Da li je poraz Zvezde od Kairata (baš toliki) problem i zašto (možda) nije?
FK Crvena zvezda

 

Šampion Srbije čeka popravni pred svojim navijačima.

Fudbaleri Crvene zvezde poraženi su na evropskoj premijeri u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona od kazahstanskog Kairata (1:2) u Almatiju.

Poraz koji je zabrinuo "zvezdaše" jednako kao i igra crveno-belih, koja nije baš izgledala sjajno. Kao i svake sezone ambicije su velike, ali se do zacrtanog cilja ne dolazi tako lako. Sigurno da ni ova sezona neće biti izuzetak, što je i jasno nakon utakmice na Centralnom stadionu u Almatiju ove srede.

"Prvi mačići se u vodu bacaju"?

Da li je poraz Zvezde od Kairata (baš toliki) problem i zašto (možda) nije?

FK Crvena zvezda

 

Možda je veliki broj navijača Zvezde već zaboravio sjajne sezone koje su iza crveno-belih. Pobede nad Liverpulom, remi sa Napolijem, trijumf nad Olimpijakosom i umalo treće mesto u grupnoj fazi Lige šampiona. Na sve to treba dodati Salzburg, Kopenhagen, Jang Bojs...

Šta tek reći o prethodnoj sezoni i pobedama nad Gentom, Liberecom, pa ravnopravni dvomeč sa Milanom... sve to se ne zaboravlja, ali se zaboravio put kojim su crveno-beli došli do tih sada već čuvenih utakmica.

Činjenicu su činjenice, a isključivo njima ćemo se i pozabaviti. 

Dug je put od Jurmale do Liveprula

Da li je poraz Zvezde od Kairata (baš toliki) problem i zašto (možda) nije?

Alo/Vladimir Markovic

 

Osvrnućemo se isključivo na prethodne tri sezone u kojima su crveno-beli igrali kvalifikacije za Ligu šampiona. Prva premijerna pod vođstvom Vladana Milojevića nije počela slavno, daleko od toga.

Šampion Srbije je u prvom meču prvog kola igrao protiv ne tako poznatog Spartaksa iz Jurmale i odigrao prilično nezanimljiv meč koji je završen prilično nezanimljivim rezultatom (0:0).

U Beogradu se "pevala druga pesma" pa su El fardu Ben i Nenad Krstičić, doduše tek u poslednjih 15 minuta igre uspeli da slome Letonce i prođu u narednu rundu.

Tamo, istina, nisu imali problema protiv Suduve koja preskočena iz dve lake pobede (3:0, 2:0), ali se onda desio Spartak iz Trnave. Prilično slabih 1:1 u Beogradu, a onda i nekako izvojevan remi za produžetke i Nemanja Radonjić koji je poslao Crvenu zvezdu u Evropu.

Nakon Salcburga sve ostalo je istorija. Liverpul i Napoli na "Marakani", Milan Pavkov...

Suduva, poraz u Helsinkiju, pa Bajern i Totenhem

Da li je poraz Zvezde od Kairata (baš toliki) problem i zašto (možda) nije?

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

Naredna sezona nije bilo mnogo bolja od prethodne, kada su u pitanju kvalifikacije. Sve je počelo od prošlogodišnjeg rivala Suduve, koja je samo 12 meseci ranije preskočena bez mnogo problema. Međutim, ovog puta bilo je mršavih 0:0 u Litvaniji.

U Beogradu su ponovo navijači zadrhtali, doduše samo na nekoliko minuta. Ričmond Boaći i Ben doneli su rano vođstvo crveno-belima, a onda je Marko Gobeljić umalo postao tragičar. Pogibeljan start za crveni karton i 2:1 u nadoknadi drugog dela igre uterali su jezu u "delije", ali se sve brzo završilo. 

Nakon toga lagan trijumf protiv Helsinkija, ali i ponovo drama u revanšu. Šampion Srbije poražen je u Finskoj sa 2:1. Bilo je prilično neizvesno kada je domaći poveo, ali je onda Dušan Jovančić u 58. minutu uspeo da otkloni sve probleme. Doduše, ponovo su crveno-beli primili gol, ali zbog 2:0 u Beogradu prošli dalje.

Nakon toga pao je Kopenhagen posle penal serije, pa Jang Bojs i opet se igrala Liga šampiona. Tada su na "Marakanu" stigli velikani poput Bajerna i Totenhema, a savladan je i Olimpijakos. U poslednjem kolu u Pireju umalo je izmakla nokaut faza Lige Evrope.

Jeza u Tirani, penal serija na Kipru, a onda Milan

Da li je poraz Zvezde od Kairata (baš toliki) problem i zašto (možda) nije?

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

Posebno pažnju posvetićemo prethodnoj sezoni i prvim evropskim kvalifikacijama Dejana Stankovića. To može biti najveće merilo kada su u pitanju letnji pohodi ka Evropi šampiona Srbije.

Jeste sve počelo goleadom protiv Evrope (5:0), ali se taj meč igrao na "Marakani". Već na prvom gostovanju bilo je problema. Odlazak u Tiranu na megdan istoimenom klubu, a onda jedva izvojevana pobeda golom Tomanea i Milan Borjan koji je vadio kestenje iz vatre (1:0), da bi nakon toga usledila i eliminacija.

Šampion Srbije je poražen od Omonije na Kipru nakon izvođenja jedanaesteraca i tu se njihov put ka Ligi šampiona završio. Doduše, verovatno i zbog toga jer nije bilo popravnog u Beogradu. U plej-ofu Lige Evrope pobeđen je Ararat, takođe uz dosta muke (2:1) i zakazani su okršaji sa Gentom, Liberecom i Hofenhajmom.

Da li je poraz Zvezde od Kairata (baš toliki) problem i zašto (možda) nije?

FK Crvena zvezda

 

Drugo mesto u grupi uz rekordan broj bodova (11), a onda dve ravnopravne utakmice sa Milanom (2:2, 1:1) i umalo istorijski prolaz dalje. Tada su "delije" bile ponosne na četu Dejana Stankovića, ali je sve negde moralo da počne...

Da li je onda poraz u Kazahstanu baš toliki problem? Možda, a možda i ne. Istorija kaže da nije, a videćemo šta će reći rezultat naredne srede posle revanša na "Marakani".

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dare

22.07.2021 11:46

Problem je sada sto Zvezda nema nikakvu igru. Gajic spor, nesiguran, Pavkov kikser, Sanogo statican, Ivanic i Kataji van forme, Ben se bori ali ni blizu kao prosle godine. Krsticic se bori kao lav, spicevi ,,0"ali i ne dobiju prave lopte. Meni licno deluje da je tu mladi Krstovic i najbolje sto imamo. Ovaj Dion nije ni za 4 ligu, Pavkov se ugojio, tezak, slabo se krece. Kanga jos i nekako prolazno, Rodic sve losiji, pa cak i Borjan ne deluje sigurno. Licno ja neznam sta su oni radili na pripremama ali kao ekipa su mnogo, mnogo nazadovali. Zao mi je sto ne igra Degenek, on uvek daje maximum, a sada se vidi nedostatak visokog Milunovica, Dragovic slabo skace, igra nonsalantno, jedino ima dobar pas. Mislim da Stankovic mora da poostri disciplinu i sprovede bolju taktiku i da probudi Kataia i Ivanica.