Navijači Totenhema
EPA Fernando Villar
Navijači Totenhema

EPA Fernando Villar

Navijači Totenhema, Foto: EPA Fernando Villar

Koliko samo fudbal može da zaludi... Dokaz nesvakidašnje vernosti klubu stiže iz Kumle. Fanatik iz tog švedskog grada je poželeo da se zove - Totenhem!? I razočarao se...

David Lind, navijač londonskih „pevaca“, odlučio je da promeni ime dobijeno od roditelja (ili kuma, ako je običaj po naški) pre skoro četiri decenije. Sjajna sezona omiljenog mu kluba, okončana tek u finalu Lige šampiona, dala mu je tu ideju, ali badava. Tamo gde je „standard, ali ’ladno“ ne mare za vatrenu ljubav.

Vladina agencija Skateverket odbila je zahtev 39-godišnjeg Šveđanina i učinila ga, kako on naglašava, veoma razočaranim.

- Ovo je vrlo tužno. Izgleda da u Švedskoj možete da se zovete svakako, ali ne i Totenhem. Zar nije prirodnije to nego da imate ime Njukasl, Arsenal, Liverpul ili Gizli? - istakao je Lind. 

Fanovi Totenhema

AP Bernat Armangue

Fanovi Totenhema, Foto: AP Bernat Armangue

Navijač engleskog kluba se nadao pozitivnom odgovoru vlasti, računajući da u njegovoj državi ima svakakvih, pa i, kako kaže, čudnih imena.

- Čak ima i neko ko se zove Krompir. A možda je neko u Skateverketu navijač Arsenala? - upitao je fan „pevaca“ aludirajući na arhirivalstvo u južnom Londonu.

Iz agencije je, međutim, ubrzo stigao odgovor uz obrazloženje da je na snazi novi zakon.

- Ako je neko u Švedskoj dobio ime Arsenal, to je bilo pre 2017. godine. Prema zakonu iz 1982, mogli ste da se zovete kako god hoćete, eto, u Švedskoj ima oko 60 ljudi koji se zovu Bajen (nadimak fudbalskog kluba Hamarbi). Kad dobijemo zahtev za promenu imena, konsultujemo se s drugim institucijama i onda odlučimo. Totenhem nije prikladno ime za Švedsku - poručili su iz Skateverketa.

Ravna Zemlja igra u četvrtoj ligi Španije

Ulazak u viši (četvrti) rang španskog fudbala bila je idealna prilika gazdi Mostolesa da mu promeni ime. Sad se taj klub zove - Ravna Zemlja!

- Mi smo rođeni da ujedinimo glasove miliona sledbenika pokreta da je Zemlja ravna i svih onih koji traže odgovore - rekao je Havi Poves, predsednik kluba iz predgrađa Madrida.

On je taj (za mnoge hrabar) potez objasnio motivom da će njegov klub odsad stalno biti u medijima.

BONUS VIDEO 

Prazan stadion u Viljnusu