Tajson Fjuri
AP Isaac Brekken
Tajson Fjuri, Foto: AP Isaac Brekken

Bokser koji je prekinuo dominaciju Vladimira Klička, uspeo je da vrati pojas WBC verzije posle tehničkog nokauta u sedmoj rundi.

"Kralj Cigana" je u pompezno najavljenom i nestrpljivo iščekivanom revanšu bio dominantan nad Amerikancem i zasluženo stavio pojas super-teške katerogije oko struka. Poboljšao je svoj skor u profesionalnom boksu na 30 pobeda, 21 nokautom, i jednom porazu.

Pravoslavac rođen 1988. godine je sa 20 godina ušao u profi vode, a do tad se takmičio na amaterskom nivou. Dok je bio mlad bokser učestvovao je u brojnim evropskim i svetskim prvenstvima, a jedan od prvih uspeha je ostvarren upravo u Srbiji. 

Fjuri je 2007. godine učestvovao na Evropskom juniorskom prvenstvu u Somboru, domogavši se  srebrne medalje u kategoriji preko 91 kilograma. 

Put do finala je krenuo trijumfalno nad našim Andrijom Krekovićem, u polufinalu je bio bolji od Ukrajinca Ivana Bezverkaja, da bi ga na kraju sačekao Rus Maksim Babanin. Fjuri je poražen jedini put u finalima, osvojivši srebrnu medalju.

Godinu dana ranije je u marokanskom Agadiru osvojio bronzu u meču za treće mesto, a iste godine kad je učestvovao u Srbiji, pobedio je u finalu EU juniorskog prvenstva u Varšavi. U Londonu 2008. je postavo nacionalni prvak i te godine prelazi u profesionalce

Bokser visok 206 cm sa rasponom ruku od 216 cm je relativno kasno izašao iz anonimnosti antologijskom pobedom nad Vladimirom Kličkom 2015. u duelu za apsolutnog prvaka sveta, nosioca pojasa super-teške kategorije u četiri glavne verzije na svetu WBC, WBO, IBF i IBO.

Ukoliko misli da ponovo bude apsolutni vladar ringa moraće da se susretne sa moćnim Entonijem Džošuom.