Boks
BSS
Boks

BSS

Boks , Foto: BSS

Grad Sombor je četvrtu godinu za redom domaćin Kupa nacija u ženskom boksu, međunarodnom turniru sa znakom AIBA.

Deseti po redu Kup nacija zvanično je počeo 11. januara, a ove godine učešće je uzelo čak 12 reprezentacija sa 74 takmičarke u 53 borbe u četiri uzrasta (šest školarki, devet juniorki, 11 omladinki i 48 seniorki).

Iako je virus korona desetkovao sva takmičenja širom sveta, Kup nacija u Somboru može da se pohvali da je održao jačinu, kvalitet kao i to da ima učesnice tri kontinenta Evrope, Afrike i Azije.

Takmičenje kao i prethodnih godina organizuje Bokserski savez Srbije, uz tehničku podršku bokserskog kluba Sombor koji je uložio veliki trud i rad da se ovaj turnir održi, uz sve mere zaštite od virusa Covid-19. Kroz gradsku halu “Mostonga” i magični četverougao protutnjale su predstavnice: Austrije, BiH, Belorusije, Hrvatske, Češke

Republike, Kazahstana, Maroka, Malija, Rusije, Srbije, Slovačke, Turske.

Finalni mečevi jednog od najjačih turnira u Evropi, a sigurno i u svetu što se tiče ženskog boksa. Uz direktan TV prenos na TV Arena Fight na programu su 15. i 16. januara sa početkom od 18 časova.

Ovaj turnir bio je idealna provera za takmičarke koje nastavljaju kvalifikacione borbe za plasman na Olimpijske igre. Podsetimo, kvalifikacije su prekinute zbog virusa korona u martu 2020, a njihov nastavak zakazan je za april 2021. u Londonu. Među učesnicama OI kvalifikacija je i naša reprezentativka Nina Radovanović koju još samo jedna pobeda deli od najveće smotre sportista sveta u Tokiju 2021.

Među učesnicama ovogodišnjeg Kupa nacija koju ćemo kao i našu Ninu gledati u finalu je i aktuelna svetska šampionka u vleter kategoriji (do 69 kg) predstavnica Turske Busenaz Surmeneli koja je bila i najbolja bokserka

Beogradskog pobednika 2019. Nakon osvajanja prestižne titule u Beogradu Busenaz je došla i do titule prvaka sveta, pa joj je Srbija u srcu jer se iz naše zemlje lansirala u svetsku orbitu plemenite veštine.

Prve finalne večeri Srbiju će u finalu predstavljati: Nina Radovanović (seniorka 51 kg), Saša Berklović (školarka 46 kg), Dragana Jovanović (juniorka 52 kg), Aleksandra Tepavac (omladnika 69 kg), Jelena Zekić (seniorka 54 kg), Milena Matović (seniorka 81 kg). Druge finale večeri boje domaćina brani: Ivana Čizmar (juniorka 50 kg), Anđela Ilić i Sara Ćirković (omladinke za zlato do 51 kg - srpski derbi), Sara Škapik (omladinka 60 kg).

BONUS VIDEO:

Pročitajte još: