EKSKLUZIVNO! Matko Parlov, sin najuspešnijeg jugoslovenskog boksera, iz Pule za Alo! Mate je govorio: BEOGRAD JE MOJA DRUGA KUĆA!
Privatna arhiva

Odlukom da se jedna ulica u srpskoj prestonici nazove po Mati Parlovu, zvanično najboljem sportisti Hrvatske 20. veka, Beograd je potvrdio kosmpolitski duh.
Iako je najuspešniji bokser koji se ikada borio pod jugoslovenskom trobojkom rođen u Splitu 1948, a po završetku karijere živeo u Fažani, u Istri, Mate je do smrti 2008. uvek s ponosom govorio: „Beograd je moja druga kuća!“
Ovo je u ekskluzivnom razgovoru za Alo! iz Pule potvrdio i Matin naslednik, 34-godišnji sin Matko, koji u ovom gradu danas vodi Kafe-bar „Mate“, kultno sastajalište boksera s prostora čitave bivše Jugoslavije.

Zbog oca sam jednom ušao u ring

Verovatno su mnogi očekivali da će i Matin sin Matko poći stopama slavnog oca. Ipak, ovaj momak koji neodoljivo podseća na svog oca danas radi u ugostiteljstvu.

- Boksom sam se bavio rekreativno, ali sam poželeo da se u čast oca ipak nađem u ringu. Imao sam jedan meč, želeo sam da osetim svu strast boksa. Dovoljno - iskreno će Matko.

Okružen veličanstvenim uspomenama u kafeu - medaljama i trofejima koje je osvojio levoruki bombarder, poput titula evropskog, svetskog i olimpijskog šampiona, Matko s neskrivenim ponosom ističe da jedva čeka da prošeta beogradskom ulicom (deo Bojadžinske na Zvezdari) koja će na inicijativu Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika, uskoro biti svečano otvorena.

EKSKLUZIVNO! Matko Parlov, sin najuspešnijeg jugoslovenskog boksera, iz Pule za Alo! Mate je govorio: BEOGRAD JE MOJA DRUGA KUĆA!

BeoInfo

 

 

- Čim sam čuo za tu ideju koju u delo sprovodi gospodin Vesić, osetio sam neverovatno uzbuđenje i čast. Nije mala stvar da jedna ulica u srpskoj prestonici ponese ime po mom ocu. Znate, Mate se oduvek ponosio korenima, ali je čitav život govorio „Beograd je moja druga kuća“, i to su svi znali. Ipak je tamo provodio najviše vremena, trenirao, boksovao, stekao puno prijatelja. Od srca je voleo taj grad. U njegovoj uspešnoj sportskoj karijeri sve je počelo u Beogradu, ispostaviće se da se tamo sve i završilo jer je poslednji intervju dao baš u srpskoj prestonici 2008. godine. Tri meseca posle toga je preminuo. Kancer pluća. Kasno je saznao za bolest - priča Matko.

EKSKLUZIVNO! Matko Parlov, sin najuspešnijeg jugoslovenskog boksera, iz Pule za Alo! Mate je govorio: BEOGRAD JE MOJA DRUGA KUĆA!

Privatna arhiva

 

Iz kafića gledam Matu u oči

Pored inicijative da Mate Parlov dobije ulicu u Beogradu, u čast našeg najvećeg boksera, Fažanu treću godinu krasi bronzani spomenik u prirodnoj veličini.
- Nalazi se tačno preko puta Kafe-bara „Mate“ i jako sam ponosan na to. Svaki dan kad dođem na posao, Mate gleda mene, gledam i ja njega.

Sećanja na veličanstvene uspehe koje je Mate Parlov ostvarivao u Beogradu ni danas ne blede.

- Upravo je beogradska publika prva prepoznala u mom ocu nešto posebno, pošto je 1967. sa 19 godina osvojio Zlatnu rukavicu. Preko noći je u tamošnjim sportskim krugovima postao njihov miljenik i ta ljubav na prvi pogled je kasnije bivala sve jača.

BOROVČANIN PRESREĆAN: Istorijski uspeh, o boksu će se tek pričati

EKSKLUZIVNO! Matko Parlov, sin najuspešnijeg jugoslovenskog boksera, iz Pule za Alo! Mate je govorio: BEOGRAD JE MOJA DRUGA KUĆA!

Privatna arhiva

 

Šampion kakvog nema

Mate Parlov je osvojio sve u amaterskom i profesionalnom boksu.
Bio je olimpijski pobednik na Igrama u Minhenu 1972, svetski prvak u Havani 1974. i dvostruki šampion Evrope u poluteškoj kategoriji. Takođe je bio profesionalni prvak Evrope i sveta u verziji Svetskog bokserskog saveta. Parlov je osam puta (1967-1974) osvajao titulu prvaka Jugoslavije, dva puta je osvajao Zlatnu rukavicu, te pet puta (1970-1974) titulu najboljeg na Balkanu.

Na superspektaklu na „Marakani“ 1976, pred 50.000 svedoka, Mate Parlov je osvojio titulu evropskog prvaka u profesionalnoj WBC verziji. Bila je to noć koja i danas liči na neponovljivu sportsku bajku.

- Posle pobede nad Italijanom Domenikom Adinolfijem, navijači na prepunom Zvezdinom stadionu su kao u transu skandirali njegovo ime i prezime, a onda je Mate učinio nešto čime su svi bili iznenađeni. Emocije su ga pukle, pa je lastom preleteo konopce ringa i doskočio u publiku poput najvećih rok zvezda. Inače, on je važio za čoveka koji nije bio puno pričljiv, niti euforičan. Govorio mi je kako mu se te noći publika nesebično dala, objasnio mi je da je tim potezom morao da se da i on njima - priseća se Matko razgovora s kraljem ringa.

Bio je jasan: Ja sam kosmpolita!

U vreme raspada Jugoslavije i rata u Hrvatskoj Mate Parlov je ostao šampion dosledan u prepoznavanju vrednosti svog i svakog vremena.
- Kako ja mogu da budem nacionalista ako sam svetski prvak? Mnogi to ne razumeju. Svet se divio mojim rezultatima i svi su me svuda prihvatali kao svoga, beli i crni, svejedno. Upoznao sam svet, i ne mogu biti ništa osim kosmopolite. Tako ja gledam i na sport i na život - govorio je veliki Mate Parlov.

U razgovoru za naš list, Matko kaže da jedva čeka da poseti Beograd.
- Nikada nisam bio u Beogradu, a oduvek mi je to bila velika želja. Voleo bih povodom otvaranja ulice Mate Parlov da odem u Košutnjak, mesto u kojem je moj otac trenirao godinama s legendarnim stručnjakom, čika Brunom Hrastinskim. Sećam se da je tata i 2006. nakon posete Beogradu, povodom neke modne revije, bio ushićen, presrećan. Jednostavno, Beograd je obeležio njegov život i veličanstvenu sportsku karijeru - zaključuje Matko Parlov, koji uz sestru Miru i majku Lauru čuva sećanja na najžešćeg momka bivše Juge koga je i Josip Broz Tito obožavao.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Tanja

28.11.2021 19:38

Lipi moji Parlovi!!!❤️ Hvala lipo Srbijo!!!❤️ Jedan je Mate🥊Najbolji, najjaci i neponovljiv!!!❤️