DRAMA U SVEMIRU!  Astronauti NASA ne mogu da se vrate na Zemlju!
Foto: Shutterstock


Inženjeri NASA i Boinga suočavaju se sa izazovima u rešavanju problema sa svemirskom letelicom Starlajner. Naime, posada koja se trenutno nalazi na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) neće se vratiti na Zemlju pre 26. juna, zbog otkrivenih problema na letelici.


Tokom 25-časovnog leta, inženjeri su otkrili pet odvojenih curenja helijuma u pogonskom sistemu Starlajnera. Ovo je dovelo do odgađanja povratnog leta i produženja boravka astronauta na MSS na najmanje tri nedelje. Iako su inženjeri uspeli da delimično reše većinu problema nakon pokretanja motora 15. juna, tačni uzroci ovih curenja ostaju nepoznati.


Ovo nije prvi put da se Starlajner suočava sa tehničkim problemima. Naime, prvi probni let bez posade 2019. godine završio se neuspehom zbog softverske greške, dok je drugi pokušaj propao zbog problema sa ventilom za gorivo. Takođe, prošle godine su se pojavili problemi sa padobranima kapsule i zapaljivom trakom, što je dodatno otežalo situaciju.

Komplikacije sa povratnim letom

S obzirom na ograničenu količinu goriva modula MSS, Starlajner može ostati povezan najviše 45 dana, što znači da vreme za bezbedan povratak ističe. Ovo stavlja dodatni pritisak na inženjere da brzo reše tehničke probleme i omoguće siguran povratak astronauta na Zemlju.

(Live Science)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading