kiseli kupus
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Evo detaljnog vodiča za pripremu i čuvanje kiselog kupusa.

Birajte domaće sorte sa zbijenim listovima i blago spljoštenim glavicama. Idealne su svetlozelene glavice sa žućkasto-zlatnim presecima i minimalnim nervima na listovima.

Potrebni su vam kupus, so i voda. Količina soli treba da bude između 2% i 2,2% u rastvoru – to će osigurati pravilnu fermentaciju i sprečiti kvarenje.

Drveno bure je idealno, ali ako ga nemate, može poslužiti i plastično. Važno je da bude potpuno čisto pre nego što stavite kupus unutra.

 Bure sa kupusom treba držati na temperaturi ispod 10°C kako bi fermentacija bila uspešna, a kupus ostao svež.

 Iako nije neophodno vakuumsko zatvaranje, važno je da unutra ne ulaze prašina, insekti ili zagađen vazduh.

kupus

Foto: Shutterstock

 

Ako se na površini tečnosti pojavi gusta skrama crne ili zelene boje, to je znak razvoja gljivica i kvarenja.

Pokvaren kupus ima neprijatan miris i gorak ukus. Ako glavica kupusa ima normalan miris i prijatan ukus kada je probate, kupus je dobar za konzumaciju.

Domaće sorte kupusa sadrže visok nivo prirodnih šećera, što ubrzava fermentaciju i daje bogatiji ukus.

Kiseli kupus nije samo tradicionalan dodatak jelima – on je i prirodan probiotik, bogat vitaminima i mineralima koji jačaju imunitet tokom zime.

Pratite ove savete i uživajte u savršenom kiselom kupusu tokom cele sezone!

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading