orhideja
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Orhideje unose predivnu energiju u dom, a osim toga izgledaju veoma dekorativno. Često se međutim čuje od dama da ih nije lako održavati, te da brzo uvenu. Ali, ako cvetovi na vašoj orhideji gube boju, a listovi opadaju, vreme je za presađivanje, a uz sledeći trik će stalno cvetati.

Razlog za to je truli koren, koji je izgubio vitalnost, što se najčešće dešava usled preteranog zalivanja. Ako primetite oko korena koji je potpuno žilav stvorio sunđer, to znači da bi trebalo da obratite pažnju na količinu vode koju koristite pri zalivanju.

U tom slučaju prvo što treba da uradite je da isecite truli koren. Nakon toga obavezno operite i dezinfikujte listove orhideje.

Za to će vam biti potreban beli luk. Prednost belog luka je što ubija sve bolesti i bakterije koje se lako lepe za koren orhideje, što ubrzava njegovo propadanje. Izgnječite čen belog luka i pomešajte sa malo vode, a zatim samo tu tečnost (bez belog luka) sipajte u još litar vode i potopite orhideju sa listovima na 10 minuta. Nakon toga ostavite da se i koren i listovi dobro osuše.

Preporučljivo je otkinuti grane cveta jer je koren već slab, a listovi mekani.

Zatim uzmite plastičnu ili staklenu čašu, bitno je da bude providna, dodajte malo vode i ubacite listove tako da vrhovi dodiruju vodu dok je stabljika podignuta. Zatim uzmite još jednu takvu čašu, napravite male rupice na vrhu i preklopite biljku kako biste dobili efekat staklene bašte. Najbolje bi bilo da dve čaše učvrstite trakom ili selotejpom i postavite ih blizu prozora kako bi biljka dobijala dovoljno svetlosti.

Nakon 2 do 3 nedelje primetićete prve korenčiće, a za 3 meseca bi trebalo da imate zdrav i jak koren spreman za sađenje. Ukoliko ste već pokušavali ovakve trikove i nije vam uspelo, razlog je verovatno pogrešno zalivanje novog korena.

Evo kako izgleda ceo proces oporavka korena:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading