planeta
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Tektonska ploča ispod Indije mogla bi se horizontalno podeliti na dva dela, tvrdi nova naučna studija. Indija, sedma najveća zemlja na svetu, prostire se na otprilike 3,287 miliona km², što je čini većom od Australije, Brazila i SAD-a. Ako bi se horizontalno podelila, formirala bi se dve zemlje veličine Mongolije. Međutim, naučnici veruju da se cepanje dešava horizontalno.

Teorija o horizontalnom cepanju ploče prvi put je predstavljena na konferenciji Američke geofizičke unije u decembru 2023. Studija pod nazivom "Slab tearing and delamination of the Indian lithospheric mantle during flat-slab subduction, southeast Tibet" istražuje formiranje Himalaja. Himalaji, planinski lanac koji se prostire preko Indije, Pakistana, Nepala, Kine i Butana, nastali su sudarom Indijske i Euroazijske ploče pre 50 miliona godina, a taj proces se i danas nastavlja.

Studiju su vodili Lin Liu, Danian Shi, Simon L. Klemperer i drugi. Istraživali su nivoe helijuma u tibetanskim izvorima i predstavili novu teoriju o pločama ispod planinskog lanca. Pronašli su više nivoe helijuma u južnom Tibetu nego u severnom, što ukazuje na to da se indijska tektonska ploča cepa ispod tibetanske visoravni.

Studija je koristila "3D S-valne prijemne funkcije" za analizu Indijske ploče. Ova tehnika koristi informacije iz telesizmičkih potresa za slikanje strukture Zemlje i njenih unutrašnjih granica. Rezultati objavljeni u ESS Open Archive navode: "Naše 3D S-valne prijemne funkcije otkrivaju orogen-perpendikularno cepanje ili deformaciju Indijske ploče." Jedna slika pokazuje dokaze o odvajanju gornjeg i donjeg sloja Indijske ploče, što sugeriše da se ploča podvlači ispod.

Studija zaključuje: "Naši SRF-ovi objektivno mapiraju dubine do različitih indijskih i tibetanskih granica litosfere i astenosfere širom značajnog dela jugoistočnog Tibeta."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading