Čak Vepner
printscreen you tube
Čak Vepner

printscreen you tube

Čak Vepner, Foto: printscreen you tube

Reč je Čaku Vepneru čoveku sa veoma zanimljivom biografijom. On je rođen  26. februara 1939. godine u Njujorku, ali veći deo svog života je proveo u Bejonu, gradiću u Njudžerziju.

Do 1975. godine Vepner je bio poznat isključivo po tome što su ga nokautirali Džordž Forman i Soni Liston, ali je u svojoj 36. godini dobio šansu o kojoj je maštao svaki bosker tog vremena.

Šansa se zvala Muhamed Ali tadašnji šampion teške kategorije koji upravo vratio pojas u epskom meču u Kinšasi protiv Džordža Formana.

Niko nije verovao da će veliki Ali izaći na megdan nepoznatom bokseru koji je već bio na zalasku karijere, ali to se desilo.

Usledio je pravi šou začinjen čuvenim "treš tolkom" Muhameda Alija, ali nije Čak dao tako lako. Jedan novinar ga je pitao da li misli da će preživeti protiv Alija, a on je dao sada već legendarni odgovor.

- Ja sam preživljavao ceo moj život, a ako sam preživeo u marincima, mogu da preživim i protiv Alija. – odgovorio mu je Čak.

Kad su ušli u ring, Ali je odmah krenuo sa svojom tradiocionalnom taktikom pogiravanja sa svojim protivnicima.  Udarci su sevali na sve strane, ali Čak je to stoički izdržao, a onda je priredio pravi šok.

Naime, u devetoj rundi desnim krošeom u rebra šalje šampiona na patos, Ali je odmah ustao, ali momenat kada nepoznati autsajder šalje "najvećeg" na pod je neprocenjiv.

Zanimljivo da je Ali celo vreme tvrdio da je pao ne zbog udarca, nego zbog toga što ga je Vepner nagazio, ipak bilo kako bilo ova scena se svrstava među jednu od najlegendarnijih kada  je boks u pitanju.

Ostatak meča je ponovo bio pod Alijevom kontrolom, a  tehničkim nokautom u 15. rundi na samom kraju borbe, Ali je odbranio šampionski pojas.

Legenda kaže da je Vepner svojoj supruzi kupio plavi negliže uz reči "sutra ćeš ga skinuti za svetskog šampiona". Kada se posle poraza vratio u hotelsku sobu dočekalo ga je jedno pitanje.

- Da li ja idem kod Alija ili on dolazi kod mene - rekla mu je ona.

Vepner je od borbe zaradio 100.000 dolara, što mu je bila ubedljivo najveća zarada do tada . Usledilo je uživanje u slavi, a s tim u kompletu su išli alkohol, droga i žene. On je postao heroj svog grada, a u tom statusu je uživao poput rok zvezde.

Jednog dana dobio je poziv da jedan mladi momak želi da snimi film inspirsan njegovim mečom sa Alijem. Pitali su ga da li želi odmah novac na ruke ili procenat od zarade filma, naravno uzeo je lovu, ali mnogo više bi zaradio da je pristao na procenat.

Naravno, taj mladi momak se zove Silvester Stalone, a reč je o najčuvenijoj bokserskoj franšizi "Roki". Stalone je čak hteo da Vepner odigra malu ulogu u nastavku filma, ali Čak je na audiciju došao drogiran i pijan, tako da su ga poslali kući.

U daljem periodu svog života Čak je imao dosta problema sa narkoticima, čak je završio i u zatvoru, a 2003. godine je tužio upravo Silvestera Stalonea jer je "zloupotrebio" njegov lik za film.

O njegovom životu snimljena su dva igrana filma "Čak" i "Brawler", kao i dokumentarac "Pravi Roki".

Vepner danas ima 81. godinu i još uvek živi u svom Bejonu.

BONUS VIDEO:

Pročitajte još: