vreme
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Paklene vrućine "peku" gradove na četiri kontinenta dok Severna hemisfera obeležava prvi dan leta, što je znak da bi klimatske promene ponovo mogle izazvati rekordne temperature koje bi mogle nadmašiti prošlo leto kao najtoplije u poslednjih 2.000 godina.

Ove dane se sumnja da su rekordne temperature uzrokovale stotine, ako ne i hiljade smrti širom Azije i Evrope.

U Saudijskoj Arabiji, skoro dva miliona muslimanskih hodočasnika završava hadž u Velikoj džamiji u Meki ove nedelje. Međutim, stotine su umrle tokom putovanja zbog temperatura iznad 51 stepeni Celzijusa, prema izveštajima tamošnjih vlasti.

Egipatski medicinski i sigurnosni izvori su rekli Reutersu u četvrtak da je najmanje 530 Egipćana umrlo dok su učestvovali na hadžu, sa porastom od 307 prijavljenih do juče. Još 40 se vode kao nestali.

Zemlje oko Mediterana takođe su pretrpele još jednu nedelju vrelih temperatura koje su doprinele šumskim požarima od Portugala do Grčke i duž severne obale Afrike u Alžiru.

U Bosni i Hercegovini, meteorolozi predviđaju temperature oko 40 stepeni Celzijusa ove nedelje dok vetrovi iz Severne Afrike donose vruć front preko Balkana. Upaljen je crveni meteoalarm, a građanima se savetuje da ne izlaze napolje.

Evropa se ove godine bori sa nizom mrtvih i nestalih turista usred opasnih vrućina. Policija je u ponedeljak saopštila da je 55-godišnji Amerikanac pronađen mrtav na grčkom ostrvu Mathraki - treći takav turistički smrtni slučaj u nedelji.

Široko područje istočne SAD-a takođe je četvrti uzastopni dan pod toplotnom kupolom, fenomenom koji se javlja kada snažan, visok pritisak zarobi vrući vazduh nad regijom, sprečavajući ulazak hladnog vazduha i uzrokujući visoke temperature tla.

Njujork otvorio je hitne centre za hlađenje u bibliotekama, centrima za starije osobe i drugim objektima. Dok su škole u gradu normalno radile, brojni okruzi u okolnim predgrađima poslali su učenike kući ranije kako bi izbegli vrućinu. Meteorološke vlasti su takođe izdale upozorenje na ekstremnu vrućinu za delove američke države Arizone, uključujući Phoenix, u četvrtak, sa temperaturama koje se očekuju da dostignu 45.5 stepeni Celzijusa.

U susjednoj državi Novi Meksiko, par brzih šumskih požara potpomognutih vrelinom ubio je dvije osobe, spalio više od 23.000 hektara i uništio 500 kuća, prema vlastima. Jaka kiša mogla bi pomoći u smirivanju požara, ali grmljavinske oluje u četvrtak takođe su uzrokovale iznenadne poplave i komplikovale napore gašenja požara.

Sve u svemu, skoro 100 miliona Amerikanaca bilo je pod upozorenjem na ekstremne vrućine, prema federalnom Nacionalnom integriranom sistemu informacija o zdravlju povezanom s vrućinom.

Indija je ove godine zabeležila najtopliju noć u najmanje 55 godina, sa temperaturom od 35.2 stepena Celzijusa u 1 ujutro u New Delhiju. Naučnici kažu da klimatske promene uzrokuju porast noćnih temperatura, a u mnogim delovima sveta noći se zagrevaju brže od dana.

New Delhi je zabeležio 38 uzastopnih dana s maksimalnim temperaturama na ili iznad 40 stepeni Celzijusa od 14. maja, prema podacima meteorološke službe.

Dobijanje tačnih brojeva smrtnih slučajeva od toplotnih talasa je teško. Većina zdravstvenih vlasti ne pripisuje smrti toploti, već bolestima koje se pogoršavaju visokim temperaturama, poput kardiovaskularnih problema. Vlasti stoga značajno potcenjuju smrtne slučajeve povezane s toplotom - često previđajući hiljade, ako ne i desetine hiljada smrti, navodi Reuters.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading