RASHLAĐENO VOĆE JE SPAS U BORBI PROTIV VISOKIH TEMPERATURA Obavezno jedite ove namirnice za zdravo srce!
Foto: Shutterstock

Letnje voće i povrće, poput paradajza, borovnica i breskvi, prepuno je esencijalnih vitamina, minerala i antioksidanata koji održavaju zdravlje srca.

Stručnjaci preporučuju da leti treba što više jesti ovog sezonskog voća i povrća, bilo kao obrok ili užinu.

Ovi proizvodi sadrže vitamine, minerale i vlakna koja pomažu u snižavanju krvnog pritiska i podržavaju zdravlje srca, a takođe brinu o hidrataciji tokom leta.

voće

Foto: Shutterstock

 

Sezonsko letnje voće i povrće sadrži više hranljivih materija

Leti je najbolje jesti domaće, lokalno voće i povrće, jer je svežije, sadrži više hranljivih materija i jeftinije je kada je u sezoni.

Raznovrsno voće i povrće maksimizira koristi za zdravlje srca i obezbeđuje nam mešavinu antioksidanata, objašnjava dijetetičar Šeri Grej.

Za optimalno zdravlje srca tokom leta, Grej preporučuje sledeće vrste voća i povrća:

Paradajz

Paradajz je letnja namirnica bogata hranljivim materijama, uključujući kalijum i vitamin C. Takođe sadrži folat, koji pomaže u regulisanju nivoa homocisteina u krvi, aminokiseline koja može doprineti riziku od srčanih oboljenja. Likopen, antioksidans u paradajzu, povezan je sa manjim rizikom od moždanog udara i srčanih bolesti. Preporučuje se konzumacija paradajza svih sorti i boja.

Borovnice

Letnje bobice poput borovnica i kupina sadrže pigmente antocijana, koji pružaju antiinflamatorne i antioksidativne prednosti i mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Borovnice su dobar izvor vlakana, vitamina K (koji podržava zgrušavanje krvi i izgradnju kostiju) i mangana (koji pomaže imunološkoj i reproduktivnoj funkciji).

borovnice

Foto: Shutterstock

 

 

Dr. Heather A. Hodson, klinički nutricionista na NYU Langone’s Center for the Prevention of Cardiovascular Disease, savetuje: "Zamrznite komade isečenog voća ili ih izmešajte i sipajte u kalupe za sladak desert."

Breskve

Breskve su bogate kalijumom, vitaminom C i vlaknima, što pomaže u poboljšanju nivoa holesterola, snižavanju krvnog pritiska i zaštiti od srčanih bolesti. Sadrže beta-karoten, koji se u telu pretvara u vitamin A, pomažući u smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Kajsije

Kajsije su letnje koštičavo voće sa antioksidansima koji pomažu u zaštiti od koronarne bolesti srca. Takođe sadrže pektin, prirodni laksativ, te su bogate vitaminima A, B i C, kao i fenolnim jedinjenjima i karotenoidima, koji poboljšavaju zdravlje krvnih sudova.

RASHLAĐENO VOĆE JE SPAS U BORBI PROTIV VISOKIH TEMPERATURA Obavezno jedite ove namirnice za zdravo srce!

PixaBay

 

Lubenica

Lubenica je osvežavajuće povrće bogato vodom, kalijumom, vlaknima i likopenom, antioksidansom koji pomaže u poboljšanju kontrole krvnog pritiska i prevenciji kardiovaskularnih poremećaja. Ograničena istraživanja pokazuju da L-citrulin, amino kiselina u lubenici, može sniziti krvni pritisak i opustiti otvrdle arterije.

Letnje voće i povrće ne samo da pomaže u borbi protiv vrućine, već i doprinosi boljem zdravlju srca, što je razlog više da uživate u njima tokom leta.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading