Mihail Morohojev
Alo!/Nenad Vujanović
Mihail Morohojev

Privatna arhiva

Mihail Morohojev u borbi, Foto: Privatna arhiva

Oduvek je bilo poznato da postoji određena empatija između srpskog i ruskog naroda. Još jednu jaku vezu između dve nacije stvorio je i Mihail Morohojev (23), koji je član džudo kluba Crvena zvezda i - reprezentacije Srbije.

Čehova obožavam

S obzirom na to da je Rusija poznata po književnosti, Mihail nam otkriva ko mu je omiljen pisac.

- Volim Tolstoja, Ljermontova, ali mi je omiljen Anton Čehov. Priznajem da srpsku književnost nisam čitao jer jedva pričam na tom jeziku, ali sigurno hoću u budućnosti.

U razgovoru za „Sport plus“ otkrio je kako se snašao u našoj prestonici i kako izgleda biti Rus u Beogradu, a pre svega prisetio se trenutka kad je odlučio da igra pod srpskom zastavom.

- U Beograd sam prvi put došao 2016, a već 2017. dobio sam srpsko državljanstvo. Došao sam s namerom da se individualno pripremim za dalju karijeru, trenirao me je Vladimir Rančić iz Olimpa koji je opet dobar prijatelj s mojim trenerom iz Rusije. Dve nedelje smo bili u Beogradu i sve mi se mnogo dopalo. U tom trenutku nisam ni pomišljao da ću vrlo brzo postati reprezentativac Srbije - kaže nasmejani Mihail, koji je rođen u Sibiru.

Mihail Morohojev

Alo!/Nenad Vujanović

Mihail Morohojev je član Crvene zvezde, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Pre nego što je došao u Crvenu zvezdu, on je sedam godina nastupao za Nevski. Ipak, nije previše razmišljao o tome da pređe među crveno-bele, ali ni da stane pod srpsku trobojku na međunarodnim takmičenjima.

- Ni kada su mi izložili taj plan, nisam verovao da će ta priča doći do kraja. Od januara 2017. prikupljali smo papire. Uprava kluba mi je puno pomogla oko administracije i na tome sam im neizmerno zahvalan.

Devojka Ruskinja

Mihail otkriva da održava vezu na daljinu.

- Moja devojka Vladilena trenutno se nalazi u Češkoj, gde studira. Zajedno smo oko pet godina.

Kaže da su ga kolege odmah prihvatile kao svog.

- Nisam nikog znao odranije, a sad se družim sa svima. Jedna smo porodica, odmah smo se pronašli. U početku sam pričao na engleskom, a odgovore sam dobijao na srpskom. Na taj način sam lakše savladao vaš jezik. Ruski i srpski su dosta slični.

Pored dobrog prihvatanja saigrača, nije mu bilo teško da se navikne na život u Srbiji.

- Srpska kultura i mentalitet su slični ruskoj. Najteže mi je padalo što sam bio sam u hostelu jer sam išao isključivo na trening. Pomogla mi je puno porodica Bunčić, roditelji mojih kolega iz Zvezde - Strahinje, Milana i Ilije. Čak su tražili da se preselim kod njih. Bio sam im četvrti sin i zahvalan sam im na podršci. Teško je biti sam u drugoj zemlji. Čim sam se prilagodio novoj sredini, nastavio sam da živim sam u stanu. Ovde se osećam kao kod svoje kuće.

Mihail Morohojev i Ivan Todorov

Privatna arhiva

Mihail Morohojev i Ivan Todorov, direktor marketinga Džudo kluba Crvena zvezda, Foto: Privatna arhiva

Kultura je slična, ali ističe da je srpska hrana bolja od ruske.

- Sviđa mi se što se i u Srbiji upražnjavaju pravoslavni običaji. Srpska hrana je nešto najbolje na svetu. Meso obožavam. Gulaš mi je omiljeno jelo. Od pića volim mineralnu vodu.

Još jedan „baćuška“ reprezentativac Srbije

U timu Crvene zvezde je još jedan naturalizovani Rus - Dmitri Gerasimenko. I on nastupa pod srpskom zastavom. - Kad smo zajedno pričamo na ruskom, ali on ne živi u Beogradu. Dolazi ponekad na treninge, a najčešće se viđamo na takmičenjima.

Naglašava da zbog obaveza u Zvezdi ima malo slobodnog vremena, ali se trudi da ga provede kvalitetno.

- Slobodno vreme provodim sa džudistima Crvene zvezde. Družim se sa Bunčićima, Bojanom Došenom, kao i Ivanom Todorovim, direktorom marketinga džudo kluba. Idemo u bioskop, prošetamo gradom, često me zovu u goste. Vodili su me i na najbolju pljeskavicu! Kad mi dođe porodica, vodim je na Kalemegdan, to je najlepše mesto u Beogradu. Za rođendan sam ih vodio u Hotel „Moskva“. Moj otac je pre bombardovanja želeo da živi u Jugoslaviji jer je bila najjača zemlja na svetu. Dosta zna o istoriji Srbije i zato obožava da me obilazi, da razgleda, da priča s ljudima... Njegov utisak je da su Srbi više okrenuti veri od Rusa. Ovde ljudi češće idu u crkvu.