Dejan Stanković
Alo/Marko Metlaš
Dejan Stanković

Alo/Marko Metlaš

Dejan Stanković, Foto: Alo/Marko Metlaš

Prošlo je tačno 20 godina od legendarne utakmice na Maksimiru, kada je reprezentacija Jugoslavije posle 2:2 obezbedila plasman na EURO 2000, dok su Hrvati, trećeplasirani sa Svetskog prvenstva ostali bez plasmana na prvenstvo Evrope. 

PROČITAJTE JOŠ:

Junak tog meča je bio najmlađi akter, Dejan Stanković strelac drugog gola za Srbiju (2:1), uhvatio je centaršut Siniše Mihajlovića, a onda je leđima "očešao" loptu i poslao u mrežu Hrvata!  

"Setim se golova, početka utakmice i atmosfere, ali i kraja utakmice i potpune tišine, setim se pobede, Bate Mirkovića... setim se dosta toga jer je to bila istorijska utakmica" -  rekao je Stankovića na pitanje šta je prvo što mu padne na pamet kada se seti te utakmice, za Telegraf.

Potom je opisao gol i otkrio da li je bilo dogovora sa Sinišom Mihajlovićem koji je izveo slobodan udarac.

"Nije bilo prethodnog dogovora, jednostavno sam krenuo na prvu stativu i pratio loptu koja je naravno bila idealna. Moram da priznam da je tu postojao i faktor sreće i da je lopta dobila čudnu putanju. Ja sam bio strelac, ali cela ekipa ima zasluge za sve sto se dogodilo u tim kvalifikacijama".

Otkrio je za Telegraf da se niko nije uplašio atmosfere na Maksimiru, ali se posebno seća muka na kraju meča.

"Straha nije bilo ni malo, a atmosfera je bila zaista vruća! Drhtale su tribine od huka navijača, ali svima nam je u sećanju ostao muk na kraju utakmice. Bukvalno neprirodna tišina za fudbalsku utakmicu, kad je sudija svirao kraj! Mislim da taj momenat svi pamtimo" - naglasio je Deki.

Zbog crvenog kartona Bate Mirkovića, morali su da daju 200 odsto svojih mogućnosti, a tada je imao užasne bolove!

"Znali smo da tada moramo da damo 200 posto svojih mogućnosti jer smo sa igračem manje. Pred kraj utakmice umor je bio neverovatan, bukvalno me sve bolelo od trčanja i borbe, hteo sam da plačem ali smo svi išli dalje i do kraja jer je motiv bio veliki. To je bila jedna od fizički najzahtevnijih utakmica u mojoj karijeri!"

BONUS VIDEO

Fudbaleri Zvezde pozdravljaju navijače na Jarinju