Putovanje avionom
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Sezona godišnjih odmora i putovanja je već uveliko počela, pa ne bi bilo naodmet da, pre nego što spakujete kofere, saznate šta treba da uradite da biste smanjili rizik od provale.

Fotografije objavite nakon odmora

"Nikad ne bih odmah objavila da idem na odmor, u izlazak ili na koncert," rekla je Rebeka Edvards, stručnjak za sigurnost u svom blogu na portalu "SafeVise".

Sa Rebekinom izjavom slaže se i njen kolega, Kirk Makdaul, i pritom savetuje da fotografije sa odmora postavite na mreže tek kad se vratite kući.

Obavezno zaključajte prozore i vrata

"Šokantno je koliko često ljudi zaboravljaju da zaključaju vrata ili da uključe alarm. Takođe, iznimno mnogo provala ima jer provalnik, baš zbog toga, jednostavno može da uđe kroz ulazna vrata," naglasila je Rebeka.

Proverite sve na spratu kuće

Obavezno proverite da li ste upalili alarm, pre nešto što stavite ključ u bravu. Takođe, ne bi bilo na odmet da, ako ste u mogućnosti, na vaše prozore postavite kontaktne senzore zahvaljujući kojim ćete, preko aplikacije na vašem telefonu, u svakom momentu moći da proverite da li su vam prozori i dalje osigurani i zatvoreni.

Pospremite vaše dvorište

Merdevine, kutije sa alatom i druge stvari koje mogu da posluže provalnicima sklonite na njima nedostupno mesto jer, ne samo da mogu da se posluže tim stvarima da bi vam provalili u dom, već mogu da zarade i putem prodaje tih istih stvari, koje ste ostavili na izvolte.

Ako su merdevine ili alat na otvorenom, to može privući provalnike. Ne samo da bi provalnici mogli doći u iskušenje da ukradu skup alat, već bi ih mogli upotrebiti za provalu u vašem domu.

Takođe, pokosite travu i uredite dvorište pre odlaska na put, jer duga trava i zapušten izgled dvorišta mogu biti signal da niko nije tu već neko vreme.

Ugasite svetla tokom dana

Iako jeste preporučljivo da se, kada niste kod kuće, ostavi upaljeno svetlo da bi provalnici pomislili da ste kod kuće, sumnju takođe može izazvati i konstantno upaljeno svetlo. Stoga, zamolite nekog od komšija da tokom dana ugasi svetla na vašem tremu, a tokom noći ih upali.

Šta sa poštom?

Nagomilana pošta u poštanskom sandučetu, takođe, može biti znak provalnicima da niste kod kuće, pa ne bi bilo na odmet da zamolite u Pošti da vam taj mesec ne dostave račune, ili da se oslonite na vaše dobre komšije i zamolite ih da ih pokupe umesto vas.

Rezervni ključ

Ukoliko nemate pametnu bravu sa lozinkom, rezervni ključ ostavite kod prijatelja, rođaka ili komšije, nipošto ispod otirača ili nekog drugog mesta u dvorištu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading