulu, ko će u Ligu šampiona i gde su

EPA-EFE/RODRIGO JIMENEZ

Još jedna pobeda i titula je tu

Prilično interesantno biće u Španiji gde se oni neutralni ljubitelji fudbala nadaju tituli Atletiko Madrida. Kako bi "jorgandžije" mogle da se raduju potrebna im je pobeda na gostovanju protiv Valjadolida. Eventualni trijumf značio bi da će protivnika poslati u Segundu.

Real Madrid još uvek ima šanse za tron, ali mora da se nada kiksu Atletika i pobedi na gostovanju Viljarealu. Sve ostale utakmice u gornjem domu ostaće u senci ova dva duela, iako će Real Sosijedad, Real Betis i Viljareal voditi bitku za mesta u Ligi Evrope.

Što se borbe za opstanak tiče jasno je da Eibar ide u drugu ligu, a pridružiće im se Valjadolid, Ueska i (ili) Elče. Valjadolidu će biti najteže jer gostuje Atletiku kome je (kao što smo pomenuli) potrebna pobeda za titulu. Ništa manje teško neće biti ni Ueski koja dočekuje Atletik Bilbao, a ni Elčeu koji će ugostiti Valensiju.

Utakmice za praćenje:

Valjadolid - Atletiko Madrid (18.00, subota 22. maj)

Viljareal - Real Madrid (18.00, subota 22. maj)

Ueska - Atletik Bilbao (18.00, subota 22. maj)

Elče - Valensija (18.00, subota 22. maj)

Liga 1 - Poslednji ugriz "doga" za titulu posle 10 godina

VIKEND ODLUKE! PRŠTAĆE ŠIROM EVROPE! Ko ispada, ko osvaja titulu, ko će u Ligu šampiona i gde su

Tanjug/Ap

Pred titulom - fudbaleri Lila

Ništa manje bitno, a ni zanimljivo neće biti u Francuskoj ovog vikenda. Ekipa Lila ima zicer za titulu posle čitave decenije čekanja. "Doge" igraju protiv Anžea, a pobeda im garantuje veliku radost. Mogli su da potvrde tron u prethodnom kolu protiv Sent Etjena, ali je ovako slađe.

PSŽ će pokušati da pobedom protiv Bresta ostavi i tračak nade, ali će slušati šta se dešava na meču njihovog direktnog rivala. 

Prštaće i u borbi za direktan plasman u Ligu šampiona. Monako je u pol poziciji, ali će gostovati odličnoj ekipi Lensa, dok će Lion da se pored pobede nad Nicom, nada kiksu "kneževa".

Borba da se izbegne plej-aut biće paklena. Konkurencija je velika: Nant, Lorijen, Brest, Strazbur, Bordo i Rems moraće na popravni kako bi ostali u eliti. Pitanje je samo ko će na kraju popustiti.

Mečevi koje vredi ispratiti:

Anže - Lil (21.00, nedelja 23. maj)

Brest - PSŽ (21.00, nedelja 23. maj)

Lion - Nica (21.00, nedelja 23. maj)

Lens - Monako (21.00, nedelja 23. maj)

Put oko Evrope - meč odluke u Sloveniji, titula se vraća u Banja Luku i kraj agonije u Danskoj posle 16 godina

VIKEND ODLUKE! PRŠTAĆE ŠIROM EVROPE! Ko ispada, ko osvaja titulu, ko će u Ligu šampiona i gde su

Tanjug/Ap

Olimpija im poklonila šansu za titulu - fudbaleri Maribora

 

Kada smo završili analizu liga petice, vreme je da se okrenemo ostalim takmičenjima širom Evrope. Nama će posebno interesantno biti u tri države.

Prvo ćemo da skoknemo do komšiluka i Slovenije gde se na meču između Maribora i Mure rešava pitanje šampiona. Olimpija je na nestvaran način predala titulu jednom od ove dve ekipe koje će međusobnim duelom prirediti najbolji mogući kraj sezone.

Još uvek ostajemo u komšiluku, ali idemo malo južnije do Bosne i Hercegovine. Nakon 10 godina vreme je da se titula vrati u Banja Luku. Borac sigurno nije očekivao veliki broj kikseva ekipe Sarajeva pa prvu meč loptu ima na svom terenu u nedelju protiv Tuzla sitija.

Nešto duže na tron je čekao slavni Brondbi koji posle 16 godina ima priliku da se okiti krunom. Odlična sezona stala je u jedan meč protiv rasterećenog Norsdjelanda koji igra samo za čast. Midtjiland će pratiti situaciju, ali će pre toga morati da savlada Arhus, dok je Kopenhagen ostao bez šanse za tron, ali će se nadati drugom mestu i kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Pored toga vredi obratiti pažnju i na "spašavanje sezone" Benfike i Brage koji će igrati finale Kupa Portugala. Sa druge strane u grčkom derbiju između PAOK-a i Olimpijakosa videćemo da li tim iz Pireja može do duple krune, ili će crno-beli do trofeja.

Utakmice za praćenje:

Maribor - Mura (20.00, subota 22. maj)

Borac Banja Luka - Tuzla siti (17.00, nedelja 23. maj)

Brondbi - Norsdjeland (17.00, ponedeljak 24. maj)

Benfika - Braga (21.30, nedelja 23. maj)

PAOK - Olimpijakos (20.00, subota 22. maj)

Da li ste zadovoljni? Moglo je i zanimljivije, ali svakako smo sigurni da ćemo svi zajedno uživati u vikendu pred nama.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading